Ca urmare a încălzirii globale, stratul de gheaţă din Groenlanda s-a subţiat, iar o masă echivalentă cu 7.500 de gigatone s-a desprins, afectând stabilitatea rotaţiei Terrei, care acum „se clatină”, spun oamenii de ştiinţă.
Rotirea planetei pe axa ei este determinată, în parte, de distribuția greutății pe tot globul. Datele prin satelit din 2002 arătaseră deja că schimbările climatice modifică această distribuție a greutății, în mare parte deoarece topirea ghețarilor și a plăcilor de gheață au făcut ca polii să derive.
„O masă aflată la 45° faţă de Polul Nord – cum este Groenlanda – sau faţă de Polul Sud – cum sunt gheţarii din Patagonia – prin deplasarea sa ar avea un impact mai mare de modificare a axei în jurul căreia se învârte Terra, decât o masă care se află chiar în vecinătatea polilor”, potrivit studiului.
Acum, cercetătorii au descoperit că cea mai bună explicație pentru modificările polilor din anii 1990 este schimbarea climatică cauzată de om. Topirea straturilor de gheață, combinată cu pomparea apei subterane pentru agricultură, a modificat distribuția apei pe planetă suficient pentru a face schimbarea axei planetei.
„Noile constatări oferă un indiciu clar pentru studierea mișcării polare provocată de climă”, a declarat co-autorul studiului, Suxia Liu, hidrolog la Academia Chineză de Științe.
Deplasarea maselor de gheaţă este unul dintre cei trei factori pe care cercetătorii îi semnalează ca responsabili ai acestei rotaţii mai instabile şi al deplasării axei de rotaţie terestre. Un alt factor este legat de „dezvelirea” rocilor în zonele unde anterior exista un strat gros de gheaţă şi care acum nu se mai află sub presiunea acestei greutăţi.
Cea de-a treia cauză prezentată de experţi este aşa numita „convecţie a mantalei”, provocată de mişcarea rocilor topite la temperaturi foarte înalte din adâncurile Pământului. Potrivit studiului, stratul care se află între nucleu şi suprafaţă (manta) poate suferi variaţii cauzate de mişcările de ridicare şi coborâre a rocilor incandescente, fapt ce generează, de asemenea, instabilitatea rotaţiei, modificând axa.
O axă schimbătoare
Axa Pământului se deplasează din mai multe motive, variind de la schimbări pe termen lung în procesul de convecție condus de căldură în manta până la modificările anuale ale curenților și vânturilor oceanice. În 2002, NASA și Centrul Aerospațial German au lansat sateliții Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE), care au folosit măsurători ale câmpului gravitațional al Pământului pentru a monitoriza schimbările din gheață, apă lichidă și scoarța Pământului.
Măsurătorile precise ale lui GRACE au permis geologilor să descompună diferitele cauze ale schimbărilor polare din era post-2002. Era clar că topirea gheții, condusă de schimbările climatice, avea o influență. În 2013, de exemplu, cercetătorii au raportat în revista Geophysical Research Letters că topirea rapidă a gheții din Groenlanda a provocat o deplasare spre est a Polului Nord în jurul anului 2005.
Liu și colegii ei au creat două posibile scenarii globale de distribuție a apei pentru a vedea care explică cel mai bine schimbările:
În primul scenariu, schimbările în distribuția apei în întreaga lume între 1981 și 2020 au fost similare cu cele înregistrate de GRACE între 2002 și 2020.
În al doilea, cercetătorii au luat în considerare observațiile cu privire la topiturea ghețarilor în perioada anterioară. Al doilea scenariu s-a potrivit mai bine cu ceea ce s-a întâmplat cu adevărat cu deriva polară, spun Liu și colegii ei.
Deriva polilor este, în prezent, un adevăr argumentat științific
În ansamblu, modificările derivei polare nu sunt vizibile în viața de zi cu zi. S-ar putea să schimbe durata unei zile cu aproximativ o milisecundă de-a lungul timpului, a declarat Vincent Humphrey, om de știință la Universitatea din Zurich care nu a fost implicat în această cercetare. Cu toate acestea, există ani de studii cu date privind deriva polară – ani în care oamenii de știință nu au măsurători directe ale distribuției apei pe glob. Folosind derivarea polară, oamenii de știință pot lucra acum pentru a afla mai multe despre acest fenomen îngrijorător, scrie livescience.