Război în Ucraina. Ziua 79. Are loc primul proces pentru crime de război. Rusia pierde încă o navă în Marea Neagră

Război în Ucraina. Ziua 79. Are loc primul proces pentru crime de război. Rusia pierde încă o navă în Marea Neagră Sursă: Facebook/ Володимир Зеленський

Război în Ucraina. Ziua 79. Tribunalul de la Kiev urmează să-l audieze, în primul proces pentru crime de război, pe soldatul rus care a împușcat un bărbat neînarmat care mergea pe bicicletă şi vorbea la telefon. Moscova amenință cu represalii după ce Finlanda a anunțat planurile de aderare la NATO. O navă a rușilor de suport logistic, Vsevolod Bobrov, este tractată către Sevastopol din zona Insulei Șerpiilor, după ce a fost cuprinsă de flăcări în urma unui atac al ucrainenilor.

Război în Ucraina. Ziua 79. Un tribunal de la Kiev va audia în primul proces pentru crime de război al invaziei pe Vadim Shysimarin, 21 de ani, comandant al diviziei de tancuri din Rusia. Acesta este acuzat că a împușcat un bărbat neînarmat, de 62 de ani, care se afla pe o bicicletă și vorbea la telefon în satul Chupakhivka, Sumy. Shysimarin a primit ordin „să omoare un civil pentru a nu-l raporta apărătorilor ucraineni”, potrivit procurorilor.

Ministerul rus de externe de la Moscova a declarat că va trebui să ia măsuri „militare-tehnice” dacă Helsinki va solicita aderarea la NATO, după ce președintele Finlandei, Sauli Niinistö, și prim-ministrul, Sanna Marin, au spus că solicită de urgență aderarea la alianța militară. Se așteaptă ca Suedia să urmeze în câteva zile.

Rusia și-ar putea întrerupe livrările de gaz către Finlanda vineri, la o zi după ce liderii finlandezi au declarat că vor solicita aderarea la NATO, potrivit rapoartelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Senatorul republican Rand Paul a blocat adoptarea unui proiect de lege de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina în Senatul SUA. Paul a cerut schimbări, inclusiv un inspector general care să supravegheze cum este cheltuit.

SUA acuză Moscova că a transferat cu forţa în „centre de filtrare” din Rusia a mii de ucraineni

Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a spus că „cel puțin câteva mii de ucraineni” au fost trimiși în așa-numitele „centre de filtrare” din Rusia , unde sunt supuși unor „brutale” interogatorii”. Alte zeci de mii au fost evacuate în Rusia sau pe teritoriul controlat de Rusia. Carpenter a spus că un supraviețuitor a declarat că „tuturor le era frică să fie duși la Donețk”, unde ar putea fi victime.

Măsuri urgente de rupere a blocadei rusești a exporturilor de cereale din porturile Ucrainei, inclusiv prin încercarea de a deschide rute prin România și Marea Baltică, sunt discutate în cadrul unei reuniuni de trei zile a miniștrilor G7 de Externe și Agriculturii din Germania. Înainte de război, cea mai mare parte a alimentelor produse de Ucraina – suficientă pentru a hrăni 400 de milioane de oameni – era exportată prin cele șapte porturi ale sale la Marea Neagră.

Armata rusă a mai pierdut o navă de logistică a marinei

Ucraina a declarat că a avariat și a incendiat o navă de logistică a marinei ruse în Marea Neagră. Vsevolod Bobrov se afla lângă Insula Șerpilor, a declarat Serhiy Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale Odesa din sudul Ucrainei. The Guardian nu a putut verifica în mod independent detaliile, iar Ministerul Apărării al Rusiei nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereșciuk, a declarat că sunt în desfășurare „negocieri foarte dificile” pentru evacuarea a 38 de luptători grav răniți din uzina siderurgică Azovstal asediată din orașul-port ucrainean Mariupol, în schimbul prizonierilor de război ruși. „Lucrăm pas cu pas”, a spus el. „Vom schimba 38, apoi vom merge mai departe”.

Numărul persoanelor care au fugit din Ucraina pentru a scăpa de invazia Rusiei a depășit șase milioane, a declarat agenția ONU pentru refugiați. Alte opt milioane de persoane au fost strămutate în interiorul Ucrainei. Aproape 100 de copii au fost uciși în Ucraina numai în cursul lunii aprilie, dar cifrele reale ar putea fi semnificativ mai mari, a declarat Fondul Națiunilor Unite pentru copii. Directorul executiv adjunct al Unicef, Omar Abdi, a cerut încetarea bombardamentelor asupra școlilor ucrainene, adăugând că una din șase școli susținute de Unicef ​​din estul Ucrainei a fost „deteriorată sau distrusă” de săptămâna trecută.

Liderii Uniunii Europene plănuiesc să evalueze aderarea Ucrainei luna viitoare

Consiliul pentru drepturile omului al ONU a adoptat o rezoluție pentru a investiga presupusele abuzuri comise de trupele ruse în părți din Ucraina aflate anterior sub controlul acestora, în vederea tragerii la răspundere pe cei responsabili. Rezoluția a fost adoptată cu o majoritate puternică, 33 de membri votând pentru și doi – China și Eritreea – împotrivă. Au fost 12 abțineri.

Șefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a declarat că 1.000 de cadavre au fost recuperate în capitala Ucrainei, Kiev, în ultimele săptămâni. Multe dintre încălcările pe care le verifică de la invazia rusă pot constitui crime de război, a spus ea.

Familiile luptătorilor din regimentul Azov ascunși în oțelăria Azovstal din Mariupol au trimis un apel disperat președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, cerându-i să „fie un erou” și să inițieze o extracție pentru toți luptătorii rămași la fabrică. Un tată al unui luptător de 18 ani l-a îndemnat pe lliderul turc să profite de „oportunitatea de a intra în istorie ca un făcător de pace, ca un erou”.