Planul monstruos al lui Vladimir Putin! Este alertă maximă la graniţa României. S-a aflat care este noua ţintă a Rusiei

Planul monstruos al lui Vladimir Putin! Este alertă maximă la graniţa României. S-a aflat care este noua ţintă a Rusiei

Chiar de la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, Insula Șerpilor a primit un statut vital și aproape mitic în război. Acest așezământ stâncos din Marea Neagră a fost capturat de Rusia și a devenit un câmp de luptă cu valoare strategică. Rusia susține că Ucraina a suferit pierderi dezastruoase în încercarea eșuată de a recuceri insula, inclusiv forțe speciale, avioane de război, elicoptere și drone. În schimb, Ucraina spune că și-a limitat atacurile asupra instalațiilor de pe insulă.

Bătălia nu s-a încheiat, iar Rusia încearcă în mod repetat să-și consolideze garnizoana expusă, spun serviciile de informații ale Ministerului Apărării din Marea Britanie. Iar purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, a lansat un avertisment grav şi spune că Rusia încearcă să-şi sporească prezenţa militară pe Insula Şerpilor, aflată la doar 45 de km de granița României, pentru a bloca comunicațiile maritime ale Ucrainei.

Rusia vrea să sporească prezenta militară pe Insula Șerpilor și controlul în Marea Neagră

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a spus că amenințarea atacurilor cu rachete de croazieră din Marea Neagră asupra unor instalaţii militare şi civile din Ucraina persistă în continuare.

În zona de operaţiuni din Marea Neagră, ocupanţii iau măsuri pentru a-şi creşte prezenţa militară în Insula Şerpilor, iar în teritoriile ocupate din Ucraina pun în aplicare tactici de teroare împotriva populaţiei civile. Inamicul îşi consolidează de asemenea sistemul de apărare antiaeriană pe coasta de vest a peninsulei Crimeea, în special, în zona localităţii Cernomorskoe, capul Tarhankut, unde a fost desfăşurată o baterie de rachete S-300 ca parte a trei posturi de comandă, susține Oleksandr Motuzianik.

De asemenea, Motuzianik a mai avertizat că dacă trupele ruse reușesc să-și instaleze pe Insula Șerpilor sistemele lor de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, vor controla marea, pământul și aerul în partea de nord-vest a Mării Negre și în sudul Ucrainei”.

O prezență consolidată a Rusiei în zonă ar putea fi dezastruoasă pentru Ucraina, atât strategic, cât și economic

Ucraina a fost deja nevoită să-și închidă portul de la Odesa, suspendând exporturile vitale de cereale, şi există temeri că insula ar putea fi folosită și ca a doua linie de front.

Dacă rușii reușesc să instaleze sisteme de apărare aeriană cu rază lungă, atunci își vor putea apăra escadrila, care poate ajunge pe coasta Ucrainei. De asemenea, ar oferi trupelor ruse șansa de a pătrunde în Transnistria, teritoriul separatist al Moldovei sub control rusesc, care se află lângă Ucraina și nu departe de Odesa.

Insula Șerpilor se află la doar 45 km (28 mile) distanță de coasta României, care face parte din Alianța NATO din Vest. Analistul naval britanic Jonathan Bentham crede că un sistem rusesc de rachete aeriene S-400 de pe insulă ar fi un „mare schimbător de joc”.

Dacă Rusia ar fi capabilă să desfășoare un sistem de rachete, nu numai că Odesa ar fi amenințată, dar și flancul sudic al NATO ar fi pus în pericol, avertizează istoricul român Dorin Dobrincu, citat de BBC.

Acest lucru este foarte important pentru guvernul și poporul român, dar și pentru întreaga alianță. Rusia ar avea capacitatea de a distruge orașe și capacitatea militară din estul teritoriului nostru.

NATO a întărit granițele României de la începutul războiului, trimițând forțe belgiene și franceze. Dar există riscuri economice majore și pentru România. Insula Șerpilor se află aproape de gura Dunării, care delimitează granița României cu Ucraina. Portul Constanța, la Marea Neagră, se află nu departe de sud și a primit nave containere care nu mai pot naviga spre Odesa.

Rusia încearcă să utilizeze Insula Şerpilor ca pe un avanpost pentru debarcarea unui desant maritim în Basarabia, a declarat expertul militar ucrainean Oleg Jdanov.

Insula Șerpilor nu este doar de uz strategic

Analistul politic militar rus Alexander Mikhailov a spus că trupele de pe Insula Șerpilor ar putea fi în măsură să controleze traficul în nord-vestul Mării Negre și în Delta Dunării - poarta de intrare în sud-estul Europei. „Dacă există o bază militară sau o infrastructură militară, ar fi posibil să se blocheze navele care intră în râu, precum și să plece”, a spus el presei ruse.

Centrul Euro-Atlantic de Reziliență al României consideră că Rusia ar putea decide să anexeze insula și să controleze cât mai multe rute maritime ale Mării Negre către Bosfor din Turcia. Din punct de vedere istoric, Insula Șerpilor a fost teritoriu românesc până când a fost cedată în 1948 Uniunii Sovietice, care a folosit-o ca bază radar. Pe măsură ce România a intrat sub influența sovietică până în 1989, Bucureștiul a acceptat aranjamentul.

Ucraina a preluat controlul odată cu căderea comunismului și, în cele din urmă, în 2009, Curtea Internațională de Justiție a stabilit limitele teritoriale ale insulei, oferind României aproape 80% din platforma continentală a Mării Negre din apropierea insulei, iar Ucrainei restul.

Insula Șerpilor nu este doar de uz strategic, deoarece această parte a Mării Negre este bogată în resurse de hidrocarburi - așa că decizia de la Haga înseamnă că ambele țări dețin rezerve de petrol și gaze.