Gazprom, aproape de faliment. Colosul rus exportă o treime din producție

Gazprom, aproape de faliment. Colosul rus exportă o treime din producție Sursa foto: Arhiva evz

Rusia a furnizat până la finalul anului 2022, doar aproximativ 7,5% din necesarul de gaze al Europei, cu aproximativ 40%, mai puțin față de 2021.

Cu multe luni înainte de momentul invaziei Rusiei, în Ucraina, mai exact prin aprilie 2021, Putin a dublat, și mai apoi a triplat prețul gazelor naturale livrat de Gazprom, către economiile europene.

Intenția liderului de la Kremlin a fost una clară, să adune rapid cât mai multe fonduri pentru a putea lansa un război la scară largă.

După invazie, Statele Unite, NATO și țările puternice din Europa s-au pus spatele Ucrainei și a furnizat arme și muniție Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest fapt l-a înfuriat din nou pe Putin, care prin vocea fostului președinte rus Dmitri Medvedev a amenințat Europa, că va plăti gazele naturale la prețul de 2.000 de euro/mia de metri cubi, ceea ce era un preț foarte mare.

Numai că de data asta, Putin a pariat greșit. Europenii s-au reorientat rapid și au importat gaze din Azerbaidjan, nordul Africii, sau chiar SUA. Chiar și Germania, cu o dependență aproape totală față de gazul rusesc a făcut față crizei, iar acum economia este pe creștere.

Analiza în cifre

Potrivit unor informații publicate de Reuters, datele de export ale Rusiei, în materie de gaze naturale, nu arată bine deloc.

Veniturile Gazprom din vânzările de gaze naturale, spre toate piețele, au fost îmn în ianuarie 2023, de aproximativ 3,4 miliarde de dolari în ianuarie, în scădere de la 6,3 miliarde de dolari, față de luna ianuarie a anului 2022.

”Cifrele, combinate cu previziunile privind exporturile și prețurile medii ale gazelor, implică faptul că veniturile din exporturi ale Gazprom se vor înjumătăți aproape în acest an, adâncind deficitul bugetar de 25 de miliarde de dolari pe care Rusia l-a înregistrat în ianuarie”, arată cei de la Reuters.

Prin urmare, datele oficiale arată că Rusia a furnizat doar aproximativ 7,5% din necesarul de gaze al Europei de Vest la sfârșitul anului trecut, față de aproximativ 40% în 2021, ceea ce înseamnă că economiile de pe continent nu mai au nevoie de gazul rusesc.

Gazprom se prăbușește financiar

Alte cifre arată prăbușirea Gazprom. De exemplu, în 2019, directorul de export de la compania rusă, Elena Burmistrova, susținea că în 2018, Rusia a exportat gaze naturale îmn valoare totală de 200 de miliarde de cubi.

În 2022, producția exportată a fost fix la jumătate, adică de 100 de miliarde de metri cubi, ceea ce arată o prăbușie masivă a încasărilor.

Angajații Gazprom, susțin sub protecția anonimatului, că toată munca lor de zeci de ani, a dispărut, compania fiind în pragul colapsului economic.

Planul Turcia este unul sortit eșecului

Disperat, Vladimir Putin a negociat cu președintele turc, Recep Erdogan înființarea unui nou hub regional de gaze naturale.

Și această înțelegere pare una sortită eșecului, deoarece, pentru fi profitabil, gazul natural trebuie vândut mai departe. Ori nicio economie europeană nu va cumpăra din Turcia, gazul provenit din Rusia.

Mai departe, singura piață care a rămas deschisă este China, dar la prețuri impuse, de Beijing, și acceptate de Putin.