Coșmar la granița româno-moldoveană. Războiul a dat peste cap transportul de mărfuri. Camioanele așteaptă zile întregi. VIDEO

Coșmar la granița româno-moldoveană. Războiul a dat peste cap transportul de mărfuri. Camioanele așteaptă zile întregi. VIDEOSursa foto: Dreamstime.com

Problemele transporatorilor care doresc să tranziteze din Republica Moldova în România sunt departe de a se încheia. Șoferii de tiruri sunt nevoiți să aștepte câte patru – cinci zile până să treacă în România. Cozile de camioane sunt imense, iar procedurile de vămuire a mărfurilor durează destul de mult. Aglomerația din vama româno – moldoveană se datorează blocării căilor de transport prin Ucraina, devastată de război.

Sute de TIR-uri încărcate cu marfă așteaptă să treacă în România, din Republica Moldova, prin vama Leușeni – Albița. Cozile se întind pe distanțe de până la zece kilometri, iar mașinile așteaptă și câte patru – cinci zile până reușesc să treacă. Toate aceste lucruri se întâmplă din cauza războiului din Ucraina.

Înainte de invazia Rusiei, o bună parte din mărfurile exportate de companiile moldovene erau direcționate către porturile ucrainene de la Marea Neagră. Acum, acestea au fost închise, iar transportatorii au fost nevoiți să-și găsească alte rute. Mai mult, ca un făcut, autoritățile de la Chișinău, susțin că a crescut considerabil și cantitatea de mărfuri livrată la export. Comparativ cu anul trecut, în 2022 se livrează de trei ori mai multe mărfuri.

În aceste condiții, șoferii de TIR-uri sunt nevoiți să aștepte cu zilele la graniță, să treacă în România, iar de aici, mai departe spre destinațiile europene. Timpii de așteptare, au crescut până la 4 – 5 zile, la intrarea în România.

Situația de la graniță este dificilă

Mai multe imagini, realizate de participanții la trafic arată cum arată cozile în punctul de trecere al frontierei Leușeni - Albița, principalul punct vamal între România și Moldova. Situația durează de mai multe săptămâni, iar principalul motiv este că exportul Republicii Moldova a fost direcționat după invadarea Ucrainei, de către Rusia, exclusiv prin România.

Pe lângă mărfurile moldovenești, o altă cauză a aglomerației este aceea că mărfurile ucrainene, în special cereale, sunt transportate pe rute auto pentru a fi încărcate pe vapoare, la Galați sau la Constanța.

Situația este foarte tensionată printre șoferii profesioniști, iar autoritățile din România și Republica Moldova se acuză reciproc, pe căi neoficiale, pentru blocaj.

Plan de acțiune pentru deblocarea situație

În aceste condiții, într-o încercare de deblocare a situației, autoritățile române și cele din Republica Moldova au dezvoltat un plan de colaborare în două etape. Prima etapă este implementată începând cu ziua de 10 iunie, conform unui comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova.

Etapa a doua a planului are drept scop normalizarea situației în punctele de frontieră și va avea la bază un plan de acțiune comun pentru evitare pe viitor a unor astfel de evenimente provocate de blocajul rus al transportului de marfă naval din Ucraina, conform sursei citate.

Soluții propuse de autorități

„Primele acțiuni pentru deblocarea camioanelor de la frontiera moldo-română:

Primul punct vamal, unde controlul și vămuirea se va face în echipe mixte moldo-române va fi punctul de trecere Leușeni-Albița;

Înființarea unui grup comun, care va coordona acțiunile autorităților din Republica Moldova și România în punctele de frontieră, pentru a reduce din presiunea existentă la moment și din timpul de așteptare pentru camioanele cu marfă;

Controlul vamal va fi operaționalizat pe partea română, prin dotarea cu mai multe dispozitive electronice de procesare a documentelor;

Fluxurile de mărfuri vor fi organizate în funcție de încărcătură, spre exemplu pentru camioanele goale, va fi permisă traversarea în tranzit prin punctele de trecere de capacitate mică;

Numărul lucrătorilor vamali va fi suplimentat

Urmează a fi suplinit numărul de lucrători vamali pentru creșterea ritmului de procesare și eficientizarea activității în vamă;

Programul de lucru între echipele de control din Republica Moldova și România va fi sincronizat;

Autoritățile fitosanitare și sanitar-veterinare din România vor funcționa în regim de 24/7;

În fiecare punct de trecere va fi verificată și prezentată situația funcționalității scanerelor, cântarelor și altor tehnologii de scanare și verificare a camioanelor.

Soluțiile pentru optimizarea traficului de mărfuri, la frontiera Republicii Moldova cu România și Ucraina, au fost identificate în cadrul reunii interminesteriale, de la București, la care a participat prim-ministra Natalia Gavrilița”, se arată în comunicatul publicat pe Telegram.

 

Ne puteți urmări și pe Google News