Ghici cine finanțează „greva climatică”? Băncile par să fi mirosit oportunitatea

Ghici cine finanțează „greva climatică”? Băncile par să fi mirosit oportunitatea

Nu e niciun mister și nicio surpriză. George Soros finanțează grupurile ecologiste radicale care s-au alăturat „Grevei Climatice Globale” din această săptămână.

De-a lungul anilor, bătrânul miliardar a investit aproape 25 de milioane de dolari în organizațiile care o susțin acum pe tânăra Greta Thunberg. Cel puțin 22 dintre grupurile înscrise în Global Climate Strike au primit finanțări de la controversatul miliardar George Soros în perioada 2000-2017, prin intermediul rețelei Open Society, a declarat joi Joseph Vazquez pentru Media Research Center.

Printre organizațiile care au primit finanțări de la Soros s-au numărat Fondul pentru Drepturile Omului Global, Fondul Global Greengrants, 350.org, Amnesty International, Avaaz, Color of Change și Action People. Alături de Soros, alți donatori majori sunt democratul Tom Steyer, NextGen America, precum și Sierra Club, care a primit milioane de dolari de la fostul primar Michael Bloomberg.

Să fie aceste finanțări o dovadă de responsabilitate față de soarta generațiilor viitoare? În lumea oamenilor de știință nu există un acord unanim cu privire la “schimbările climatice”, unii cercetători (ce-i drept o mioritate) spun că dracul n-ar fi atât de negru și nu e cazul să ne alarmăm.

Un grup de peste 500 de oameni de știință a trimis recent o scrisoare deschisă către secretarul general al Organizației Națiunilor Unite în care se afirmă: „Știința climatului ar trebui să fie mai puțin politică, în timp ce politicile climatice ar trebui să fie mai științifice”.

Mai mult, li se cere politicienilor mai multă responsabilitate. „Nu există nicio urgență climatică. Prin urmare, nu există nicio cauză pentru panică și alarmă ” (...) "Ne opunem ferm politicii nocive și nerealiste de CO2 net-zero propuse pentru 2050." (...) „Dacă apar abordări mai bune, cu siguranță, vor avea timp suficient pentru a reflecta și a ne adapta”, citează breitbart.com.

Dacă știința nu ne oferă niciun fel de certitudini cu privire la iminența unui dezastru climatic, marea finanță pare să fi găsit o oportinitate extraordinară de afaceri. „Marile nume ale Finanțelor se închină în fața Gretei, iar dezvoltarea durabilă devine business”, scrie Camilla Conti în ilgiornale.it.

În ultima vreme, marile bănci evită să investească în companii care produc arme sau tutun sau care încalcă principiile stabilite în Pactul global al Organizației Națiunilor Unite. De asemenea, băncile promit să contribuie la efortul global de schimbare a cursului istoriei urmând criteriile standard denumite ESG (ecologie, social și guvernare): 130 dintre cele mai mari instituții financiare din lume au semnat la New York un acord în care se angajează să sprijine clienții care promovează sustenabilitatea.

Curios pentru naivi, această schimbare financiară a fost declanșată chiar înainte ca Greta Thunberg să scoată tinerii în stradă.

„Pentru a prospera în timp, performanțele financiare nu sunt suficiente, fiecare companie trebuie să demonstreze că a contribuit pozitiv la societate, în beneficiul tuturor părților interesate; acționari, angajați, clienți și comunități de referință”, a scris Larry Fink, CEO BlackRock într-o scrisoare trimisă la începutul anului 2018.

Pentru cei care nu știu, BlackRock este cea mai mare companie de investiții din lume. Dintr-un singur click, managementul acestei multinaționale mișcă milioane de dolari. Mai mult, orice schimbare de direcție a BlackRock este urmată fără șovăire de mii de investitori internaționali.

BlackRock, care deține fonduri de 6 mii de miliarde de dolari, a alocat 66 de miliarde de dolari sectorului ESG (ecologie, social, guvernare). Să fie bancherii atît de generoși sau ce altacestor decizii?

O posibilă explicație ne oferă Amelia Tan, responsabil zonal cu strategia și inovația a BlackRock Sustainable Investing: „investiția în companii care aplică principiile durabilității are sens și din punct de vedere al performanței financiare".

În această privință, eu unul nu am niciun dubiu. Unii vor câștiga averi silind populația, la nivel mondial, să renunțe la mașinile pe motorină și benzină în favoarea unor modele electrice. Ca să nu mai vorbim de cum vor evolua costurile cu încălzire pe timp de iarnă când nu vom mai avea voie să folosim gaze naturale.

Ne puteți urmări și pe Google News