NASA explică de ce se topesc ghețarii și avertizează că Pământul se încălzește prea rapid

NASA explică de ce se topesc ghețarii și avertizează că Pământul se încălzește prea rapid

Un studiu realizat de NASA împreună cu Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a stârnit îngrijorare după ce a fost făcut public prin presă.

Într-un articol apărut în The Guardian, se arată explicațiile și concluziile NASA cu privire la dezechilibrul energetic al planetei. Conform studiului citat, Pământul reține o cantitate de căldură de două ori mai mare decât în 2005.

Cercetătorii avertizează că vor avea loc schimbări climatice drastice, dacă rata de încălzire nu va încetini. Se pare că și cantitatea mare de ploi își găsește explicația tot în dezechilibrul energetic, identificat în diferența dintre cantitatea de radiații solare captate de Pământ și cantitatea de radiație termică emanată de planetă în spațiul cosmic.

„Planeta primește și stochează atât de multă energie, încât se încălzește în ritm lert”, a anunțat NASA într-un comunicat, citat de site-ul The Guardian.

Cauza acestui dezechilibru, susțin cercetătorii, stă în efectul de seră. Pământul nu eliberează în spațiu energia termică în exces, stocând-o. Iar nivelul ridicat de emisii de gaze cu efect de seră nu permite radiațiilor termice să părăsească atmosfera, explică oamenii de știință de la NASA.

NASA explică de ce se topesc ghețarii. Cum vor arăta următoarele decenii

Radiația termică rămasă captivă – efectul de seră - provoacă topirea ghețarilor și a zăpezii și, astfel, se produce creșterea volumului vaporilor de apă, factori care amplifică încălzirea atmosferică.

Cercetătorii au mai spus că o schimbare „naturală” în Oceanul Pacific de la o fază rece la una caldă a avut probabil un rol semnificativ în amplificarea acestui dezechilibru energetic.

Norman Loeb, autorul principal al studiului și cercetător al NASA, a precizat că studiul oferă doar o perspectivă limitată asupra relației cu schimbările climatice și că „nu este posibil să prezicem cu certitudine cum vor arăta următoarele decenii în ce privește echilibrul energetic al Pământului”. Însă, cercetătorul a accentuat că „amploarea creșterii este fără precedent”.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News