Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > A venit nota de plată pentru generozitatea Angelei Merkel. N-o să vă vină să credeți cât au plătit germanii în 2018 pentru integrarea imigranților!
A venit nota de plată pentru generozitatea Angelei Merkel. N-o să vă vină să credeți cât au plătit germanii în 2018 pentru integrarea imigranților!

A venit nota de plată pentru generozitatea Angelei Merkel. N-o să vă vină să credeți cât au plătit germanii în 2018 pentru integrarea imigranților!

Vă mai amintiți de ceasurile stradale poleite cu aur, de trotuarele rulante și de celelalte bazaconii pe care edilii din București au aruncat banii contribuabililor? Ei bine, să spunem bogdaproste că am scăpat ieftin. La alții e mult mai rău, nu că la noi ar fi bine...

Un document al Guvernului Federal al Germaniei, văzut de ziariștii de la Agenția Reuters, arată că numai anul trecut Germania a cheltuit, țineți-vă bine, peste 15 de miliarde de euro pentru a-i integra pe cei mai bine de un milion de imigranți veniți la invitația cancelarului Merkel. Alți bani, 7,9 miliarde de euro, au luat calea lumii a treia, pentru măsuri menite să mențină imigranții în afara Uniunii Europene și să îmbunătățească condițiile de trai în țările lor de origine. Să însemne asta că Angela Merkel a ajuns la concluzia că imigranții nu sunt tocmai o binecuvântare și își recunoaște greșeala? Nicidecum, cel puțin nu oficial. Mutti Merkel a apărat în repetate rânduri decizia ei din 2015 de a lăsa frontierele germane deschise sutelor de mii de refugiați și imigranți, în special din țările musulmane ca pe o necesitate umanitară. E drept, a promis că va preveni repetarea unei astfel de migrații în masă prin abordarea cauzelor sale.

 Ce va spune astăzi, când va discuta împreună cu miniștrii ei acest raport, rămâne de văzut. Să o lăsăm pe mama imigranților cu problemele ei de conștiință și să ne întoarcem la cifre. 23 de miliarde de euro în 2018 înseamnă o creștere cu aproximativ 11 la sută față de anul precedent, când nota de plată achitată de contribuabilii germani a atins 20, 8 miliarde de euro, arată documentul elaborat de Ministerul Finanțelor. Creșterea cea mai mare (de 16 la sută) s-a înregistrat în ceea ce privește combaterea cauzelor imigrației.

Cele 16 state din Germania, care se ocupă în principal de locuințe și de integrarea imigranților din țări precum Siria, Irak și Afganistan, au primit 7,5 miliarde de euro de la guvernul federal anul trecut, potrivit raportului ( o creștere de 14 procente față de anul precedent). La auzul sumei, Alice Weidel, liderul parlamentar al AfDa, a declarat: „Aceasta este o petrecere de primire costisitoare dată în detrimentul cetățenilor”. Replica guvernului a venit prompt și fără rușine de la Annette Widmann-Mauz, ministrul de stat pentru migrație, refugiați și integrare, care a spus că declarațiile lui Weidel sunt „stupide” și de prost gust. „Combaterea cauzelor imigrației, care reprezintă o mare parte (în fapt ceva mai mult de o treime n.r.) a cheltuielilor totale, este la fel de mult în interesul nostru ca și investirea în integrarea cu succes. (…) Oricine respinge protecția umanitară ca partid nu a înțeles nimic”, a adăugat Widmann-Mauz. Eu sper că am înțeles bine ce face guvernul german și nu am să fiu atât de blând ca lidera grupului Afd. De altfel, e evident că Alice Weidel se înșală.

Pentru petrecerile de bun venit sau rămas bun plătești o singură dată, dar cu imigranții cheltuielile sunt fără sfârșit. Și, ar mai fi ceva, din cât urmăresc eu presa din țările Occidentale: toate guvernele încearcă să minimizeze și costurile, și amploarea cutremurului provocat de imigrație. S-a vorbit de nenumărate ori de manevrele prin care poliția germană încearcă să ascundă în statistici infracțiunile sexuale comise de imigranți. Nu cred că funcționarii de la Ministerul de Finanțe sunt mai corecți. Oricât de greu vi s-ar părea de crezut, eu am senzația că cele 23 de miliarde nu sunt decât vârful aisbergului și că alte zeci de miliarde au fost ascunse prin tot felul de chițibușuri contabile