Germania, în prag de recesiune, ar putea trage în jos și România
- Alexandru Stan
- 15 ianuarie 2024, 21:40
Germania merge spre recesiune. Impactul costurilor mai mari ale energiei și al cererii industriale mai slabe se resimt.
Germania este pe cale să intre în prima recesiune de la începutul anilor 2000, după ce economia sa s-a contractat în 2023, pe fondul impactului costurilor mai mari ale energiei și al cererii industriale mai slabe.
Germania, foarte aproape de recesiune
„Multiplele crize” de la pandemie încoace afectează economia germană. Produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 0,3%, potrivit oficiul național de statistică german. Ratele mai mari ale dobânzilor și prețurile crescute afectează stilul de viață modern german.
„În pofida scăderilor recente ale prețurilor, prețurile au rămas ridicate în toate etapele procesului economic și au frânat creșterea economică”, a declarat Dr. Ruth Brand, președintele biroului de statistică, în cadrul unei conferințe de presă organizate luni la Berlin.
Economia germană nu a putut fi redresată după prăbușirea economică bruscă înregistrată în urma declanșării pandemiei în 2020. Economia Germaniei a fost cu 0,7% mai mare în 2023 decât în 2019, anul de dinaintea începerii pandemiei, dar cu toate acestea, analiștii au declarat că cea mai mare economie a Europei se îndreaptă spre un alt an de stagnare.
Nu se întrevede revenirea din recesiune
Carsten Brzeski, șeful global de cercetare macro la banca olandeză ING, a declarat:
„Nu se întrevede nicio revenire iminentă, iar economia pare să treacă prin prima recesiune de doi ani de la începutul anilor 2000. Ne așteptăm ca starea actuală de stagnare și recesiune superficială să continue. De fapt, riscul ca 2024 să fie un alt an de recesiune este ridicat”.
Economia germană s-a contractat în ultimul trimestru 2023 cu 0,3% față de trimestrul anterior. Baza industrială dominantă a Germaniei, cu excepția construcțiilor, a scăzut cu 2% pe parcursul anului. Cauzele principale sunt creșterea prețului la energie și cererea tot mai redusă de pe plan intern și din străinătate.
Consumul gospodăriilor a scăzut cu 0,8% față de 2022, în timp ce cheltuielile publice au scăzut cu 1,7%. Impactul majorării facturilor la energie și a costurilor de împrumut este reflectat asupra consumatorilor germani.
Germania, performanță penibilă
Este de așteptat ca Germania să înregistreze una dintre cele mai slabe performanțe în 2024. Previziunile UE publicate în noiembrie estimează o creștere de 0,8% a economiei germane. Dar experții au declarat că economia Germaniei se află într-o „criză permanentă”. Cauzele sunt fricțiunile din lanțul de aprovizionare, presiunile inflaționiste persistente, cererea globală mai slabă pentru produsele germnae și ratele mai mari ale dobânzilor.
Potrivit lui Andrew Kenningham, economistul șef pentru Europa la firma de consultanță Capital Economics, a declarat:
„Recenta scădere a inflației ar trebui să ofere o oarecare ușurare pentru gospodării, dar este probabil ca investițiile rezidențiale și în afaceri să se contracte, construcțiile se îndreaptă spre o scădere abruptă, iar guvernul înăsprește puternic politica fiscală. Prognozăm o creștere zero a PIB-ului în 2024”.
După cifrele separate de luni au arătat că producția industrială în zona euro extinsă a scăzut pentru a treia lună consecutivă în noiembrie, cu 0,3% pe lună. Scăderile economiilor din Italia și Germania au fost compensate de creșterea economică din Franța și Spania
Recesiune în Germania, efecte în alte țări
Estimările industriei rămân sumbre pentru lunile următoare - scăderea producției industriale de -0,3% confirmă tendința constantă de scădere. Producția industrială din zona euro a scăzut pentru a treia lună consecutiv în noiembrie.
Astfel, continuă tendința de contracție a producției și declinul anual al producției industriale la 6,8% în noiembrie, ceea ce reflectă costurile ridicate ale energiei, creșterea ratelor dobânzilor și cererea globală slabă. Producția este acum cu 7,2% mai mică decât în septembrie 2022. Potrivit Bloomberg, industria va continua să cântărească asupra activității economice din zona euro.
Economia zonei euro a înregistrat o creștere negativă în trimestrul 3.
Perspectivele industriei din zona euro, sumbre
Cu excepția construcțiilor, în cele 20 de țări care au moneda euro, producția industrială a scăzut cu 0,3% în noiembrie față de luna precedentă, potrivit datelor publicate luni de Eurostat, instituția de statistică a UE.
Exporturile din zona euro au fost de 236,8 miliarde de euro în noiembrie, în creștere cu 1% față de luna precedentă, dar în scădere cu 4,7% față de anul precedent, după o scădere a prețurilor la energie și alimente.
Perspectivele industriei din zona euro rămân destul de sumbre în acest moment. Comenzile noi continuă să înregistreze scăderi, chiar dacă într-un ritm mai lent. Dar producătorii continuă să rămână optimiști chiar dacă nu se întrevede o adevărată revenire în următoarele luni, potrivit Adevărul.