Dezastru în Marea Roșie, după ce un vapor a naufragiat. 15.800 de suflete au murit
- Nicolae Comănescu
- 12 iunie 2022, 14:15
Peste 15.000 de oi s-au înecat duminică în largul coastei sudaneze a Mării Roşii, după ce nava care le transporta s-a scufundat, au anunţat autorităţile locale
Nava, care avea destinaţia Arabia Saudită, a naufragiat la scurt timp după ce a părăsit portul sudanez Suakin, un hub comercial pentru numeroase ţări africane, situat la circa 800 kilometri nord-est de Khartoum. „Nava Badr 1 s-a scufundat duminică foarte devreme în timp ce transporta 15.800 de oi (...) Toate animalele au murit'”, a declarat un înalt oficial portuar, care a solicitat anonimatul.
Toate animalele au murit după ce vasul pe care se aflau a naufragiat în Marea Roșie
Motivele naufragiului nu au fost cunoscute imediat, însă oficialul citat a subliniat că ambarcaţiunea transporta „cu mult peste încărcătura sa maximă”. Un alt oficial portuar a confirmat incidentul, precizând că echipajul a fost salvat, însă nu şi animalele.
Acesta din urmă a declarat că se teme de „un impact asupra mediului după înecarea a mii de animale” în Marea Roşie, precum şi de o perturbare a activităţilor portului.
Portul Suakin este situat la 60 kilometri sud de Port Sudan, principalul port al ţării. Pe 25 mai, docurile sale au fost devastate de un incendiu. O anchetă a fost demarată pentru a determina cauza acestuia, conform Agerpres.
Sudanul, una dintre cele mai sărace ţări din lume, a pierdut 40% din veniturile sale în octombrie, când comunitatea internaţională a întrerupt ajutorul pe care i-l acorda după lovitura de stat dată de şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan.
Un accident asemănător, cu tragice urmări, în Marea Neagră
În anul 2019, Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, s-a răsturnat în ziua de 24 noiembrie în Portul Midia. Vasul era încărcat cu 14.600 de oi. În urma intervenţiei, autorităţile au reuşit să salveze doar 254 de animale. După incident, mai multe organizaţii internaţionale de protecţie a animalelor au protestat faţă de exportul de animale vii, iar subiectul a făcut înconjurul presei internaţionale, fiind dezbătut şi în Parlamentul European.
Proporţiile dezastrului au fost reduse doar de temperaturile scăzute din această perioadă, însă operațiunea de scoatere și incinerare a cadavrelor de pe vas se anunță una de durată, care implică licitații inclusiv pentru incinerarea oilor.