Gheorghe Ghidirim, primul ministru al Sănătății de după independența Republicii Moldova: „Unirea în plan științific deja se produce”

Gheorghe Ghidirim, primul ministru al Sănătății de după independența Republicii Moldova: „Unirea în plan științific deja se produce”

Renumitul chirurg și academician Gheorghe Ghidirim, primul ministru al Sănătății din Republica Moldova de după independență, își sărbătorește cea de-a 85-a aniversare. Este mândria Basarabiei și a României, iubit și venerat atât de oamenii simpli, cât și de marile personalități ale vieții publice, pe care i-a scos din gura morții. Deşi multe decenii la rând, ne-a dus faima meleagurilor în bogatele metropole ale lumii, această personalitate medicală continuă să activeze acasă, în pofida numeroaselor oferte de emigrare.

Unul dintre cei mai iubiți și venerați chirurgi în Basarabia natală

La cei peste 60 de ani de activitate a medicului, profesorului, cercetătorului și managerului Gheorghe Ghidirim, dar și cu prilejul împlinirii unei vârste onorabile, Prezidiul Academiei de Științe a Republicii Moldova, i-a adus cele mai sincere felicitări, urări de bine și de sănătate. Grație capacităților sale profesionale excepționale şi muncii asidue, Gheorghe Ghidirim a devenit un om de știință de renume mondial, recunoscut de comunitatea academică din țară și din străinătate.

Fondator al Școlii științifice de pancreatologie și chirurgie hepato-pancreato-biliară, este primul chirurg din Republica Moldova și printre primii din ex-URSS, care a implementat operațiile organomenajante în pancreonecroze, contribuind la reducerea mortalității în asemenea cazuri: de la 80% - la 10%. În anul 1992, Gheorghe Ghidirim a rămas în istorie ca medicul care a efectuat prima colecistectomie laparoscopică în Republica Moldova.

„Apropierea dintre Academia de Științe din RM și Academia Română a început mai demult”

Cu prilejul aniversării sale, academicianul a acordat un interviu Tatianei Rotaru, pentru asm.md. În contextul apropierii din ultimii doi ani a Academiei de Științe a Republicii Moldova și Academiei Române, Domnia Sa a declarat că apropierea dintre aceste două Academii a început mai demult. Și era normal așa să se întâmple: suntem un popor și vorbim aceeași limbă. Îmi amintesc cu mare plăcere despre colaborarea științifică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău cu instituții similare din România, inclusiv cu Academia Română”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Apreciem alegerea unor savanți și oameni de cultură de la noi, în calitate membri de onoare ai Academiei Române și viceversa”

„Ceea ce se întâmplă în ultimii doi ani, face parte dintr-un alt scenariu – se realizează un plan de acțiuni comune, ședințe online ale prezidiurilor celor două Academii, conferințe și sărbători naționale comune, ca Ziua Culturii Naționale, Ziua Limbii Române etc., concursuri științifice comune pe domenii cu o transparență deplină a acestor activități. Desigur, acumulăm o noua experiență fără precedent. Apreciem și alegerea unor savanți și oameni de cultură de la noi în calitate membri de onoare ai Academiei Române și viceversa. Aș putea afirma că unirea în plan științific a României cu Republica Moldova deja se produce.”

În anii `90 ai secolului trecut, Gheorghe Ghidirim, a fost unul dintre fruntașii mișcării de emancipare națională. Este doctor honoris causa al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (2013) și al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (2018), membru de onoare al Academiei de Științe Medicale din România (1994) și al Societății Române de Chirurgie (1995) etc. Autor a circa 800 de lucrări științifice, inclusiv trei manuale, 45 de obiecte de proprietate intelectuală. Sute de tineri îndrumați de marele chirurg Gheorghe Ghidirim au depus jurământul lui Hippocrate, urmându-i exemplul și devenind medici consacrați.