Transportatorii cer Guvernului ca România să adere rapid la spațiul Schengen pentru a scăpa de coșmarul din vămi

Transportatorii cer Guvernului ca România să adere rapid la spațiul Schengen pentru a scăpa de coșmarul din vămi

Intrarea țării noastre în Schengen ar simplifica mult procedurile de la punctele de frontieră. Timpii de așteptare s-ar reduce semnificativ. Zilele trecute, șoferii de tir au stat cu orele la coadă la vămile din vestul țării.

Uniunea Naţionala a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului accelerarea procesului de aderare a țării noastre la spaţiul Schengen, dar şi simplificarea procedurilor administrative la punctele trecere a frontierelor. Zilele trecute, șoferii de tir au ateptat cu orele în vămi, iar astfel de situații ar putea fi evitate în viitor.

„În data de 07.06.2022, la frontierele României din Vest (Nadlac 2, Borş şi Petea) se înregistrau cozi decamioane de peste 25 km. Daca astazi România ar fi fost în spaţiul Schengen, s-ar fi eliminat mai multe probleme întâmpinate în prezent, iar timpii de aşteptare a transportatorilor români la frontiera s-ar reduce semnificativ“, potrivit unui comunicat de presă, citat de Agerpres.

Cozi uriașe și în estul țării

În ceea ce privește frontierele din estul României, cu Republica Moldova şi Ucraina, cozile de camioane au fost şi mai mari, iar șoferii au așteptat în vămi peste 30 de ore.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cu ţările non-UE aglomeraţia de la frontiere s-ar putea rezolva în mare parte prin simplificarea procedurilor administrative din partea autorităţilor.

Studiile Uniunii Internaţionale a Transporturilor Rutiere (IRU) au arătat că infrastructura la nivelul punctelor de trecere a frontierei este necesară, dar nu suficientă pentru dezvoltarea economică şi 39,7% din totalul timpului destinat transporturilor reprezintă întârzierea la trecerea frontierelor, lucru inadmisibil în Spaţiul Economic European“, se mai arată în comunicatul de presă.

Este nevoie de schimbări

Din cauza situației de la punctele de frontieră, transporturile sunt mult întârziate și pot apărea penalizări. „În lipsa unui personal suficient şi bine instruit, dacă se pierde mult timp la trecerea frontierelor și dacă procedurile nu sunt armonizate transporturile sunt întârziate şi economia este penalizată.

Astfel, UNTRR solicită Guvernului intensificarea acţiunilor pentru integrarea României în spaţiul Schengen cât mai curând posibil şi reducerea poverii administrative la punctele de trecere a frontierelor“, se mai arată în comunicatul menționat.

Recomandare a Comisiei Europene

Comisia Europeană a reluat recomandarea ca Croaţia, Bulgaria şi România să fie admise în Spaţiul Schengen după ce au îndeplinit criteriile de aderare. Această propunere apare în Raportul privind starea spaţiului Schengen pentru 2022. Documentul a fost dat publicității marți, 24 mai, și a fost postat pe site-ul oficial al Executivului UE. Acesta este primul raport pe care Comisia Europeană îl prezintă, după adoptarea Strategiei privind spaţiul Schengen care a avut loc anul trecut.

Materialul de pe site-ul Comisiei face referire la „importanţa finalizării spaţiului Schengen şi invită Consiliul să adopte deciziile care să permită Croaţiei, precum şi României şi Bulgariei să devină în mod oficial parte a acestui spaţiu, având în vedere că au fost îndeplinite toate criteriile. Acelaşi lucru este valabil în cazul Ciprului odată ce această ţară finalizează cu succes procesul de evaluare Schengen”.