Ghiveci cu legume și costiță afumată. Rețetă culeasă din satele transilvănene

Ghiveci cu legume și costiță afumată. Rețetă culeasă din satele transilvăneneSursa foto: Pixabay

Ghiveciul de legume este unul dintre preparatele pregătite în majoritatea zonelor țării. În Ardeal, acest fel de mâncare conține și costiță afumată. Acest ghiveci ardelenesc este gustos, iar prepararea lui durează maxim o oră și jumătate. Dacă veți tăia costița afumată în bucăți mai mici, timpul de gătire va fi diminuat.

Ghiveci ardelenesc cu legume și costiță afumată

Afumătura este un ingredient de bază în preparatele tradiționale din Transilvania. Fie că este adăugată în ciorbe sau tocănițe, aceasta nu lipsește din rețetele gospodinelor din această zonă a țării.

Ghiveci

Sursa:ieftinsigustos.ro

Această rețetă de ghiveci ardelenesc se poate pregăti cu fasole boabe și păstăi, morcovi, dovlecel, ardei și cartofi. De asemenea, costița afumată de porc se poate înlocui și cu bucăți de mușchi de porc afumat.

Ingrediente

  • 3 cepe mari
  • 4 morcovi
  • 200 grame de fasole verde
  • 150 grame de fasole boabe
  • 2 dovlecei
  • 3 ardei kapia
  • jumătate de kilogram de costiță afumată
  • o legătură de pătrunjel verde
  • usturoi verde
  • 3 roșii
  • 1 lingură de sos de tomate

Coastele de porc afumate se taie în bucăți și se spală sub jetul de apă dacă sunt prea sărate. Ceapa, ardeiul și dovleceii se curăță și se toacă mărunt. Legumele se pun la călit, la foc mic, cu o lingură de ulei.

După 2-3 minute, peste acestea se pot adăuga și roșiile tocate mărunt. De asemenea, se toarnă în oală și bulionul. După alte 3-4 minute la foc mic, peste aceste ingrediente se adaugă și costița afumată și se completează cu apă.

Ghiveci cu legume și costiță

Sursa foto: Pixabay

Ghiveci cu legume și costiță afumată

Fasolea verde se curăță de cozi și se rupe în bucăți. De asemenea, fasolea boabe se pune la înmuiat într-un vas cu apă. După ce legumele și coastele de porc încep să fiarbă, se poate adăuga și fasolea. Cartofii se curăță de coajă și se taie în patru. Aceștia se  pun în oală după ce morcovii și ardeii sunt deja fierți.

Înainte ca preparatul să fie luat de pe foc, pătrunjelul verde se toacă și se adaugă peste acesta.