Evenimentul Zilei > Politica > Ghinea: ” Acest buget este complet nerealist”
Ghinea: ” Acest buget este complet nerealist”

Ghinea: ” Acest buget este complet nerealist”

Uniunea Salvaţi România va depune câteva zeci de amendamente la Legea bugetului de stat, pe Sănătate, infrastructură şi pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

"Lucrăm, la grup, chiar zilele astea. Vor fi câteva zeci de amendamente. Acest buget este complet nerealist, pleacă de la ideea că veniturile statului vor creşte cu 15%. Niciodată nu s-a întâmplat, după Revoluţie, să fie o creştere atât de mare de la an la an. De aici şi o sacrificare a investiţiilor pe anul ăsta şi un fel de promisiuni nerealiste pentru anii viitori. Revin la primul amendament pe care o să îl depunem – este o expansiune aiuritoare a Programului Naţional de Dezvoltare Locală, acel program de la Ministerul Dezvoltării care are credite de angajament până în anul 2020 de 30 de miliarde de lei. Dacă veţi face un calcul, veţi vedea că este mai mult decât primesc autorităţile locale din fonduri europene. De ce este o expansiune aiuritoare? Pentru că până acum acest program avea sub 2 miliarde de lei şi nu este niciun fel de posibilitate să plătim 30 de miliarde până în 2020. Şi atunci vom depune un amendament prin care să reducem la aşteptări realiste acest program la credite de angajament de maximum 8 miliarde de lei până în 2020", a afirmat Ghinea, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

El a punctat că există un risc uriaş ca primarii şi consiliile judeţene să înceapă proiecte şi contracte la o valoare de 30 de miliarde de lei şi să nu se poată da, în anii următori, aceşti bani, iar proiectele să rămână nefinalizate.

"Tot legat de PNDL se creează, prin draftul Legii bugetului pe care l-am văzut la Ministerul de Finanţe, un regim excepţional pentru acest instrument prin care îşi pot trage bani din Fondul de rezervă al Guvernului oricând doresc, deci printr-o decizie a ministrului Dezvoltării, nici măcar nu mai e nevoie de o rectificare bugetară. Asta înseamnă că de fapt desfiinţăm Guvernul României, Ministerul Dezvoltării devine împărat peste Guvernul României. Este şi o umilire a premierului Grindeanu, pentru că, practic, îi poate lua bani un minister direct din rezerva bugetară a Guvernului fără să mai întrebe. Vrem să scoatem această excepţie din Legea bugetului", a explicat Ghinea.

Potrivit lui Ghinea, parlamentarii USR pregătesc amendamente şi pe sănătate şi infrastructură.

"PSD s-a lăudat în campania electorală că va construi opt spitale regionale, dar nu a prevăzut în buget nici măcar suma de cofinanţare pentru cele trei spitale regionale pentru care avem fonduri europene: Craiova, Iaşi şi Cluj-Napoca. La infrastructură încercăm să ne dăm seama ce studii de fezabilitate vor fi finanţate pentru că este un capitol mare bugetar fără să dea detalii şi atunci colegii noştri vor întreba în comisia de specialitate pentru ce SF-uri s-au preconizat bani. Până una – alta, vedem un lucru îngrijorător: s-a redus la jumătate suma de întreţinere a drumurilor. Dacă vorbim de 700 de km de autostradă şi câteva zeci de mii de km de drumuri naţionale şi judeţene nu vor putea fi întreţinuţi cu o sumă la jumătate faţă de anul trecut. Este o problemă de creştere a calităţii. Ce înseamnă aceste chestiuni pe care le spun? Pur şi simplu au luat şi au taxat bugetele de investiţii şi de întreţinere, astfel încât să ducă la pomeni electorale şi la cheltuieli sociale. Ăsta este un simptom clar al acestui buget", a susţinut Ghinea.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: