Evenimentul Zilei > International > LIVE TEXT. Război în Ucraina. Ziua 96. Șeful securității ucrainene din Harkov a fost demis. Cehia anunță un nou ajutor militar pentru Kiev. Primii răniți la Severodonețk
LIVE TEXT. Război în Ucraina. Ziua 96. Șeful securității ucrainene din Harkov a fost demis. Cehia anunță un nou ajutor militar pentru Kiev. Primii răniți la Severodonețk

LIVE TEXT. Război în Ucraina. Ziua 96. Șeful securității ucrainene din Harkov a fost demis. Cehia anunță un nou ajutor militar pentru Kiev. Primii răniți la Severodonețk

Luni, 30 mai, războiul din Ucraina a intrat în ziua 96 de la invazia declanșată de armata rusă, la ordinul lui Vladimir Putin. Ziua a început cu primele informații despre luptele care se duc în Donbas, în zona orașului Severodonețk, dar și cu informația demiterii șefului serviciilor de securitate din Harkov. Președintele Volodimir Zelenski a luat această decizie la finalul unei vizite pe care a făcut-o în zonă, pe lina frontului din est. Ziua a început și cu o veste bună pentru ucraineni, care a venit de la Praga. Cehia intenţionează să trimită armament în valoare de 24-28 de milioane de euro, conform declarației ministrului ceh al Apărării, Jana Cernochová.

UPDATE 2: Analistul în domeniul apărării Michael Clarke a declarat pentru BBC că forţele ucrainene care apără Sveredoneţk au de luat o decizie dificilă, în circumstanțele în care rușii înconjură tot mai mult orașul: fie salvează orașul, fie se retrag spre vest.

„La vest de râu ucrainenii au circa patru brigăzi. Ruşii încearcă să ajungă în spetele lor. Dacă reuşesc, aceste brigăzi vor fi în mare dificultate. Aceste patru brigăzi pot menţine oraşul aprovizionat destul de bine.

Ruşii se bazează enorm pe artilerie, mai mult decât pe trupe şi tancuri, aşa că, dacă Ucraina îi poate depăşi, ei o poate face respingând artileria rusă.

Practic, au nevoie de arme cu rază mai lungă de acţiune pe care până acum Occidentul a fost reticent să le ofere”, a spus el, pentru BBC.


Inamicul a încolțit Severodonețk

UPDATE 1: Trupele rusești au intrat în periferia nord-estică și sud-estică a orașului Severodonețk, lăsând în urmă doi civili uciși și cinci răniți, a anunțat șeful Administrației militare regionale Luhansk, Serghei Haidai.

„Inamicul s-a implicat cu tot felul de arme și folosește aviația. Cu toate acestea, militarii ucraineni mențin ferm apărarea pentru a împiedica inamicul să avanseze mai adânc pe teritoriul Ucrainei. Doi locuitori din Severodonețk au fost uciși cu obuze rusești, iar alți cinci au fost răniți. Cei mai mulți dintre ei sunt din același cartier rezidențial din partea veche a orașului. Aceștia găteau mâncare în curte, când a început brusc bombardamentul. Doi rezidenți din Sirotnița au fost grav răniți. Toți răniții au primit primul ajutor și au fost transportați la spitale din regiunea Donețk”, a spus Haidai, potrivit Ukrinform.net.

Pe 29 mai 2022, cel puțin 12 case au fost distruse în Severodonețk, 18 – în Lisihansk, 10 – în Vrubivka, 3 – în Zolote, 2 – în Nirkove, 2 – în Mikolaiv, 2 – în Viktorivka.

Trupele rusești transferă muniții și echipamente militare în direcția Severodonețk în cantități mari, a subliniat Haidai.

În ultima zi, militarii ucraineni au respins 14 atacuri inamice, distrugând două sisteme de artilerie rusești, 11 vehicule blindate de luptă și 10 autovehicule. Unitățile ucrainene de apărare antiaeriană au doborât două rachete de croazieră și trei UAV-uri KUB.


Știre inițială: Ziua 96 de război în Ucraina începe cu informații despre luptele duse pentru apărarea orașului Severodonețk și a zonei din jurul acestuia. Conform unei note de informare a armatei ucrainene, „principalul obiectiv al dușmanului este să înconjoare trupele ucrainene în zone din Lisiceansk, Severodonețk și să blocheze principalele linii logistice”. Cu toate acestea apărătorii nu au cedat și au provocat pierderi serioase trupelor ruse.

Trupele ucrainene au continuat să reziste pe pozițiile din Severodonețk și în Lisiceansk în ciuda bombardamentelor și a loviturilor aeriene care s-au desfășurat cu regularitate.

„Când bătălia pentru Severodoneţk se va încheia, indiferent de tabăra câştigătoare, ofensiva rusă va atinge punctul său culminant la nivel operaţional şi strategic, ceea ce va permite Ucrainei să treacă la contraofensive la nivel operaţional, cu scopul de a împinge forţele ruse dincolo de graniţă”, informează Institutul pentru Studii ale Războiului (ISW).

Severodoneţk a devenit un obiectiv important pentru Rusia deoarece este ultimul centru urban important în regiunea Lugansk pe care încă nu îl controlează. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat că bombardamentele ruseşti au distrus întreaga infrastructură critică din Severodoneţk. În opinia sa scopul principal al Rusiei acum este ocuparea acestui oraş.

Sursă: Facebook/ Володимир Зеленський

Bombardamente în nordul Ucrainei

Tot duminică seara, armata ucraineană a transmis că rușii au reluat bombardamentele în regiunile nordice Sumî și Cernihiv.

Mai multe localități din nordul Ucrainei, între care Hirsk, Hrinivka în Cernihiv și Bacivsk și Seredina-Buda în Sumî au fost bombardate. Experții militari sunt de părere că aceste bombardamente susținute au drept scop să împiedice forțele ucrainene din zonă să se desfășoare în Donbas, acolo unde rușii fac eforturi susținute să obțină o victorie.

sursa foto: Presidency Kiev

Zelenski l-a demis pe șeful serviciilor de securitate din Harkov

Ziua 96 de război în Ucraina. Tot duminică seara, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat că l-a demis pe şeful serviciilor de securitate din Harkov. Acestuia i s-a reproșat că „nu a lucrat la apărarea oraşului” încă de la începutul invaziei ruse.

„Am venit, am văzut şi l-am demis pe şeful serviciilor de securitate din regiune (Harkov), deoarece nu a lucrat la apărarea oraşului din primele zile ale războiului, ci s-a gândit doar la el însuşi”, a transmis Volodimir Zelenski într-un mesaj video, după cum relatează AFP.

Volodimir Zelenski s-a deplasat duminică, pentru prima dată de la începutul războiului, în zona de est a țării, în regiunea Harkov. Zona a fost eliberată de trupele rusești care au fost retrase și relocate pe alte fronturi din Donbas.

În cursul serii, la scurtă vreme după ce Zelenski a părăsit orașul, mai multe explozii ar fi fost auzite în oraș. Corespondenții Reuters din Ucraina au relatat că la nord de centrul orașului se putea vedea un nor mare de fum.

Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

Ucraina primește armament din Cehia

Ziua 96 a războiului din Ucraina a început cu o veste bună pentru oficialii de la Kiev, venită de la Praga. Ministrul Apărării din Cehia Jana Cernochová a declarat la postul public de televiziune CT că țara sa va trimite echipament militar și armament, în Ucraina, în valoare de 24 până la 28 de milioane de euro. Conform spuselor ministrului, Praga a trimis Kievului un ajutor militar de peste 140 milioane de euro de la începutul invaziei ruse. Jana  Cernochová a confirmat că printre echipamentele militare trimise se află şi armament greu, însă nu a oferit detalii.

În acest context, Mihail Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a confirmat că Statele Unite au decis să furnizeze Ucrainei lansatoare multiple de rachete (MLRS). El a solicitat Occidentului să nu ezite să meargă mai departe și să continue să facă presiuni asupra Rusiei, relatează Ukrainska Pravda.

Consilierul a arătat că Rusia folosește în Ucraina toate tipurile de artilerie grea și lansatoare de rachete, inclusiv rachete de croazieră cu rază de acțiune de peste 1.000 km. Însă, imediat ce au aflat că Ucraina va primi în continuare MLRS cu o rază normală (100+ km), rușii au devenit isterici”.

„Un țipăt sălbatic se ridică acum peste întreaga mlaștină rusească: «Doar nu le oferiți asta! Nu le oferiți sisteme cu rază lungă de acțiune!», a scris Pololiak pe Telegram.

Sursa foto: Kremlin

Rusia insistă pe „eliberarea Donbasului”

„Eliberarea Donbasului” este o „prioritate necondiționată” pentru Moscova, a declarat duminică ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenția de presă RIA, scrie Reuters. Din punctul său de vedere, alte teritorii ucrainene ar trebui să-și decidă singure viitorul.

„Eliberarea regiunilor Doneţk şi Luhansk, recunoscute de Federaţia Rusă ca state independente, este o prioritate necondiţionată”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului de televiziune francez TF1, potrivit RIA.