Cancelarul Germaniei este acuzat că nu a respectat promisiunea de a susține Ucraina în război

Cancelarul Germaniei este acuzat că nu a respectat promisiunea de a susține Ucraina în război Sursa foto: EPA/JOHN THYS / POOL ALTERNATIVE CROP

Acuzații de nerespectare a promisiunilor și răspândirea de știri false. Cancelarul german, care a refuzat ferm să viziteze Kievul sau chiar să spună că dorește ca Ucraina să „câștigă” războiul, a fost pus sub foc din martie pentru că a ezitat să livreze tancuri în Ucraina.

Când Scholz s-a înclinat luna trecută în fața presiunii și a acceptat să trimită niște arme grele, el i-a surprins pe ucraineni, aliați și experți cu decizia sa de a furniza tancuri antiaeriene, pe care Kievul nu le-a cerut, continuând să amâne livrarea tancurile de luptă și vehiculele de luptă ale infanteriei Ucraina.

Cea mai recentă cerere a lui Scholz a venit săptămâna aceasta din partea președintelui polonez Andrzej Duda, care a acuzat guvernul german că și-a încălcat promisiunile privind sprijinul militar pentru Ucraina, care tocmai a intrat în a patra lună de lupte intense. Polonia a donat Ucrainei peste 200 de tancuri proprii de fabricație sovietică și conta pe Germania să le înlocuiască cu echivalente germane moderne, a spus Duda, adăugând că Berlinul nu și-a onorat angajamentul de a face acest lucru.

Reticența lui Scholz de a livra armele a alimentat criticile din cadrul coaliției sale de guvernământ, care este formată din social-democrații cancelarului și Democrații Liberi (FDP). Presiunea asupra Germaniei crește și mai mult, deoarece armata ucraineană s-a luptat în ultimele zile să țină sub control o nouă ofensivă rusă în Donbas, care a declanșat noi apeluri pentru a oferi mai mult sprijin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar înainte de cea mai recentă invazie a Rusiei, Ucraina a cerut Germaniei, al cincilea exportator de arme din lume, să trimită tancuri, în special vehiculul de luptă al infanteriei Marder și tancul de luptă Leopard. Cu toate acestea, „există o absență a voinței politice de a face cu adevărat ceva”, a declarat Andrij Melnyk, ambasadorul Ucrainei în Germania.

În ciuda tuturor criticilor, este și adevărat că Germania și-a sporit sprijinul material. Berlinul a promis săptămâna aceasta că va trimite un prim set de 15 tancuri antiaeriene Gepard în Ucraina până la sfârșitul lunii iulie și că va antrena echipajele de tancuri ucrainene. De asemenea, germanii s-au angajat să furnizeze încă 15 vehicule până la sfârșitul lunii august.

Angajamentul Germaniei

La fel ca și alte țări occidentale, Germania s-a angajat să sprijine Ucraina cu piese de artilerie, care pot adăuga un sprijin militar valoros în lupta dificilă din estul țării. Soldații germani antrenează în prezent soldați ucraineni pe Panzerhaubitze 2000, care este, la fel ca Gepard, o armă sofisticată care poate trage în ținte la distanță lungă și apoi își poate schimba rapid poziția, făcând mai dificil atacul inamicului cu unitatea de artilerie contra-foc.

Cu toate acestea, angajamentul Germaniei pentru Panzerhaubitze nu a venit în totalitate voluntar; mai degrabă, a fost forțat de un anunț anterior olandez să livreze cinci dintre obuziere. Deoarece experții militari spun că sunt necesare 12 piese de artilerie pentru a le folosi în mod eficient, o altă țară a trebuit să livreze celelalte șapte obuze pentru ca afacerea să funcționeze. Berlinul a sperat inițial ca Italia să intensifice, dar în cele din urmă a fost de acord să facă „puțin mai mult decât ar fi fost posibil”, așa cum a spus Scholz săptămâna trecută.

Astfel de rezerve fac puțin probabil ca Scholz să aprobe livrarea tancurilor Marder sau Leopard pentru Ucraina– cu excepția cazului în care o decizie a SUA sau a altor aliați de a furniza tancuri occidentale moderne îl obligă să schimbe cursul. Logica lui Scholz explică de ce atunci când a fost presat de aliați luna trecută să-și intensifice jocul, el a ales să livreze tancul Gepard, pe care oficialii germani îl văd mai mult ca un activ defensiv și ca mai puțin probabil să alimenteze o operațiune ofensivă împotriva Rusiei, potrivit Politico.