Gheorghe Turda. Rapsodul cu epoleți de general care a făcut pe el

Gheorghe Turda. Rapsodul cu epoleți de general care a făcut pe el

Ceteraşul Gheorghe Turda, general de poliţie, a povestit, în premieră, cum a făcut pe el înainte de un spectacol în Valea Jiului.

Toată viaţa şi-a câştigat-o de pe urma gurii. Câştigă două-trei mii de euro pe cântare, dar nu e manelist. A tras cu puşca doar în stagiul militar, dar a căpătat gradul de general de brigadă. La 64 de ani i s-a năzărit să se însoare din nou. A cântat pentru trei preşedinţi români şi şapte americani. CNSAS-ul spune că ar fi "cântat", cel puţin o dată şi la Securitate. S-a născut la Săpânţa, dar nu şi-a luat loc de veci în Cimitirul Vesel. Cel mai penibil moment din viaţă a fost când, ghinion, s-a scăpat pe el, înainte de a intra pe scenă. După aia a câştigat o Dacie la Loterie. Acasă are o mie de cuţite şi o logodnică mai tânără cu 12 ani. Îl ştie o ţară întreagă. E ceteraşul Gheorghe Turda. Un general ce s-a scăpat în nădragi. "Când o ungi, merge ca unsă!"

Turuie într-una, în timp ce-ţi arată poze cu diverse personalităţi. "Am cântat pentru şapte preşedinţi americani şi trei români! Vreau să aduc un echilibru!", se laudă rapsodul maramureşean. La el acasă, pălinca reduce semnificativ speranţa de viaţă: "M-am oprit la timp! Cu pălinca m-a obişnuit bunica. Eram plângăcios, îmi exersam corzile vocale! Îmi dădea pe la buze cu pălincă. De aia îmi ling buzele şi pe scenă", dezvăluie Gheorghe Turda secretul dizgraţiosului tic. Are, în schimb, provizii serioase de horincă în cămară şi slană în frigider: "E, cum să n-am!". Nu şi-a luat loc de veci în Cimitirul Vesel: "E prea devreme... Încă nu m-am gândit".

Se gândeşte la însurătoare. "De ce nu? Are 52, e tânără... Când o ungi, merge ca unsă!", râde tomnatecul flăcău. Îi făcea curte din anii ’80. "Nu puteam s-o iau de nevastă, că eram căsătorit", îţi face cu ochiul. "Pe unde am umblat, am lăsat loc de «Bună ziua» şi n-au rămas urme!“, e hâtru la întrebarea dacă a fost crai la vremea sa.

Anul trecut, i-a dăruit inelul de logodnă Luciei Lazăr, aleasa inimii sale: "Nu prea se aştepta...". Pe când cununia? "Să se mărite mai întâi fata ei şi după aia ne gândim". Viitoarea sa fiică adoptivă e Alina, nimeni alta decât "Narcisa sălbatică". Că nu s-a gândit spune el, dar naşii se înghesuie deja. Nume grele: "Vrea şi Irina loghin şi Ovidiu Tender!". Nuntă cu dar? Venerabilul ginerică cade pe gânduri: "Nu!". Ceteraşul cu 1001 de cuţite

Soarta i-a surâs de mic. În anul III de Conservator, la Cluj, a fost descoperit de Constantin Arvinte şi Florin Cornişel, ce l-au adus la ansamblul Rapsodia. "Făceam naveta cu avionul", îşi aminteşte, nostalgic, privilegiile de pe atunci. Debutul şi l-a făcut, însă, de la şapte ani, când a furat o vioară din debaraua bunicilor: "Era a unui ţigan-cărbunar şi lăutar tocmit de bunicul pe vară. Îi dăduse simbria înainte, da’ de Rusalii l-a luat în armata. I-a luat vioara la schimb şi io am furat-o. Avea arcuşul mâncat de şoareci. În trei luni îngânam trei melodii. După aia am fost la ceteraşul satului! Bunica m-a blestemat: «Ce ne facem, că avem un pui de ţigan!»". Ceteraşul săpânţean are trei melodii favorite: "Horea miresei", "După pui de moroşan" şi, cum altfel, "Măicuţă când m-ai făcut". Ţi-aduci aminte de Fuego...

Manelele nu-i plac: "Nu-i folclor... e influenţă sârbească, turcească şi arăbească! Am fost primul ce a ridicat sabia împotriva lor!". Şi are de unde! Acasă posedă 1001 de arme albe: săbii, pumnale, hangere, bricege, cuţite de vânătoare, stilete, paloşe şi alte instrumente de tăiat şi împuns. Cum îi stă bine unui moroşan iute la mânie. Un fante venerabil

Sexagenarul fante îşi laudă viitoarea consoartă. "Lucia e o ardeleancă bună gospodină. Are grijă de mine şi io de ea. Nu forţează nota unei căsătorii oficiale. Da’ de ce să nu fie!?". Spune că fetele sale, Ancuţa şi Voichiţa, sunt perfect de acord cu preconizatul mariaj: "Sunt prieten cu Alina (n.r.- «Narcisa sălbatică»)". Nu vrea mare tam-tam: "O să fie o ceremonie discretă. Nu vreau să dau o notă mondenă!". În ziare o dă peste tot!

Când există dragoste nu mai contează anii în plus. Lucia are 52, Gheorghe 64, au amândoi copii, cântăreţul şi nepoţi, dar amorul bate vârsta. Le stă bine! Nu bea pălincă, dar se linge pe buze când cântă. E primul ceteraş ajuns general de poliţie. Nu şi-a luat loc de veci dar, la vârsta senectuţii, se gândeşte din nou la însurătoare

3.000 de euro pe nuntă și o diaree cu noroc

Cine vrea să îi cânte la nuntă un general trebuie să scoată din buzunar mii de euroi. Tariful este identic și la botezuri

E scump. Cine vrea să-i asculte ţipuriturile trebuie să scoată din buzunar multe parale. "Iau 2.000-2.500 de euro pe un spectacol de o oră. La nunţi şi la botezuri tariful poate ajunge şi la 3.000 de euro pentru numai trei-patru ore! Nu-mi place să fiu învelit în bani ca maneliştii şi dup’aia să dau înapoi banii la mafioţi! Am avut o nuntă la Piteşti şi am stat de la nouă seara până la patru noaptea..., la tort! Să se simtă bine".

Gheorghe Turda îşi etalează o parte din arsenalul de cuţite. L-a adus într-o valiză. "Uite, ăsta e primit de la fostul preşedinte mexican Echeverria. Mi l-a dat în ’75 când, într-o vizită cu Ceauşescu, i-am cântat Cielito Lindo! Îl ştiam greşit, de la un lăutar de-al nostru şi un liftier, când m-a auzit fredonând, m-a corectat! L-am «trisat» de trei ori şi m-a pus să-l cânt şi a patra oară!", povesteşte cum a "cvadrasat" celebra canţonetă mexicană. "După aia, cu voie de la nea Nicu, ne-a confiscat tot ansamblul două săptămâni!", se umflă în pene lăutarul. Se mai laudă cu nişte săbii scurte "Made in China", spune că are acasă şi două săbii de Toledo, se dă mare cu un pumnal de vânătoare cu busolă şi cam bont şi scoate din teacă un stilet de origine incertă. A făcut pe el şi a câştigat o Dacie!

Nu se vopseşte ca răposatul său coleg de scenă Ion Dolănescu: "Nu m-a tentat niciodată! Machiajul, la «teve» te obligă să-ţi accentuezi sprâncenele mai mult...". Unii zic că le-ar avea tatuate. Gheorghe Turda se revoltă şi îşi smulge un fir de păr, ca demonstraţie: "Sunt ale mele, dom’le!".

Zice că nu se vopseşte şi nici nu şi-a cănit sau tatuat sprâncenele. A făcut chiar o demonstraţie prectică, live, pentru a-şi valida sprâncenele naturale

Cel mai penibil moment din viaţa sa s-a consumat în ’83, înainte de un spectacol din Valea Jiului. "Am mâncat fasole la cazan, la o cantină de mineri, şi după aia am băut o sana şi o cafea. Buda din restaurantera ocupată şi un coleg striga la ăia dinăuntru: «Ieşiţi, bă, afară, că se cacă un artist pe el!»". N-a ieşit niciunul dintre ocupanţi şi înainte să intre pe scenă, dezastru: "Mi-am dat drumu’. Am ieşit ca Chaplin de acolo!“. I-a luat regizorul două perechi de chiloţi. "Când m-am întors, am găsit un plic albastru de la CEC. Câştigasem o Dacie, pe un cec de 5.000 de lei, la prima participare şi prima extragere!". Un noroc căcăcios! "Am fost opt fraţi, cu soţii şi nepoţi, 42 de inşi la consiliul de familie. Toţi au fost interogaţi de miliţie! Mătuşa, ţărancă simplă, ceruse paşaport şi nu primise viză!" GHEORGHE TURDA, cetăţean cu spirit civic A "ţipurit" o mătuşă la Miliţie!

CNSAS a anunţat că Gheorghe Turda a fost colaborator al Securităţi. Rapsodul şi-ar fi denunţat la Miliţie, în 1972, o mătuşă ce vroia să fugă din ţară. Cântăreţul a susţinut că declaraţia a fost colectivă, a tot neamului său, survenită în urma unui conclav de familie şi că nu a semnat niciun angajament scris. Că decizia mătuşii i-ar fi periclitat viaţa şi cariera.

Toate instanţele l-au înfierat ca pe un turnător. Gheorghe Turda ne-a povestit în amănunt ce s-a petrecut atunci, dar ne-a rugat să nu consemnăm nicio declaraţie de-a sa. Pe motiv că-i face rău. Gurist cu pensie de general Singura muncă a maestrului din Maramu’ a fost datul din gură: "Toată viaţa mea am fost artist şi şef!" A cântat la Rapsodia şi a fost şef la Casa de Cultură a MAI, la ansamblul Ciocârlia şi la Direcţia de Cultură a MAI. Minister unde a intrat în 1990 direct cu gradul de lt.-colonel, deşi ultimul contact cu armata îl avusese când era "terist" la Cluj! În 2008, a ajuns general.

Se făleşte cu un grad ce nu are de a face cu nimic din abilităţile sale: "Mi se spune singurul cântăreţ-general şi singurul general-artist!". Nu vrea să zică ce pensie are, dar se plânge: "E una de general. Da’ mi-au diminuat-o cu 23%!". Îi place uniforma de nu mai poate! <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/R4-kPTVYWc8?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>