Gheorghe Piperea (AUR): Digitalizarea ne discriminează și ne controlează

Gheorghe Piperea (AUR): Digitalizarea ne discriminează și ne controlează Gheorghe Piperea, de Crăciun sursa: Facebook Piperea

Avocatul Gheorghe Piperea, europarlamentar AUR,  a adus în discuție, într-o postare pe rețelele sociale, situația actuală a pieței unice europene și efectele digitalizării asupra consumatorilor.

Europarlamentarul AUR care a participat la o ședință a Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO) din cadrul Parlamentului European, și-a exprimat nemulțumirile față de lipsa unei piețe unice reale în Uniunea Europeană și a evidențiat impactul negativ al digitalizării asupra consumatorilor. În cadrul întâlnirii, la care nu a participat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, Piperea a atras atenția asupra mai multor probleme, printre care dublul standard al produselor de larg consum, monopolul platformelor digitale și efectele geo-blocării digitale.

Una dintre principalele nemulțumiri expuse de Piperea este legată de calitatea diferită a produselor alimentare în funcție de țara în care sunt comercializate. Acesta a exemplificat cu cazul băuturilor răcoritoare, cum ar fi Fanta, care are un conținut de 14% suc organic în Italia, dar doar 3% în România. De asemenea, a subliniat problema legumelor și fructelor importate în România, care sunt adesea pline de pesticide, ceea ce subminează standardele de sănătate și siguranță alimentară. O problemă evidențiată și de Traian Băsescu.

Piperea a criticat și birocrația europeană care, în opinia sa, tratează aceste probleme doar superficial, prin amânarea deciziilor importante de la o întâlnire la alta. Deși a existat o reuniune la București în aprilie 2023, care ar fi trebuit să rezolve problema dublului standard, soluționarea a fost amânată, fără a se ajunge la o concluzie concretă.

Geo-blocarea digitală și monopolul platformelor

Un alt aspect care i-a atras atenția avocatului este fenomenul de geo-blocare digitală, prin care consumatorii sunt discriminați în funcție de locația lor. Piperea a exemplificat cum un consumator român care dorește să achiziționeze un produs de pe un site belgian este supus unor prețuri mai mari, chiar dacă locuiește în UE și ar trebui să beneficieze de aceleași condiții de piață unică. Sistemul digital identifică automat IP-ul utilizatorului, impunându-i astfel prețuri personalizate, ceea ce adâncește inegalitățile între statele membre.

Mai mult, avocatul a subliniat faptul că platformele digitale, cum ar fi cele de streaming sau rețelele de socializare, monopolizează accesul la informație, cultură și sport, taxând utilizatorii pentru orice conținut. Acesta a criticat nivelul scăzut al drepturilor de autor plătite artiștilor de platforme precum Spotify, care oferă doar o fracțiune infimă din venituri creatorilor de conținut.

În concluzie, Piperea a avertizat că digitalizarea, departe de a aduce eficiență și transparență, contribuie la segregarea consumatorilor în funcție de țara de origine și permite platformelor să controleze accesul la conținut și să exploateze datele personale ale utilizatorilor. În opinia sa, aceasta este o formă subtilă de discriminare și control, care subminează idealurile pieței unice europene și ale egalității de șanse în cadrul UE.