Luni, scena politică a fost dinamitată de intervenția nediplomatică a unui diplomat de conjunctură, ca reacție a unei scrisori trimisă din America, acolo unde acesta se află la post. Este vorba despre fostul șef al SRI, George Maior, ambasadorul României la Washington. Prezent la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, ambasadorul a făcut declarații care i-au atras sancțiuni, deocamdată verbale, din partea Ministerului de Externe. Președintele Comisiei de Control a SRI din Parlament, Claudiu Manda, a profitat de prezența lui Maior la București și l-a invitat la audieri. Manda și-a amintit că Maior mințise la ultima audiere în legătură cu fostul șef ANI, Horia Georgescu.
Avocatul lui Donald Trump, Rudolph Giuliani, a trimis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, premierului Viorica Dăncilă și președinților celor două Camere. Documentul critică modul de organizare a Justiției în forma pe care o sprijină Iohannis și vorbește despre abuzurile și excesele făcute de DNA. Giuliani arată că toate progresele făcute, după 1989, de sistemul judiciar din România „au fost subminate grav de excesele DNA sub conducerea fostului procuror-şef, Laura Codruţa Kovesi”. „Aceste excese au inclus: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor; ascultarea neconstituţională a telefoanelor; mărturii silite şi procese judiciare incorecte”, se arată în document.
Rudolph Giuliani a făcut referiri la protocoalele secrete încheiate între SRI și alte instituții. „Semnatarii protocoalelor secrete includ: Laura Codruţa Kovesi, din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi George-Cristian Maior, care acum îndeplineşte funcţia de ambasador al României în Statele Unite, din partea SRI”, spunea Giuliani.
Maior, între un spumos și un muribund
Scrisoarea a fost făcută publică exact în ziua în care începea Reuniunea Anuală a Diplomației Române, la care era prezent și George Maior. Chiar înainte ca documentul să apară în spațiul public, ambasadorul a fost surprins asistând apatic, singur și plictisit la lucrări. Mesteca gumă. Nominalizarea lui în documentul lui Giuliani l-a trezit. Peste puțin timp a dat câteva declarații: una acidă, alta ilară.
Maior a catalogat intervenția lui Giuliani drept expresia unui lobby inițiat de anumite forțe care vor să-i apere pe cei care au probleme penale. „Domnul Giuliani este un personaj spumos şi combativ în discuţiile din SUA. Nu ştiu dacă mai este avocatul domnului Trump, în orice caz este expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”, a declarat Maior. Fostul director al SRI a mai spus că succesele procurorilor Kovesi și Augustin Lazăr au făcut valuri chiar și peste Ocean. Senatorul John McCain, care a încetat sâmbătă din viață, i-ar fi spus lui Maior, pe patul de moarte, că o apreciază pe Kovesi. „Chiar regretatul senator John McCain, aş vrea să vă spun că înainte de a muri, chiar mă pregăteam să revin în ţară pentru aceste evenimente, mi-a transmis direct faptul că apreciază în mod deosebit felul în care anumite instituţii, inclusiv cea condusă de doamna Kovesi, şi-au făcut datoria în ultimii doi ani, ceea ce a fost remarcabil din partea lui, având în vedere condiţia sa”, a afirmat, luni, George Maior.
Ieri, Rudolf Giuliani, avocatul lui Donald Trump, a declarat, pentru publicația Politico, că a fost plătit de o firmă de lobby din Statele Unite, pentru a trimite scrisoarea oficialilor români. De altfel, în țările în care funcționează instituția lobby-ului, acest gen de servicii sunt legale.
Urecheala de la Externe
În aceeași zi, MAE a dat un comunicat în care îl atenționează pe George Maior că în conformitate cu Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, trebuie să fie preocupat să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Pentru că l-a luat gura pe dinainte, Maior a fost anunțat, prin comunicat, că va fi va fi chemat pentru explicații în Centrala MAE. A adoua zi, Maior s-a dus la Cotroceni, la întâlnirea diplomaților cu președintele Klaus Iohannis. Ambasadorul a afirmat că nu a primit nicio invitație oficială la MAE. Invitația, scrisă sau verbală, nu a fost emisă nici până miercuri.
Rechemat la comisia SRI
De prezența lui George Maior în țară a profitat președintele Comisiei de Control a SRI, Claudiu Manda, care avea o răfuială mai veche cu fostul șef al SRI, mai precis de la ultima sa audiere, din februarie. După această audiere, fostul șef al ANI a făcut mai multe declarații legate de relația lui cu Maior și de protocoalele încheiate între agenție și serviciul de informații. „În prima audiere, domnul Georgescu ne spunea că a avut o relaţie foarte apropiată, îl considera chiar prieten, iar domnul Maior ne-a spus că îl cunoştea vag. După ce am discutat astăzi cu domnul Horia Georgescu considerăm că domnul Maior ne-a minţit”, declara Manda, în 12 aprilie. Șeful comisiei a cerut ca George Maior să fie audiat din nou.
Prilejul s-a ivit acum, când George Maior este în țară. „Am decis să-l invităm pe domnul Maior la comisie pe data de 4 septembrie, marţi, la ora 11,00. Am semnat o adresă şi mâine va pleca spre Ministerul Afacerilor Externe şi am avut şi un dialog cu domnia sa prin mesaje spunându-i acest lucru. Încă nu a confirmat, dar eu cred că va veni”, a declarat Manda. Senatorul a adăugat că temele de audiere sunt cele vechi, referitoare la Horia Georgescu. Ieri, fostul șef al ANI, a declarat, pentru EVZ, că documentele trimise de SRI la comisie, după audierea lui, confirmă exact ce spunea el.
Audieri și incertitudini
Nici nu s-a uscat bine cerneala pe invitația lui Manda, că audierea lui Maior devine, din nou, incertă. Lucian StanciuViziteu, membru USR în comisie, a anunțat că îl reclamă pe Claudiu Manda la Comisia de disciplină.
„În calitate de membru în comisia de control a SRI voi depune o plângere împotriva președintelui Claudiu Manda, la Comisia de disciplină, deoarece acesta continuă să încalce legea și regulamentele comisiei, cu scopul de a face jocurile taberei penale din PSD-ALDE”, a declarat deputatul USR. Acesta a adăugat că Manda nu s-a consultat cu membrii comisiei înainte de a decide audierea lui Maior.
Maior le-a făcut dosare lui Iohannis și Hellvig
Horia Georgescu, fost președinte al Agenției Naționale de Integritate, a declarat, pentru Evenimentul zilei, că George Maior a fost cel care a dispus deschiderea multor dosare, inclusiv președintelui Iohannis și lui Eduard Hellvig.
EVZ: Apropo de ANI, regretați investigarea lui Klaus Iohannis și a lui Eduard Helvig? Dacă ați da timpul înapoi, ați mai face-o?
H.G.: Instituția a fost investită cu o sesizare oficială.
- Cine a făcut-o?
- A făcut-o George Maior prin SRI.
- Deci, Maior prin SRI... Dar pentru Hellvig, de ce?
- Nu știu ce a fost în capul domnului Maior. Nu știu ce a urmărit. Poate un scop politic. Eu nu aveam de unde să știu. Ce-mi reproșez eu în momentul ăsta? Trebuia să trec printr-un filtru mult mai critic, să aprofundez mai mult din punct de vedere informal situația care a generat această sesizare si momentul formulării ei. Am discutat și în particular cu George Maior despre cazurile Mihalache – Helvig – Iohannis.
- La Mihalache tot Maior a făcut sesizarea? Parcă erau prieteni buni...
- Maior a fost „prieten” cu foarte multe persoane cărora le-a făcut sesizari către diverse instituţii ale statului. Dar ar trebui să-l întrebați pe domnul Maior cum vede el o relație de prietenie. Oricum, domnul Maior, probabil, a avut și un scop politic când a făcut aceste sesizări.
Alt protocol, alte secrete
Și ANI a încheiat un protocol cu SRI. După ce a fost audiat în Comisia SRI, Horia Georgescu a declarat că protocolul era unul tehnic, despre care nu poate da detalii deoarece este clasificat. Horia Georgescu a fost condamnat într-un dosar marca DNA, dar sentința nu este definitivă. În martie, 2015, el a fost arestat. Presimțea. „Am avut momente, din ianuarie 2015, când am simțit că ceva nu este în regulă și am vrut să demisionez. Au fost câțiva șefi de instituții, printre care George Maior, care miau spus că nu e momentul politic să demisionez. Admit că este posibil să fi fost folosit în anumite cauze”, a declarat el trei ani mai târziu.
Georgescu este acuzat că, alături de alţi foşti membri ai comisiei pentru stabilirea despăgubirilor din ANRP, a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro. Acuzația a fost fabricată, iar spectacolul mediatic creat - o mascaradă. El spune că este un dosar fabricat. „În expertiza dispusă de instanță s-a statuat că prejudiciul este zero iar declarațiile martorilor au consemnat o conduită legală fără echivoc în ceea ce privește activitatea mea din cadrul ANRP”, a declarat Horia Georgescu pentru EVZ.