Germania: „Iluziile autonomiei strategice europene trebuie să se oprească”

Germania: „Iluziile autonomiei strategice europene trebuie să se oprească”

Obiectivul era de a produce apariția unei baze europene de apărare industrială și tehnologică pentru a reduce dependența de Statele Unite în domeniul armamentului. Cu toate acestea, în iulie, cei 27 au decis să revizuiască această ambiție mult în jos, tăind jumătate din fondurile prevăzute.

Chiar dacă a fost de acord să desfășoare trei programe majore de armament cu Franța (Sistemul de luptă aeriană al viitorului, tancul de luptă al viitorului și reînnoirea capacităților de patrulare maritime), Germania a susținut întotdeauna că NATO va rămâne piatra de temelie a politicii sale de apărare, scrie Opex 360.

De asemenea, a dat uneori sentimentul de a primi cu o anumită circumspecție remarcile lui Macron despre autonomia strategică europeană.

De exemplu, cancelarul german, Angela Merkel, s-a remarcat de președintele francez după ieșirea sa despre „moartea cerebrală a NATO”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Merkel a spus: „Nu cred că este necesară o astfel de judecată, chiar dacă avem probleme (…) termeni radicali care nu corespund punctului meu de vedere cu privire la subiectul cooperării în cadrul NATO”.

În ceea ce privește oferta dialogului strategic, aceasta a fost întâmpinată cu scepticism la Berlin, chiar dacă Merkel a avut ocazia să afirme, în mai 2018, că „momentul în care se putea conta pur și simplu pe Statele Unite să ne protejeze s-a încheiat” și că„ Europa trebuia să-și ia în mână propriul destin”.

În realitate, și judecând după remarcile făcute la acea vreme de doamna Kramp-Karrenbauer, unii oficiali germani ar fi dorit ca disuasiunea franceză să fie pusă sub comandă europeană.

În plus, ministrul german al Apărării pledase și în favoarea unui „portavion european comun” care ar fi fost „Charles de Gaulle” (sau succesorul său).