Goana după pasiune sau după profit? Ce afaceri își încep tinerii cu 10.000 de euro

Goana după pasiune sau după profit? Ce afaceri își încep tinerii cu 10.000 de euro

Domeniile de activitate preferate de tinerii care își înființează pentru prima dată o firmă sunt service auto și construcțiile. Datorită companiilor de tip SRL-D, România a câștigat, în ultimii patru ani, circa 30.000 locuri de muncă.

Dacă ai începe mâine o afacere, ai alege un domeniu cu potențial de profit cât mai mare sau mai degrabă unul care să te împlinească? Tinerii care și-au înființat mici business-uri în ultimii patru ani, folosindu-se de facilitățile pe care le implică un SRL-Debutant, mizează pe ambele variante.

Domeniile de activitate preferate de persoanele care își creează SRL-D-uri sunt întreținerea și reparația mașinilor, cu 674 firme înființate, construcția clădirilor, cu 635 firme, transportul mărfurilor, cu 597 firme. Totodată, 564 de tineri întreprinzători și-au deschis restaurante, iar 549, magazine online, arată datele ONRC. Afaceri precum micile magazine, saloanele de frumusețe, consultanța, producția de pâine și prăjituri, barurile sau agențiile de publicitate se află și ele în topul preferințelor tinerilor. O treime din numărul total de SRL-D au optat pentru una dintre activitățile enumerate. Activitățile pentru care optează tinerii sunt, totuși, destul de diversificate, neexistând una care să acapareze mai mult de 4,3% din numărul total.

„Este evident că astfel de firme nu se pot naște majoritar decât în domeniul serviciilor”, comentează aceste cifre Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri (AOAR).

Rată mică de eșec

În total, din anul 2011, când a fost lansat acest program, și până la finalul lunii septembrie 2014, au fost înființate în total 15.657 SRL-D, doar 291 fiind radiate între timp. Așadar, rata de eșec este sub 2%, cu mult sub rata de eșec al SRL-urilor obișnuite. Pârvan explică aceasă situație prin faptul că „oamenii fac ceva acolo unde se simt confortabil, unde au competențe, au suficientă determinare pentru a lupta cu dinții să facă afacerea să meargă”.

Un SRL-D fiind obligat să angajeze cel puțin două persoane, rezultă că acest tip de firme au creat aproximativ 31.000 locuri de muncă legale. Pentru asta, guvernul a investit aproximativ 5 milioane euro pe an, în condițiile în care „au fost situații în care statul a investit 600 milioane euro pentru doar 6.000 locuri de muncă”, afirmă reprezentantul AOAR.

Clujul, mai sus decât Capitala

Deși Bucureștiul concentrează cel mai mare număr de firme din întreaga țară, peste o cincime, conform cifrelor Institutului de Statistică pe 2012, acest raport de forțe nu se regăsește și la capitolul SRL-D. Tinerii din România cu cel mai mare apetit pentru afaceri locuiesc în Cluj și au înființat până acum 2.060 firme, spre deosebire de bucureșteni, cu 1.737 afaceri. Progamul a prins și în județul Timiș, unde au fost create 1.102 SRL-D-uri.

Ce sunt SRL-D-urile

SRL-D este o modalitate prin care statul îi ajută pe românii cu inițiativă să-și înceapă propria afacere. Prin acest program, antreprenorii pot primi finanțări nerambursabile de până la 10.000 euro de la guvern. Dacă la lansarea sa, în 2011, exista o limită de vârstă de 35 de ani pentru înființarea unui SRL-D, aceasta a fost eliminată începând cu luna iulie a acestui an. Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a avea un SRL-D sunt: fondatorul să nu dețină și nici să nu fi avut în trecut o firmă, angajarea a cel puțin doi salariați cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată și cu normă întreagă și reinvestirea a cel puțin jumătate din profitul realizat în anul anterior. Dacă ai avut PFA sau Întreprindere Individuală, îți poți înființa SRLD pentru a obține facilități precum înființare gratuită și scutirea de la plata contribuției la pensie datorată de angajator pentru patru salariați.