Țânțarii Aedes, tot mai periculoși. În Republica Moldova s-a înregistrat un caz de febră hemoragică
- Ana Munteanu
- 19 septembrie 2024, 18:43
Țânțarii Aedes tot mai periculoși. În Republica Moldova s-a înregistrat un caz de febră hemoragică provocată de virusul Dengue - infecție transmisă de țânțari la om. Cazul este de import și a fost confirmat la o tânără de 26 de ani, din municipiul Chișinău. Informația a fost făcută publică joi de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).
Tânăra s-a îmbolnăvit în India
Potrivit ANSP, persoana s-a îmbolnăvit în timpul unei călătorii în India. Tot acolo, au apărut primele simptome ale bolii - febra, frisoane, mialgii, artralgii.
La 13 septembrie curent, aceasta a revenit în Republica Moldova. În prezent, pacienta beneficiază de tratament corespunzător.
Pe parcursul ultimilor ani, în Republica Moldova, au fost înregistrate patru cazuri de febra Dengue. Toate cazurile au fost de import. Astfel, în anul 2019 s-a înregistrat 1 caz, în anul 2020 – 2 cazuri și în 2022 – 1 caz.
De la începutul acestui an, cu referire la țările europene, în Franța au fost raportate 21 de cazuri și în Italia - 1 caz. La nivel mondial, au fost stabilite peste 12 milioane de cazuri de Dengue și peste 8 000 de decese înregistrate în 86 de țări.
Ce este febra Dengue?
Febra Dengue este provocată de un virus transmis de țânțarii genului Aedes. Acesta este un tip de țânțar răspândit în regiunile tropicale și subtropicale, actualmente întâlnit și în habitatele Republicii Moldova. Infecția este provocată de mușcătura țânțarilor infectați, dar nu se transmite de la o persoană la alta, sau prin anumite obiecte.
Simptomele febrei Dengue pot varia de la ușoare până la severe. Este vorba de febră, dureri de cap, dureri musculare și articulare, erupții cutanate și oboseală.
Diagnosticul precoce este important pentru a permite administrarea tratamentului adecvat și pentru a aplica măsuri de control al bolii. Împotriva Dengue sunt disponibile două vaccinuri, ambele fiind concepute pentru utilizare în zonele în care febra Dengue este frecvent întâlnită.
Recomandările specialiștilor
Specialiștii ANSP recomandă ca atunci când călătoriți într-o zonă endemică să vă protejați de mușcăturile de țânțari. Este important să îmbrăcați haine ce acoperă pielea. La fel, trebuie să folosiți plase de protecție la ferestre și uși.
De asemenea, evitați zonele în care sunt cunoscuți țânțarii Aedes. Acestea includ zone umede, cu vegetație densă și apa stagnată. La fel, se recomandă folosirea repelenților pentru țânțari. La apariția semnelor specifice acestei infecții, persoanele sunt îndemnate să se adreseze la medic.
Trei cazuri de infectare cu virusul West Nile
În anul curent, în Republica Moldova, trei persoane au fost testate pozitiv la virusul West Nile. Toate cazurile sunt de import.
Virusul West Nile, unul dintre cele mai periculoase virusuri din lume, este transmis prin înţepătura de ţânţar tigru Asiatic (Aedes albopictus).
Perioada de incubație a virusului ajunge până la două săptămâni, dar sunt situaţii când primele semne apar și la 2-6 zile de la infectare. În cazul persoanelor cu un sistem imunitar scăzut, simptomele pot debuta tardiv, la 21 de zile.