Germania se împrumută pentru a-și moderniza armata. 100 de miliarde de euro vor fi investite în următorii ani în Apărare
- Simona Suciu
- 30 mai 2022, 18:57
Germania a modificat Constituția pentru a putea aloca 2% din PIB pentru apărare și a putea investi, în următorii ani, 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei. Decizia a fost luată în contextul Războiului din Ucraina.
Germania va încălca regulile constituției naționale privind bugetul și va debloca 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei în faţa ameninţării ruse, trasmite AFP. Pentru a realiza acesta obiectiv a fost nevoie de un acord al tuturor forțelor politice, deoarece modificarea constituției a necesitat două treimi din votul parlamentarilor.
Negocieri dificile
Negocierile între partidele coaliţiei - social-democraţi, ecologişti şi liberali - şi familia politică conservatoare a fostului cancelar Angela Merkel au fost dificile și au durat câteva săptămâni. Au fost discuții aprinse nu doar în privința cheltuirii acestor sume, ci și a deciziilor luate de calcelarul Olaf Scholz în privința războiului din Ucraina. Conservatorii i-au reproșat constant social-democratui timiditatea sprijinului său pentru Kiev, în în ceea ce privește livrărilor de arme.
Potrivit sursei citate, acordul politic va face posibilă îndeplinirea promisiunii făcute de cancelarul Olaf Scholz la sfârşitul lui februarie, după declanşarea ofensivei ruse în Ucraina: deblocarea unui fond special pentru reînarmarea ţării în următorii câţiva ani şi modernizarea Bundeswehr, ale cărei echipamente sunt depăşite.
Odata cu deblocarea celor 100 de miliarde de euro, Germania va putea atinge și obiectivul stabilit de NATO, respectiv alocarea a 2% din PIB pentru apărare în fiecare an, mai notează AFP.
Fondul excepţional va fi finanţat prin datorii suplimentare, iar din această cauză a fost necesară modificarea contituției care limita strict orice posibilitate de deficit bugetar. Cele 100 de miliarde de euro vor ajunge ajunge într-un fond special, în afara bugetului național.
Este nevoie de modernizări
Deblocarea acestor sume pentru armata naţională constituie o reviriment major pentru Germania care în ultimii ani a tărăgănat respectarea angajamentelor Alianţei Nord-Atlantice în acest domeniu, atrăgându-şi în mod regulat criticile Statelor Unite.
De la sfârşitul Războiului Rece, Germania şi-a redus semnificativ efectivele armatei sale, de la aproximativ 500.000 de persoane când ţara s-a reunit în 1990, la doar 200.000 în prezent. În plus, responsabilii militari se plâng în mod regulat de defecţiuni ale avioanelor de luptă, navelor de război sau tancurilor, mai scrie AFP.