Germania inventează, aliații dezvoltă: bombardamentele aeriene devastatoare

Germania inventează, aliații dezvoltă: bombardamentele aeriene devastatoare Sursa: ISU Cluj

Germania inventează, aliații dezvoltă: bombardamentele aeriene devastatoare. Cine a fost generalul german care a inventat loviturile aeriene menite să scoată inamicul din luptă.

Alexander Lohr s-a născut la Turnu Severin, în 20 mai 1885, din tată austriac și mamă rusoaică. Tatăl lui lucra pentru o cunoscută companie austriacă de navigație pe Dunăre. Ulterior, Alexander Lohr va studia la Pressburg (Pojon, Bratislava), la Kosice și la Viena, devenind ofițer specialist în căi ferate și transporturi militare. S-a specializat în pregătirea de luptă aeriană, la Viena, pornind de la observarea bătăliilor de către aerostieri, adică observatori în baloane cu aer cald înălțate și ancorate la sol.

Germanii mută dar nu câștigă: inovația generalului Alexander Lohr

Alexander Lohr a devenit Ministrul Aerului în Guvernul de la Viena, în epoca Republicii, adică din 1919 până la anexarea Austriei prin Anschluss în martie 1938. A dotat Austria cu avioane moderne de producție italiană, avioane care când și-au făcut norma de rulare, au fost date amiralului Horthy în Ungaria. Alexander Lohr a eludat prevederile sistemului de pace de la Versailles, înarmând pe ascuns Austria.

Alexander Lohr era deja colonel când Austria a intrat în Reich. Alături de Lothar Rendulic și Erhard Raus. Avansat general în Luftwaffe, el scrie o lucrare, Wege des Luftkrieges - Căile luptelor aeriene. În această carte, el descrie modul în care dușmanul poate fi scos din luptă, dacă podurile, căile ferate, depozitele, obiectivele militate, aerodromurile sunt bombardate. Alexander Lohr a executat operațiunile de bombardare ale Varșoviei, Belgradului, a sprijinit aerian operațiunea de cucerire a Cretei, care a fost la un pas să eșueze. A comandat Lufflotte 4 a Luftwafe, la bombardarea Odessei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aliații fructifică lecția oferită de germani

Germanii vor vedea cum invenția generalului-colonel Alexander Lohr se va întoarce contra lor. Bombardamentele asupra Rafinăriilor de la Ploiești din 1 august 1943, bombardamentele asupra Bucureștiului în primăvara anului 1944, bombardarea Dresdei, chiar bombardamentele asupra Japoniei au arătat că Aliații și-au însușit lecția învățată de la germani.

Facem distincția între luptele aeriene între aviația de vânătoare și bombardamentele aeriene masive. Acestea din urmă au fost invenția germanilor în Al Doilea Război Mondial. Hitler, fiind caporal infanterist în Primul Război Mondial văzuse ce însemnaseră tancurile și miza pe artilerie și pe tancuri. Hermann Goering, pilot de vânătoare în Primul Război Mondial și-a imaginat o flotă aeriană axată pe vânătoare și bombardament. Totodată, prin Wernherr von Braun, germanii mizau și pe rachetele balistice, sperând să scoată din luptă Marea Britanie.  Evident, visul Reichului era să lovească aerian și Statele Unite ale Americii.