Ghețarii din Groenlanda se topesc de 100 de ori mai repede decât se estimează

Ghețarii din Groenlanda se topesc de 100 de ori mai repede decât se estimează sursă: arhivă

Ghețarii din Groenlanda se topesc de 100 de ori mai repede decât s-a calculat anterior. Noua reprezentare matematică a topirii glaciarelor influențează cele mai recente observații despre felul în care gheața se topește.

„De ani de zile, oamenii au luat modelul vitezei de topire pentru ghețarii plutitori din Antarctica și l-au aplicat pe fronturile verticale ale ghețarilor din Groenlanda”, a declarat Kirstin Schulz, cercetător la Institutul Oden pentru Inginerie și Științe Computaționale de la Universitatea Texas. „Dar există din ce în ce mai multe dovezi că abordarea tradițională produce rate prea scăzute de topire pe fronturile verticale ale ghețarilor din Groenlanda”.

Topirea ghețarilor 

Cercetătorii știau deja că înțelegerea lor bazată pe Antarctica asupra ghețarilor arctici nu se potrivește. Dar este greu să te apropii de marginile ghețarilor din Groenlanda, pentru că aceștia sunt situați la capetele intrărilor lungi și înguste de apă de mare flancate de stânci înalte. Acest lucru duce la evenimente dramatice în care bucăți de gheață de dimensiunea unor clădiri se prăbușesc în apă, creând mini-tsunamiuri.

Cercetătorii conduși de oceanograful Rebecca Jackson de la Universitatea Rutgers au folosit bărci robotizate pentru a se apropia de aceste stânci de gheață periculoase și pentru a efectua măsurători. Au făcut asta la ghețarul LeConte din Alaska, precum și la Kangerlussuup Sermia din Groenlanda. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsurătorile lui Jackon sugerează că modelele bazate pe Antarctica subestimează topirea glaciarelor arctice. LeConte, de exemplu, dispare de 100 de ori mai repede decât au prezis modelele. Calota de gheață Groenlanda este importantă pentru creșterea nivelului mării. Gheața din Groenlanda reține suficientă apă pentru a ridica nivelul mării cu 6 metri.

Cele mai recente date

Noul model folosește cele mai recente date din misiunile glaciare, împreună cu o înțelegere mai realistă a modului în care fețele abrupte, asemănătoare stâncilor, ale ghețarilor influențează topirea. Rezultatele sunt în concordanță cu descoperirile lui Jackson, arătând o topire de 100 de ori mai mare decât au prezis modelele vechi.

„Rezultatele modelului climatic oceanic sunt foarte relevante pentru omenire pentru a prezice tendințele asociate cu schimbările climatice”, a spus Schulz. „Acesta a fost un pas foarte important pentru îmbunătățirea modelelor climatice”, potrivit Live Science.