Vești proaste de la Comisia Europeană! Economia României scade drastic la jumătate, inflația devine înfricoșătoare

Vești proaste de la Comisia Europeană! Economia României scade drastic la jumătate, inflația devine înfricoșătoareInflație Sursa foto: Arhiva EVZ

Economia României urmează să ajungă la un procent de doar 2,6% în 2022. Cel puțin asta arată raportul Comisiei Europene cu privire la previziunile de primăvară, publicate luni. Nici la capitolul inflație nu vor sta bine. Potrivit prognozei, inflația va ajunge la 8,9%, iar deficitul la 7,5%. 

Potrivit raportului Comisiei Europene, economia României va avea de suferit după o creștere semnificativă în 2021. Prognoza pentru 2022 în ceea ce privește creșterea economică va fi de doar 2,6%. Șomajul va rămâne la 5,5%, iar creșterea nivelurilor prețurilor va atinge vârful în acest an și se va reduce treptat abia în 2023.

În luna februarie, înainte de invadarea Ucrainei, Executivul comunitar estima că economia României va înregistra un avans de 4,2% în acest an. Noile estimări vin în contextul unei inflații ridicate, care erodează veniturile, iar războiul Rusiei din Ucraina afectează încrederea în economie, lanțurile de aprovizionare și investițiile. Creșterea se va relua în 2023, se arată în raport.

Vești proaste de la Comisia Europeană! Economia României scade drastic la jumătate în acest an

Noile estimări vin în contextul unei inflații ridicate, care erodează veniturile, iar războiul Rusiei din Ucraina afectează încrederea în economie. În România, Comisia Europeană preconizează o reluare a creșterii în 2023, la 3,6%, și o scădere a inflației anul viitor la 5,6%, de la 8,9% în acest an.

Se preconizează că șomajul se va menține în jurul valorii de 5,5%. Deficitul bugetar ar urma să scadă de la 7,5% din PIB în 2022 la 6,3% în 2023, ponderea în PIB urmând să ajungă la 52,6% anul viitor. Înainte de izbucnirea războiului, perspectivele economice ale Uniunii indicau o expansiune îndelungată și robustă.

Creșterea PIB-ului real, atât în UE, cât și în zona euro, este estimată în prezent la 2,7% în 2022 și la 2,3% în 2023, în scădere de la 4%, respectiv 2,8% (2,7% în zona euro) în previziunile intermediare din iarna anului 2022.

Declinul din 2022 trebuie interpretat în contextul dinamicii creșterii economice din primăvara și vara anului trecut, care adaugă aproximativ 2 puncte procentuale la ritmul anual de creștere pentru acest an. Creșterea producției din cursul anului s-a redus de la 2,1% la 0,8%.

Toate problemele economice pleacă de la prețurile materiilor prime energetice

Creșterea prețurilor la energie, care a început la sfârşitul anului 2021, a influențat și prețurile la alimentele procesate, servicii si bunuri industriale. Iar una dintre cele mai frave probleme este puterea de cumpărare a gospodăriilor.

Perturbările provocate de război la nivel logistic și al lanțului de aprovizionare, precum și creșterea costurilor de producție la o gamă largă de materii prime se adaugă, pe de o parte, perturbărilor din comerțul mondial cauzate de măsurile drastice de limitare a răspândirii COVID-19 aplicate încă în anumite părți ale Chinei, și afectează, pe de altă parte, producția.

Ritmul inflației s-a accelerat de la începutul anului 2021. De la 4,6 % an la an în ultimul trimestru din 2021, aceasta a crescut la 6,1 % în primul trimestru din 2022. Inflația totală din zona euro a crescut la 7,5 % în luna aprilie, cea mai mare rată din istoria uniunii monetare.

Inflația din zona euro este estimată la 6,1 % în 2022, ea urmând să scadă la 2,7 % în 2023

Estimarea pentru 2022 în ansamblu, arată o revizuire ascendentă considerabilă, în comparație cu previziunile intermediare din iarna anului 2022 (3,5 %). Se preconizează că inflația va atinge un nivel maxim de 6,9 % în al doilea trimestru al acestui an, ea urmând apoi să scadă treptat. Pentru UE, se preconizează că inflația va crește de la 2,9 % în 2021 la 6,8 % în 2022 și că va scădea din nou la 3,2 % în 2023. Inflația medie de bază este estimată la peste 3 % în 2022 și 2023, atât în UE, cât și în zona euro.

Conform previziunilor, condițiile de pe piața muncii vor continua să se amelioreze. Se estimează că ocuparea forței de muncă din UE va crește cu 1,2 % anul acesta, deși această rată anuală de creștere este stimulată de dinamica puternică din a doua jumătate a anului trecut. Se anticipează că refugiații de război ucraineni din Uniune vor intra pe piețele muncii doar treptat, cu efecte tangibile ce vor deveni vizibile abia începând cu anul viitor.

Ratele șomajului ar urma să scadă, conform previziunilor, până la 6,7 % în acest an și 6,5 % în 2023 în UE, în timp ce în zona euro ele ar urma să atingă 7,3 % în 2022 și 7,0 % în 2023, scrie Mediafax.