Evenimentul Zilei > Justitie > Generalul Dan Voinea: În dosarul Mineriadei, încadrarea este de crime împotriva umanității
Generalul Dan Voinea: În dosarul Mineriadei, încadrarea este de crime împotriva umanității

Generalul Dan Voinea: În dosarul Mineriadei, încadrarea este de crime împotriva umanității

Fostul procuror militar a declarat, aseară, la postul TVR 1, că în dosarul Mineriadei nu este vorba despre fapte prescrise, iar încadrarea faptelor este de crime împotriva umanității.

"Victimele represiunii din 13-15 iunie 1990 sunt victime căzute sub puterea adversarului politic şi încadrarea lor este la crime împotriva umanităţii, care sunt imprescriptibile. Asta e încadrarea făcută şi de mine în dosarul inţial,care a  fost închis după ce l-am declinat ca urmare a deciziei CCR dată în 2007, l-am declinat la colegiul civil de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şi acolo s-a dat o soluție de scoatere de sub urmărire penală", a declarat Dan Voinea.

Fostul procuror militar a mai precizat că, de fapt, este vorba despre patru dosare: un dosar care privește cele șase persoane moarte prin împuşcare, trimis în instanţă în 2000; un dosar care se referă la 1.054 de persoane lipsite de libertate în mod ilegal (dosar care i-a fost încredinţat în 2005 ;i care conține 210 volume); cel de-al treilea dosar se referă la pagubele provocate de deplasarea masei mari de mineri și muncitori (ei au fost pontaţi la serviciu şi au primit şi prime) și ultimul dosar priveşte o sesizare primită de la Asociaţia Victimelor Mineriadelor, în care se pretindea că au fost ucise 100 de persoane, fapt neconfirmat însă.