George Soros pe cale să intre pe piața media din România. Ce urmărește controversatul miliardar

George Soros pe cale să intre pe piața media din România. Ce urmărește controversatul miliardar George Soros / Sursă: Twitter

Internews - companie internațională de media - caută un redactor-șef în Ungaria. Compania, susținută de Fundațiile pentru o Societate Deschisă (controlată de George Soros) și administrația Biden din SUA, ar încerca să construiască o rețea în Ungaria și în alte țări din Europa, inclusiv în România, sub masca „independenței” presei, informează presa maghiară apropiată de Viktor Orban - adversar al lui George Soros.

Despre lansarea proiectului Internews s-a scris deja de la începutul lunii octombrie în presa maghiară. Publicația Hungary Today nu și-a ascuns deloc lipsa entuziasmului, prezentând - fără subtilități editoriale -  antipatia față de administrația Biden și lista donatorilor Internews, printre care se află și „giganți mondiali ai tehnologiei” ca Facebook și Google.

„Internews, o organizație media globală fondată în Statele Unite, este pe cale să lanseze un proiect finanțat de guvernul american, despre care afirmă că va fi «axat pe promovarea unui sector media independent și puternic» în Ungaria, potrivit ofertei sale recente de locuri de muncă de pe LinkedIn. Proiectul acoperă, de asemenea, Armenia, Georgia, Polonia, România și Ucraina. Scopul lor este de a rezista «intereselor puternice care încearcă să manipuleze, să izoleze sau să controleze presa».

Lista donatorilor Internews dezvăluie modul în care aceștia au relații cu guvernul SUA: printre aceștia se numără Open Society Foundations (OSF) a lui George Soros, Fundația Rockefeller, precum și Freedom House, finanțată de guvernul SUA. Printre donatori se numără, de asemenea, giganți mondiali ai tehnologiei cu sediul în SUA, precum Facebook și Google.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul ungar a acuzat Departamentul de Stat al SUA de amestec în politica internă

Acesta nu este primul exemplu de încercare a guvernului american de a remodela scena mediatică maghiară. În 2017, Departamentul de Stat a lansat un program de granturi pentru «presa maghiară independentă din mediul rural». Guvernul ungar a acuzat Departamentul de Stat al SUA de amestec în politica internă. Ulterior, programul a fost anulat de facto, probabil în ciuda faptului că, deși Departamentul de Stat a avut în trecut o relație dificilă cu guvernul maghiar sub diferite administrații democrate, președintele Donald Trump și Casa Albă au avut relații bune cu Ungaria.

Acum, însă, când Casa Albă se află din nou sub controlul democraților, administrația Biden este din nou în modul democrație-export. Ambasada SUA a publicat recent un videoclip aproape fără precedent în alte țări democratice, în care enumeră pe nume politicieni și jurnaliști maghiari care ar fi făcut declarații „antiamericane”, adică ar fi criticat politicile administrației Biden privind războiul din Ucraina”, se arată în articolul publicat de Hungary Today.

Compania Internews continuă să-și caute redactorul-șef în Ungaria. Anunțul pe LinkedIn arată că vor să găsească un redactor-șef la Budapesta. Candidatul lor ideal a fost inițial programat să fie selectat până în octombrie, dar acest lucru nu a fost posibil, din moment ce anunțul lor este încă activ. În anunț de angajare, ei scriu că revizuiesc fără probleme aplicațiile și, de asemenea, îi încurajează pe cei interesați să aplice cât mai curând posibil. Anunțul precizează că guvernul SUA este finanțatorul proiectului și este afișat în mod vizibil în anunțul LinkedIn, însă aceste informații nu mai sunt incluse și în descrierea detaliată a poziției de pe site-ul lor web, relatează presa maghiară.