Ghiță Ciobanul l-a vizitat pe Nicolae Ciucă. Gheorghe Dănulețiu se teme că oierii din România vor da faliment
- Andra Puiu
- 20 ianuarie 2023, 22:37
Gheorghe Dănulețiu este cunoscut de foarte multă lume sub numele de Ghiță Ciobanul. Președintele Asocițiației Profesioanale a Ciobanilor din România a decis să meargă în vizită la prim-ministrul Nicolae Ciucă pentru a-i spune care sunt problemele cu care oierii se confruntă zi de zi.
Ghiță Ciobanul a spus că a mers în vizită la Nicolae Ciucă pentru a-i spune care sunt problemele cu care toți ciobanii din România se confruntă zilnic. Președintele Asocițiației Profesioanale a Ciobanilor l-a întrebat pe prim-ministru în ce stadiu este proiectul de lege depus în Parlamentul de fostul premier Florin Cîțu. Este vorba de un proiect care interzice exportul de animale vii. Ghiță a explicat că dacă acest proiect va fi pus în practică, aproximativ 60-70% din fermele de ovine vor da faliment pentru că exportul de animale vii este sursa principală de venit.
„Noi, oierii din România, suntem cei mai mari exportatori de ovine vii către țările arabe. Cu exportul de ovine vii supraviețuim și reușim să facem profit”, a adăugat Gheorghe Dănulețiu. Ciobanul l-a rugat pe Ciucă să se gândească la faptul că prețul mielului a scăzut în timp ce prețul porumbului și a lucernei s-a dublat. Ghiță Ciobanul a amintit și de tarifele pentru motorină. „Când prețul kilogramului de miel era 13 lei - 14 lei, kilogramul la porumb era 60 de bani. Acum e mai jos prețul la miel, dar prețul la kilogramul de porumb s-a dublat”.
Cheltuielile ciobanilor s-au dublat
Dănulețiu a continuat prin a spune că toate cheltuielile ciobanilor s-au dublat, dar ei vând carnea de miel la același preț. În acest context, ciobanul se întreabă care este câștigul lui. Românii nu sunt fanii cărnii de oaie sau miel. Ea este consumată doar de sărbătorile pascale, dar și atunci doar pentru o perioadă scurtă de timp. Acest lucru înseamnă că ciobanii care se ocupă cu crescutul de oi vând cea mai mare parte din carne în afara țării.
„Mai e mult până reușim noi să ne punem la punct ca să putem exporta carcasă de ovine, să avem cooperative care să aibă abatoarele proprii unde să se sacrifice halal animalul. Dar nici atunci nu știu dacă clienții din țările arabe vor prefera să cumpere carcasă. Exportul de carcasă merge bine în țările din Europa,”, a declarat oierul. Ciobanul a spus că prim-ministrul i-a promis că proiectul de lege nu va trece de Parlament până cânt toți oierii nu vor găsi o altă alternativă de a face profit, informează Agroinfo.tv.