Ghețarii din Austria se topesc „într-un ritm fără precedent”. Clubul Alpin: „S-au înregistrat cele mai mari pierderi de ghețari din istorie”

Ghețarii din Austria se topesc „într-un ritm fără precedent”. Clubul Alpin: „S-au înregistrat cele mai mari pierderi de ghețari din istorie”Sursa: Pixabay

Ghețarii din Austria se topesc „într-un ritm fără precedent”, potrivit Clubului Alpin austriac. Cercetătorii au tras un semnal de alarmă spunând că nu s-a mai măsurat niciodată o retragere anuală atât de pronunțată a ghețarilor de la începutul monitorizării lor.

Ghețarii din Austria se topesc într-un ritm fără precedent, potrivit Clubului Alpin austriac: „Niciodată în istoria serviciului de măsurare a ghețarilor al Clubului Alpin, care datează din 1891, nu s-a înregistrat o pierdere mai mare de ghețari”, a spus organizația într-un comunicat vineri. Clubul Alpin a mai declarat că nu a măsurat niciodată o retragere anuală atât de pronunțată ca în 2022.

Ghețarii din Austria se topesc „într-un ritm fără precedent”

Dând o „alertă roșie”, Clubul Alpin a spus că, în medie, cei 89 de ghețari pe care îi observă au pierdut 29 de metri în lungime - cea mai mare pierdere medie de ghețari într-un an de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

În 2021, topirea gheţarilor a dus la o scădere medie de 11 metri în lungime. Pasterze, care este cel mai mare gheţar din Austria, a pierdut 14,7 milioane de metri cubi de masă de gheaţă din secţiunea inferioară.

Lunile de vară ale anului 2022, în mare parte din Europa, au fost deosebit de calde şi uscate, iar zăpada şi vremea de iarnă din mare parte din Alpi s-au instalat de asemenea lent la sfârşitul anului.

„Acest rezultat poate fi explicat printr-o combinaţie a cantităţilor de zăpadă sub medie în timpul iernii şi o altă perioadă lungă şi foarte caldă de topire, care a început în jurul tranziţiei din mai în iunie şi a continuat până în septembrie”, au declarat liderii grupului, Gerhard Lieb şi Andreas Kellerer-Pirklbauer.

Apel pentru oprirea turismului în zonele ghețarilor

Ei au estimat, de asemenea, că Alpii austrieci ar putea fi „fără gheață pe termen lung”, spunând că o dată „optimistă” ar fi până în anul 2075, „dar probabil mult mai devreme”.

„Dezvoltarea turistică în zonele ghețarilor este, în opinia Clubului Alpin, pur și simplu nu mai este justificabilă într-un moment în care criza climatică are deja un impact enorm asupra ghețarilor”, a scris organizația.

Până la sfârșitul secolului al XXI-lea, jumătate din ghețarii Pământului și un sfert din masa lor este probabil să se topească, potrivit unui studiu publicat în revista Science în ianuarie.

Ingrid Hayek, președintele Asociației Alpine din Austria a spus că topirea ghețarilor ar duce la secete regionale, pe lângă inundații, alunecări de noroi și creșterea nivelului mării, relatează msn.com.