Probleme cu fondurile UE. România riscă să piardă 200 de milioane de euro

Probleme cu fondurile UE. România riscă să piardă 200 de milioane de euro Fonduri europene. Sursa foto: arhiva EVZ

Autoritatea de Audit a desfășurat o evaluare detaliată a modului în care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a administrat Programul Operațional Competitivitate (POC). Concluziile arată problemele sistemice în gestionarea fondurilor europene.

Documentul de analiză evidențiază deficiențe sistemice în administrarea de fonduri europene, cu un risc semnificativ de suspendare a POC.

Această posibilă suspendare ar putea genera un impact financiar estimat la aproximativ 200 de milioane de euro pentru bugetul statului, conform experților consultați de G4Media.

Marile probleme ale României în administrarea de fonduri europene

Autoritatea de Audit, o entitate independentă responsabilă cu evaluarea corectitudinii utilizării resurselor publice, a identificat două chestiuni fundamentale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima problemă de natură sistemică se referă la structura inadecvată a programului de asistență cu codul 4.1.1.. Acesta e destinat susținerii întreprinderilor mici și mijlocii afectate de restricțiile pandemice.

Scopul inițial al acestei scheme era de a sprijini firmele mici care au suferit din cauza măsurilor restrictive impuse în perioada pandemiei.

Cu toate acestea, auditul a dezvăluit că beneficiarii fondurilor europene au fost, paradoxal, firmele care au înregistrat câștiguri semnificative în perioada pandemiei.

Totul contrar intenției stipulate în regulamentul schemei de ajutor.

„În cazul proiectului cod SMIS 157797 și respectiv la nivelul Apelului 4.1.1 POC/1086/4/3/Investiții în activități productive, Autoritatea de Audit a identificat o deficiență majoră evaluată cu caracter sistemic, respectiv pentru proiectele pentru care punctajul maxim a fost acordat la criteriul „scăderea ratei profitului operațional” pentru creșterea profitului operațional, iar AA a recomandat cuantificarea impactului la nivelul întregului apel de proiecte și luarea măsurilor de remediere pentru toate proiectele depuse în cadrul apelului POC/1086/4/3/Investiții în activități productive afectate de deficiența sesizată de AA.

Deficiența a fost evaluată ca fiind sistemică datorită faptului că în baza informațiilor transmise de AM POC, în cadrul apelului POC/1086/4/3/Investiții în activități productive au fost semnate 530 de contracte pentru care profitul operațional a crescut în 2020 față de 2019”, se arată în proiectul de raport al Autorității de Audit.

Valoarea neeligibilă a proiectelor, 200 de milioane de euro

Cele două programe de asistență acordate întreprinderilor mici și mijlocii, cunoscute sub denumirile de „4.1.1” și „4.1.1. bis”, au avut un buget total de aproape 420 de milioane de euro.

Banii urmau să fie rambursați prin intermediul POC. Conform specialiștilor consultați, suma totală alocată proiectelor considerate neeligibile depășește 200 de milioane de euro.

Acest fapt înseamnă că aceste fonduri ar trebui acoperite acum din bugetul național, în loc să fie acoperite din resursele alocate de Uniunea Europeană.

Cea de-a doua chestiune de natură sistemică se referă la dificultatea de a administra eficient resursele europene în cadrul Programului Operațional Competitivitate.

Un aspect care a fost amplificat de procesul de reorganizare inițiat de fostul ministru Marcel Boloș.

Voucherele de vacanță ar putea dispărea. Turismul românesc riscă să se prăbușească

Sursa foto: Inquam photos

Conform Autorității de Audit, decizia de a înființa o nouă direcție generală a dus la dublarea direcției deja existente care se ocupă de implementarea POC.

Această măsură a generat o migrație semnificativă a personalului. Astfel, în 2023, anul final de implementare, MIPE se confruntă cu riscul ca Autoritatea de Management POC să rămână fără suficient personal pentru a asigura funcționarea minimă necesară.

Autoritatea de Audit, discuții cu MIPE pe tema fondurilor europene și a POC

Cu o săptămână în urmă, Autoritatea de Audit a transmis Ministerului Fondurilor raportul preliminar privind Programul Operațional Competitivitate.

Pasul următor constă într-o etapă de discuții între cele două entități, cunoscută sub numele de procedura de conciliere. În urma acesteia, Autoritatea de Audit va lua decizii cu privire la sancțiuni potențiale.

„Prin urmare, AA a constatat că la nivelul AM POC există în continuare o capacitate administrativă insuficientă, în principal din cauza unei fluctuații de personal ridicate. în acest context, AA consideră că riscul de neprevenire, nedetectare și necorectare a erorilor, a cheltuielilor neconforme sau nelegale este unul ridicat, iar nivelul ridicat al erorilor identificate de AA în misiunea de audit de operațiuni perioada I 2023 indică deficiențe legate de verificările de management la nivelul AM POC, aceasta având impact asupra eficienței activităților derulate, în contextul în care anvelopa bugetară alocată POC a crescut semnificativ.

Astfel, AA își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că lipsa de personal, generată fie de migrația acestuia, fie de neocuparea posturilor vacante, creează un risc major în efectuarea verificărilor de management până la finalizarea implementării programului operațional”, se mai arată în raport.