Evenimentul Zilei > International > Giuseppe Conte, martor într-un dosar de sechestrare. Un fost ministru ar putea ajunge în instanță
Giuseppe Conte,  martor într-un dosar de sechestrare. Un fost ministru ar putea ajunge în instanță

Giuseppe Conte, martor într-un dosar de sechestrare. Un fost ministru ar putea ajunge în instanță

Premierul Giuseppe Conte este martor într-un dosar de abuz de putere și sechestrare de persoane care îl vizează pe fostul său ministru Matteo Salvini.

Premierul italian Giuseppe Conte a fost audiat într-un dosar privind un grup de migranți blocați pe mare. Cazul datează din 2018 și îl vizează pe Matteo Salvini, fost ministru de Interne la acea dată. Acesta este suspectat de sechestrare de persoane, după cum informează AFP. Şeful guvernului din Italia a apărut în fața unui judecător pentru a lămuri, în calitate de martor, o serie de aspecte legate de caz.

„Premierul a dat dovadă de o mare colaborare, răspunsurile sale au fost foarte detaliate”, a declarat magistratul Nunzio Sarpietro.

Giuseppe Conte martor în dosarul Salvini

Judecătorul urmează să analizeze și să hotărască dacă îl va trimite pe Matteo Salvini în fața justiției. Acesta a venit special din Catania (Sicilia) pentru a-l audia pe Giuseppe Conte la sediul guvernului.

„Nu vorbim încă de delicte, vorbim de o procedură ce vizează să stabilească dacă există acolo un delict”, a precizat Sarpietro.

Nunzio Sarpietro nu a precizat când îşi va face publică decizia cu privire la o eventuală deferire a lui Salvini justiţiei.

Salvini acuzat abuz de putere și sechestrare de persoane

Matteo Salvini, liderul partidului Liga (extrema dreaptă), şi ministru de interne în primul guvern Conte, este suspectat de „abuz de putere şi de sechestrare de persoane”. El este acuzat că a dispus blocarea pe mare a unui grup de 116 de migranţi. Aceștia se aflau la bordul unei nave a pazei de coastă italiene, Gregoretti.

Strategia de apărare a fostului ministru este de a-l implica și pe premierul Giuseppe Conte. El a dat asigurări că decizia de blocare a navei a fost colectivă și a aparținut guvernului.

Matteo Salvini se confruntă cu o altă procedură similară și la Palermo, în Sicilia. El este acuzat că a interzis debarcarea a o sută de migranţi salvaţi în mare de Open Arms. Acest caz datează din august 2019.

Fostul ministru este cercetat și pentru că a refuzat, mai multe zile, să ofere dreptul de a acosta într-un port Italian, navei unui ONG. Aceasta aştepta în largul insulei Lampedusa, în timp ce condiţiile de la bord se agravau.

În acest al doilea dosar, care a fost deschis pe 9 ianuarie, o nouă audiere preliminară este prevăzută pentru 20 martie.