Evenimentul Zilei > Economie > GHEORGHE PIPEREA, administrator judiciar Oltchim: „Oltchim se va asocia cu RCS&RDS”
GHEORGHE PIPEREA, administrator judiciar Oltchim: „Oltchim se va asocia cu RCS&RDS”

GHEORGHE PIPEREA, administrator judiciar Oltchim: „Oltchim se va asocia cu RCS&RDS”

Creditorii Oltchim au aprobat împrumutul de 15 milioane de euro de la chinezi, precum şi asocierea în participaţiune cu RCS&RDS, a declarat, ieri, avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului.

"Oltchim va primi de la RCS&RDS suma de 1,5 milioane de euro şi, în schimb, vom încheia cu compania un acord de asociere în participaţiune ca să putem majora producţia combinatului. Vrem să redeschidem secţia de oxoalcooli. RCS&RDS îşi va recupera banii din încasările Oltchim", a declarat administratorul judiciar.

Avocatul Gheorghe Piperea a mai spus că Alro şi Bulrom, care sunt clienţii societăţii, au acceptat să plătească în avans pentru produsele achiziţionate în perioada următoare: "În total, în afară de împrumutul de la consorţiul de companii chineze, am reuşit să mai atragem încă aproximativ 9 milioane de euro. Banii vor veni în tranşe şi îi vom utiliza la majorarea capacităţii de producţie".

La finele lunii iunie, creditorii Oltchim au respins ofertele de creditare aduse de administratorii combinatului. La vremea respectivă, Gheorghe Piperea ne-a explicat: "Majoritatea creditorilor a dat vot pozitiv dar cu condiţii. Noi a trebuit să-l considerăm vot negativ conform legislaţiei în vigoare. Vom relua votul pentru ca pre-contractele de împrumut să se adapteze la cerinţele creditorilor, iar AAAS să îşi ajusteze poziţia. Desigur, ne vom întâlni înainte şi cu creditorii şi cu cei care sunt dispuşi să împrumute Oltchim", scrie Bursa.ro.

RCS-RDS, unul dintre cei mai importanţi operatori de cablu şi servicii de internet din Europa de Est, s-a apropiat, la finele anului 2013, de pragul de 4 miliarde de lei în ceea ce priveşte datoriile acumulate, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Persoane din jurul companiei au declarat, recent, pentru ziarul BURSA, că deşi RCS-RDS mai are incursiuni în afara domeniului telecomunicaţiilor, investind în mai multe parcuri fotovoltaice, decizia grupului de a susţine financiar Oltchim este extrem de curioasă, întrucât are datorii foarte mari, pe care a mai încercat să le rostogolească, dar nu a reuşit.

Cu cele aproximativ 25 milioane de euro împrumutate, Oltchim ar putea majora producţia la circa 50% începând din această vară, conform unor estimări ale specialiştilor din combinat.

Privatizarea Oltchim a fost amânată de patru ori, licitaţia urmând să fie reluată în decembrie. De Oltchim sunt interesate companiile chineze Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum, omul de afaceri Ştefan Vuza, dar, mai nou şi proprietarul Uzinelor Sodice Govora (USG) – Ciech Chemical, potrivit declaraţiilor lui Bogdan Stănescu, administratorul special al societăţii vâlcene.

Oltchim se află în insolvenţă de mai bine de un an, se mai arată scris pe Bursa.ro.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.