În timp ce președintele american Donald Trump, care a fost un critic înverșunat al Germaniei, așteaptă rezultatul alegerilor prezidențiale de peste ocean, ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, fosta pupilă a Angelei Merkel, a făcut declarații de natură să irite unele cancelarii occidentale, începând cu palatul Elysee.
Pentru că, de când a fost ales, președintele Franței, Emmanuel Macron a continuat să apere și să promoveze ideea de autonomie strategică auropeană, estimând că Uniunea Europeană „nu-și mai poate lăsa securitatea doar pe mâinile Statelor Unite”.
Anul trecut, Macron a mers mai departe estimând, în coloanele influentului săptămânal The Economist, că NATO se afla într-o stare de „moarte cerebrală” din cauza activității Turciei în Siria și atitudinii Statelor Unite.
Și, potrivit acestuia, contextul internațional marcat de „ascensiunea la putere a Chinei”, precum și de „întoarcerea autoritară a Rusiei și Turciei” face mai mult ca oricând „esențial” faptul că Europa trebuie „să se doteze cu autonomie strategică și capacitate la nivel militar”.
În februarie, în timpul unui discurs adresat stagiarilor Școlii de Război, Emmanuel Macron a propus un „dialog strategic” partenerilor europeni ai Franței pentru a discuta „rolul disuasiunii nucleare franceze în securitatea noastră colectivă”, dat fiind faptul că forțele strategice franceze „ joacă un rol specific disuasiv, în special în Europa” și „ întăresc securitatea Europei prin însăși existența lor și, în acest sens, au o dimensiune cu adevărat europeană”.
În același timp, Franța a pledat cauza Fondului european de apărare (FEDEF) și a cooperării structurate permanente, în timpul negocierilor privind cadrul financiar multianual al Uniunii Europene.
Obiectivul era de a produce apariția unei baze europene de apărare industrială și tehnologică pentru a reduce dependența de Statele Unite în domeniul armamentului. Cu toate acestea, în iulie, cei 27 au decis să revizuiască această ambiție mult în jos, tăind jumătate din fondurile prevăzute.
Chiar dacă a fost de acord să desfășoare trei programe majore de armament cu Franța (Sistemul de luptă aeriană al viitorului, tancul de luptă al viitorului și reînnoirea capacităților de patrulare maritime), Germania a susținut întotdeauna că NATO va rămâne piatra de temelie a politicii sale de apărare, scrie Opex 360.
De asemenea, a dat uneori sentimentul de a primi cu o anumită circumspecție remarcile lui Macron despre autonomia strategică europeană.
De exemplu, cancelarul german, Angela Merkel, s-a remarcat de președintele francez după ieșirea sa despre „moartea cerebrală a NATO”.
Merkel a spus: „Nu cred că este necesară o astfel de judecată, chiar dacă avem probleme (…) termeni radicali care nu corespund punctului meu de vedere cu privire la subiectul cooperării în cadrul NATO”.
În ceea ce privește oferta dialogului strategic, aceasta a fost întâmpinată cu scepticism la Berlin, chiar dacă Merkel a avut ocazia să afirme, în mai 2018, că „momentul în care se putea conta pur și simplu pe Statele Unite să ne protejeze s-a încheiat” și că„ Europa trebuia să-și ia în mână propriul destin”.
În realitate, și judecând după remarcile făcute la acea vreme de doamna Kramp-Karrenbauer, unii oficiali germani ar fi dorit ca disuasiunea franceză să fie pusă sub comandă europeană.
În plus, ministrul german al Apărării pledase și în favoarea unui „portavion european comun” care ar fi fost „Charles de Gaulle” (sau succesorul său).
În orice caz, într-un text publicat de Politico, Annegret Kramp-Karrenbauer a fost limpede. Dacă ea pledează efectiv pentru continuarea „consolidării capacităților militare germane (și europene)”, deoarece „Statele Unite singure nu pot purta steagul valorilor occidentale”, ea a scris că „iluziile autonomiei strategice europene trebuie să se oprească ”, deoarece „europenii nu vor putea înlocui rolul crucial al Americii ca „furnizor de securitate”.
Astfel, a justificat ministrul german, Statele Unite și Europa „trebuie să accepte pe deplin realitățile disuasiunii nucleare americane continue pe continentul european” și acest lucru înseamnă că Washingtonul se îndoiește să mențină Vechiul Continent „sub umbrela sa nucleară într-un viitor previzibil”.
Și să adauge: „Germania, la rândul ei, trebuie să ia de urgență decizia de a rămâne în planurile nucleare ale NATO și de a aloca rapid mijloacele bugetare și militare necesare pentru a rămâne un partener nuclear de încredere. În mod clar, este o chestiune de a merge mai departe în proiectul de a achiziționa avioane F/A-18 Super Hornet americane pentru a înlocui bombardierele Tornado și, astfel, să permită Bundeswehr-ului să implementeze bomba nucleară tactică B-61 pe care Statele Unite o pun la dispoziția Alianței” pe baza așa-numitei „chei duble”.
„Într-o lume marcată de o concurență sporită pentru putere, Occidentul va putea să rămână ferm și să reușească să-și apere interesele atât timp cât va rămâne unit”, a mai argumentat Kramp-Karrenbauer. Și acest lucru trece, din punctul său de vedere, printr-o legătură transatlantică „puternică”.
Foto: Opex 360