Ciocolata nu cauzează acnee. Oamenii de știință vin cu explicațiile

Ciocolata nu cauzează acnee. Oamenii de știință vin cu explicațiileCiocolata, sursa foto: Wikipedia

Ciocolata a fost considerată mult timp o posibilă cauză a acneei, alături de alte dulciuri. Dar se pare că reputația proastă ar putea fi nemeritată. Există vreun adevăr în acest sens? Sau este doar ceva ce părinții le spun copiilor lor pentru a nu cheltui bani pe dulciuri?

În anii 1960, mai multe studii au analizat relația dintre ciocolată și acnee. Cel mai mare studiu, la care au participat doar 65 de persoane, nu a găsit nicio legătură între cele două. De atunci, însă, acest studiu a fost criticat pentru că avea numeroase defecte de concepție.

În timp ce ciocolata ar putea fi exclusă, studii mai recente sugerează că ar putea exista, de fapt, multe legături între dietă și acnee. În special dieta occidentală, care este bogată în grăsimi saturate, zahăr și lactate.

Ce este acneea?

Acneea este o afecțiune comună a pielii în care foliculii de păr din piele sunt blocați de sebum și de celulele moarte ale pielii. Ceea ce determină formarea de pete. Acneea severă sau persistentă din adolescență și de la vârsta adultă este cauzată în principal de genetică, spune Beibei Du-Harpur, dermatolog și lector clinic la Kings College London. Acest lucru se datorează faptului că genele noastre determină dimensiunea glandelor sebacee ale pielii noastre, care produc ulei.

Cazurile de acnee la adulți au fost în creștere în ultimii ani, în special la femei. Dar nu există un singur motiv pentru aceasta, spune Du-Harpur. Dar, adaugă ea, există anumiți factori din viața noastră de zi cu zi care ar putea juca un rol.

„În general, stilul nostru de viață nu este bun pentru corpul uman. Și poate că acneea este o manifestare a acestui lucru”, spune ea.

Stilul de viață modern

Într-un studiu, cercetătorii susțin că acneea este agravată de stilul de viață modern. Inclusiv de o dietă occidentală bogată în zahăr și grăsimi. Dar au adăugat că relația dintre sănătate, funcția imunitară, dietă, inflamație, stres și expunerile la mediu necesită mai multe cercetări.

Astfel de factori declanșatori ar putea include stresul, combaterea infecțiilor sau sindromul premenstrual, spune Zainab Laftah, dermatolog consultant la Guy's and St Thomas' Hospital din Londra și purtător de cuvânt al British Skin Foundation.

Poate ciocolata să provoace acnee?

La șaizeci de ani după ce a fost acuzată pentru prima dată că ar putea provoca acnee, mulți oameni încă consideră ciocolata drept un posibil factor declanșator. Aproximativ nouă din 10 pacienți pe care Laftah îi vede în clinica sa o întreabă ce alimente pot elimina din dieta lor pentru a-și îmbunătăți acneea. Iar ciocolata este unul dintre cele mai frecvente alimente despre care o întreabă.

„Există unele concepții greșite. Dar și o mică parte de adevăr”, spune ea.

Deși principalul factor este predispoziția genetică, anumite componente din dieta unei persoane ar putea provoca inflamații, spune Laftah. Unele persoane reacționează puternic la anumite grupuri de alimente, cum ar fi lactatele, adaugă ea. Dar acest lucru este rar și ar putea fi legat de o intoleranță.

Ingredientul care provoacă acnee

Unii cercetători au încercat să evidențieze efectele componentelor individuale ale ciocolatei pentru a vedea ce ingrediente ar putea fi legate de acnee. Dar studiile sunt departe de a fi concludente și sunt relativ mici. Un studiu din 2011 a examinat efectele ciocolatei 100% negre asupra acneei. Ceea ce înseamnă că a testat efectele ciocolatei fără zahăr. S-a constatat că consumul de ciocolată era în continuare legat de acnee exacerbată. Dar studiul a inclus doar 10 participanți.

Ganache de ciocolată

Ganache de ciocolată, sursa foto: Wikipedia

Un motiv al legăturii dintre acnee și dietă în general ar putea fi indicele glicemic (IG) al alimentelor. Care indică cât de repede un aliment poate crește nivelul de zahăr din sânge în organism. Numeroase studii au descoperit o legătură între alimentele cu IG ridicatm, cum ar fi fructele, pâinea și pastele, și simptomele acneei.

Motivul pentru care alimentele cu un indice glicemic ridicat pot exacerba acneea, spune Laftah, este că acestea determină o creștere a nivelului de insulină din organism. Acesta stimulează inflamația, ceea ce crește producția de sebum de pe piele, care poate apoi să ne astupe porii și să ducă la erupții. Cu toate acestea, ciocolata are, de fapt, un nivel scăzut până la mediu de IG.

Acneea și dieta occidentală

Un alt grup de cercetări a analizat mai larg relația dintre acnee și dieta occidentală (care este, de asemenea, cunoscută ca fiind plină de alimente cu IG ridicat).

Numeroase studii pe populație arată o asociere între acnee și consumul de alimente bogate în grăsimi și zahăr. Cel mai mare studiu de acest gen, publicat în 2020, a comparat acneea autoevaluată și modelele alimentare ale mai mult de 24 000 de persoane. Cercetătorii au identificat că dieta occidentală joacă probabil un rol.

Un studiu de populație a constatat că nu există cazuri de acnee în rândul locuitorilor de pe insula Kitavan din Papua Noua Guinee. Cercetătorii au concluzionat că acest lucru s-ar putea datora dietelor lor sărace în IG.

Un sindrom metabolic al pielii

„Acneea este un sindrom metabolic al pielii”, spune Bodo Melnik, profesor de dermatologie și lector superior la Universitatea din Osnabrück, Germania. „Există o mulțime de relații între acnee și alte boli occidentale. Cum ar fi diabetul și obezitatea”.

Într-o lucrare din 2015, el a susținut că carbohidrații rafinați (care sunt adesea cu IG ridicat), laptele și grăsimile saturate promovează acneea. Potrivit lui, acest lucru se datorează faptului că o dietă bogată în alimente cu IG ridicat declanșează un „răspuns periculos” la nivelul foliculilor sebacei care crește producția de sebum și îi modifică compoziția.

Deci, ciocolata în sine nu provoacă acnee?

Ciocolata conține o mulțime de grăsimi saturate și poate conține mult zahăr. Cu toate acestea, nu numai că orice efecte potențiale ale acestui lucru depind de dieta generală, dar poate depinde și de tipul de ciocolată consumat. Deoarece ciocolata neagră cu un procent ridicat este mai săracă în zahăr.

De asemenea, consumul anumitor tipuri de ciocolată neagră poate avea unele avantaje dermatologice. Unele studii indică faptul că ciocolata neagră reduce stresul oxidativ în piele, care contribuie la inflamație. Cu toate acestea, acest lucru poate fi mai degrabă un beneficiu pentru semnele vizibile de îmbătrânire a pielii, decât reducerea severității sau a riscului de acnee.

„Există unele beneficii pentru piele de la consumul de ciocolată neagră. Asta din cauza conținutului său de flavonoide”, spune Laftah. În special flavanolii, «care sunt un antioxidant puternic care joacă un rol crucial în radicalii liberi cauzați de stresul oxidativ al pielii, care este legat de îmbătrânirea pielii».

În general, o dietă care este bună pentru sănătatea generală, bogată în fructe și legume și alte alimente bogate în antioxidanți, este bună pentru pielea noastră, spune ea.

„Organismul funcționează în coordonare. Astfel încât lucrurile care sunt bune pentru inimă, intestine și creier sunt bune și pentru piele”, spune Du-Harpur, conform bbc.com

Ne puteți urmări și pe Google News