Gheața marină din Antarctica se topește. A fost doborât un nou record în 2024
- Tanase Georgiana
- 4 octombrie 2024, 09:57
În acest an, la vârful său anual, gheața marină din Antarctica a acoperit a doua cea mai mică suprafață înregistrată vreodată. Acesta a fost la mică distanță de recordul minim înregistrat anul trecut. S-a continuat ceea ce oamenii de știință se tem că este o tendință cauzată de schimbările climatice.
Gheața a acoperit 17,16 milioane de kilometri pătrați din Antarctica în momentul în care a atins dimensiunea maximă la 19 septembrie, potrivit cifrelor preliminare publicate de Centrul național de date privind zăpada și gheața de la Universitatea Colorado din Boulder. Nivelul minim de anul trecut, de 16,96 milioane de kilometri pătrați, a depășit recordul anterior stabilit în 1986.
O mișcare dramatică
Ted Scambos, cercetător științific principal la Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences din cadrul universității, a calificat drept „dramatică” mișcarea descendentă din ultimii doi ani. Și a afirmat într-o declarație că aceasta „indică mai mult ca niciodată efectele unei temperaturi record a oceanului” asupra regiunii polare.
În Antarctica, gheața de mare acoperă de obicei cea mai mare întindere de ocean la un moment dat în septembrie. După aceea, aceasta începe să se topească lent pe parcursul verii din emisfera sudică. Iar cea mai mare cantitate de apă deschisă se observă de obicei la începutul lunii martie. Același proces are loc și în Arctica. Dar momentul maximului și al minimului sunt inversate.
Oamenii de știință au ajuns să se aștepte la o scădere pe termen lung a gheții marine arctice. Dar, pentru o lungă perioadă de timp, Antarctica părea să fie mai rezistentă. Ceea ce i-a determinat pe cercetători să se întrebe cât timp va mai dura această situație, a declarat Cecilia Bitz, profesor de științe atmosferice și climatice la Universitatea din Washington
„Acum, Antarctica pare să recupereze”, a spus ea.
Variabilitatea naturală
Un an sau doi în care numărul maxim de gheață este mai scăzut ar putea fi explicat prin variabilitatea naturală. Dar au existat destui ani slabi în ultimul deceniu pentru a sugera un model. „Cred că putem spune că Antarctica prezintă acum un declin”, a declarat Bitz.
Luna trecută, Centrul național de date privind zăpada și gheața a publicat cele mai recente estimări privind acoperirea de gheață marină în timpul verii pentru partea opusă a planetei. Gheața marină a acoperit doar 4,28 milioane de kilometri pătrați din Oceanul Arctic la nivelul său minim. Acesta este al șaptelea minim de gheață înregistrat. Toate cele 18 cele mai mici suprafețe de gheață marină arctică au avut loc în ultimii 18 ani.
Viteza încălzirii în Arctica continuă să surprindă oamenii de știință cu garda jos. „Modelele nu țin pasul”, a declarat Bitz.
Un impact semnificativ
Straturile de gheață din Antarctica sunt atât de mari încât impactul asupra creșterii nivelului mării ar putea fi semnificativ în cazul topirii lor. Încălzirea Arcticii are, de asemenea, repercusiuni planetare majore. Inclusiv prin pierderea gheții reflectorizante care ajută la protejarea Pământului de radiațiile solare. Dar și prin dezghețarea permafrostului, care eliberează gaze cu efect de seră.
Reducerea poluării cu carbon în vederea limitării încălzirii globale ar încetini pierderea gheții marine polare. Asta cu toate că o pierdere suplimentară este inevitabilă chiar dacă lumea se decarbonizează rapid. Unii oameni de știință studiază alte măsuri de conservare a gheții. Cum ar fi pomparea apei pe gheață pentru a o îngroșa și acoperirea gheții cu geotextile reflectorizante, informează bloomberg.com