Germania, noi promisiuni de ajutor militar pentru Ucraina. Acum anunță că își schimbă legislația
- Simona Suciu
- 10 iunie 2022, 23:12
Germania a anunțat că va adopda o nouă lege care să permită livrarea de armament către țările care respectă valorile occidentale, dar și că va impune restricții la export pentru țările care nu respectă drepturile omului. Decizia vine după ce țara a fost intens criticată pentru că nu a sprijinit militar Ucraina.
Germania, al cincilea cel mai mare exportator de arme din lume, își schimbă legislația pentru a putea trimite arme Ucrainei, dar și pentru a restricționa exporturile către țările care au un regim care nu respectă drepturile omului, potrivit publicației Der Spiegel, citată de Reuters.
Ministerul Economiei a redactat proiectul de lege, care vine după ce Guvernul Germaniei a fost criticat dur atât de opoziție și cât și de Ucraina pentru întârzierea livrărilor de arme. Cancelarul Olaf Scholtz a fost acuzat direct că nu și-a respectat promisiunile.
Potrivit sursei citate, Agnieszka Brugger, liderul adjunct al grupului parlamentar al Verzilor, care controlează Ministerele Economiei și Afacerilor Externe spune că legea va duce la mai puține restricții în ceea ce privește exportul de arme către țările care respectă valorile occidentale, dar și la restricții pentru țările care nu au regim democratic.
„Trebuie să punem capăt prostiei politicii de securitate de a recompensa autocrații agresivi și pe cei care încalcă drepturile omului cu arme germane”, a declarat Agnieszka Brugger.
Promisiunile lui Scholz
Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat, săptămâna trecută, că țara sa va livra Ucrainei sisteme defensive sol-aer cu rază medie, cele mai moderne de acest tip de care dispune Berlinul. Declarația a fost făcută în timpul unui discurs, susținut de Olaf Scholz, în fața Parlamentului din Germania.
„Este vorba de sisteme ce permit ucrainenilor să apere un oraș mare de atacurile lansate de ruși din aer“, a declarat Olaf Scholz. El a mai spus că Germania va livra Ucrainei un radar de urmărire care poate detecta tirurile de artilerie efectuate cu obuziere, mortiere și rachete, dar și lansatoare de rachete multiple, într-o acțiune sincronizată cu SUA.
Germania a trimis până acum doar două pachete de arme în Ucraina. Transporturile au inclus 4.600 de mine antitanc, piese de mitralieră, radiouri, grenade și alți explozivi, potrivit documentelor verificate de Die Welt.
Schimbări în Constituție
Germania a mai înregistrat o premieră la finele lunii mai. A anunțat că va încălca regulile constituției naționale privind bugetul și va debloca 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei în faţa ameninţării ruse. Deblocarea acestor sume pentru armata naţională constituie o reviriment major pentru Germania care în ultimii ani a tărăgănat respectarea angajamentelor Alianţei Nord-Atlantice în acest domeniu, atrăgându-şi în mod regulat criticile Statelor Unite.
De la sfârşitul Războiului Rece, Germania şi-a redus semnificativ efectivele armatei sale, de la aproximativ 500.000 de persoane când ţara s-a reunit în 1990, la doar 200.000 în prezent. În plus, responsabilii militari se plâng în mod regulat de defecţiuni ale avioanelor de luptă, navelor de război sau tancurilor, potrvit AFP.