Germania: „Iluziile autonomiei strategice europene trebuie să se oprească”
- Tudor Borcea
- 4 noiembrie 2020, 07:27
În timp ce președintele american Donald Trump, care a fost un critic înverșunat al Germaniei, așteaptă rezultatul alegerilor prezidențiale de peste ocean, ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, fosta pupilă a Angelei Merkel, a făcut declarații de natură să irite unele cancelarii occidentale, începând cu palatul Elysee.
Pentru că, de când a fost ales, președintele Franței, Emmanuel Macron a continuat să apere și să promoveze ideea de autonomie strategică auropeană, estimând că Uniunea Europeană „nu-și mai poate lăsa securitatea doar pe mâinile Statelor Unite”.
Anul trecut, Macron a mers mai departe estimând, în coloanele influentului săptămânal The Economist, că NATO se afla într-o stare de „moarte cerebrală” din cauza activității Turciei în Siria și atitudinii Statelor Unite.
Și, potrivit acestuia, contextul internațional marcat de „ascensiunea la putere a Chinei”, precum și de „întoarcerea autoritară a Rusiei și Turciei” face mai mult ca oricând „esențial” faptul că Europa trebuie „să se doteze cu autonomie strategică și capacitate la nivel militar”.
În februarie, în timpul unui discurs adresat stagiarilor Școlii de Război, Emmanuel Macron a propus un „dialog strategic” partenerilor europeni ai Franței pentru a discuta „rolul disuasiunii nucleare franceze în securitatea noastră colectivă”, dat fiind faptul că forțele strategice franceze „ joacă un rol specific disuasiv, în special în Europa” și „ întăresc securitatea Europei prin însăși existența lor și, în acest sens, au o dimensiune cu adevărat europeană”.
În același timp, Franța a pledat cauza Fondului european de apărare (FEDEF) și a cooperării structurate permanente, în timpul negocierilor privind cadrul financiar multianual al Uniunii Europene.