Evenimentul Zilei > International > Gerhard Schröder, fost cancelar al Germaniei, dă Parlamentul țării în judecată din cauza unor privilegii pierdute
Gerhard Schröder, fost cancelar al Germaniei, dă Parlamentul țării în judecată din cauza unor privilegii pierdute

Gerhard Schröder, fost cancelar al Germaniei, dă Parlamentul țării în judecată din cauza unor privilegii pierdute

Gerhard Schröder a dat în judecată Bundestag-ul german, dorind astfel să-și recupereze privilegiile speciale care i-au fost retrase în mai 2022, conform declarației avocatului său, citat de presa internațională. În mai 2022, Comisia parlamentară pentru buget stabilea ca Gerhard Schröder, bănuit de legături cu Rusia, să nu mai poată avea dreptul de a deține un birou în Bundestag, însă acesta și-a păstrat pensia și serviciul de protecție.

Plângerea formulată de fostul cancelar german Gerhard Schröder a fost înaintată Curții Administrative din Berlin, iar prin aceasta Schröder vrea să-i fie restituit un birou parlamentar, a informat Michael Nagel, avocatul fostului oficial german.

Gerhard Schröder dă Parlamentul Germaniei în judecată

Echipa de avocați a lui Schröder a catalogat decizia Comisiei parlamentare de a nu mai finanța biroul parlamentar al fostului cancelar drept a fi în afara legii.

Gerhard Schröder a ocupat funcția de cancelar al Germaniei între anii 1998 – 2005, fiind acuzat deseori de legături cu firme de stat din Rusia, dar și că ar fi un apropiat al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. În mai 2022, Schröder promitea că va ieși din Consiliul de administraţie al companiei energetice ruse Rosneft, refuzând și nominalizarea sa în Consiliul de administraţie al gigantului Gazprom, tot al Rusiei.

În final, conducerea partidului SPD a decis să nu-l excludă pe Gerhard Schröder din formațiunea politică de centru-stânga, în ciuda unor discuții pe această temă, care au durat câteva săptămâni. Comitetul din oraşul Hanovra a transmis că fostul cancelar german nu a încălcat nicio regulă a partidului SPD, deși are contacte strânse cu firmele rusești, conform Agerpres.

Gerhard Schröder nu mai candidează pentru CA al Gazprom

Fostul cancelar german și președinte al comitetului acționarilor Nord Stream AG, Gerhard Schröder, și-a retras consimțământul de a candida pentru a fi ales în Consiliul de Administrație al companiei Gazprom. Anunțul a venit chiar în timp ce coaliția de guvernare de la Berlin, condusă de SPD, discuta despre retragerea mai multor drepturi speciale de care se bucura politicianul, pentru refuzul său explicit de a condamna războiul din Ucraina și apropierea sa de Vladimir Putin.

Gigantul rus de gaze naturale Gazprom a confirmat că Gerhard Schröder și-a retras consimțământul pentru a candida la alegerile pentru Consiliul de Administrație al companiei. „Consimțământul a fost retras”, a informat gigantul de gaze.

„Astăzi, mulți oameni sunt îngrijorați dacă va exista o aprovizionare sigură a Europei și a Germaniei. Dacă Schroeder va fi în consiliul de administrație al Gazprom, în ceea ce privește supravegherea, un om integru și care acționează în primul rând în interesul țării sale – vor avea pe cineva care poate influența deciziile luate și poate obține informații”, a declarat președintele Vladimir Putin pe 15 februarie, referitor la nominalizarea lui Gerhard Schröder.

Schröder a rămas în funcția din Gazprom mult după începerea invaziei în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat pe Gerhard Schröder să demisioneze din toate funcțiile deținute în cadrul companiilor de stat rusești. De asemenea, el a declarat că renunță la funcția deținută în cadrul Consiliului de administrație al Rosneft.

Inițial, a fost aprobată o listă de 11 candidați pentru 11 locuri în Consiliul de Administrație al Gazprom. Ministrul rus al agriculturii, Dmitri Patrușev, a fost adăugat pe listă în luna mai. Patrușev a făcut deja parte din Consiliul de Administrație al Gazprom din anul 2016 până în urmă cu doi ani, atât în timp ce conducea RusAg Bank, cât și după ce a devenit ministru.

Gerhard Schröder a transmis pe rețelele de socializare la sfârșitul lunii mai că a refuzat invitația de a se alătura Consiliului de Administrație al Gazprom. El a spus că a refuzat de mult timp o nominalizare în Consiliul de Administrație al Gazprom și că a informat compania despre acest lucru. Miercuri, 8 iunie, Gazprom a confirmat informația.