Gata! Știm exact ce urmează după 15 mai. Schimbări mari față de ceea ce se știa!

Gata! Știm exact ce urmează după 15 mai. Schimbări mari față de ceea ce se știa!

Practic, se instituie obligația autorităților de a organiza programe individualizate de muncă pentru angajații din cadrul acestor instituții. De asemenea, pe perioada stării de alertă autoritățile competente pot dispune măsuri de protecție și prevenție pentru angajații aflați în situații vulnerabile.

Tot în domeniul muncii și în domeniul organizării activităților de muncă în cadrul instituțiilor publice, instituțiile și autoritățile pot angaja personal fără concurs, în funcție de nevoile determinate de prevenirea și combaterea situației care a generat starea de alertă, pe durată determinată de 6 luni.

Transporturi

În domeniul transporturilor sunt prevăzute reglementări care permit autorităților impunerea unor măsuri restrictive în ceea ce privește derularea transportului aerian, naval, rutier sau feroviar prin ordin comun al ministrului Transporturilor și pe baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Învățământ, sport, cultură

În ceea ce privește activitatea de educație, cercetare, pe perioada stării de alertă, începând cu data intrării în vigoare a acestui proiect de lege și până la eliminarea restricțiilor instituite de către autoritățile de resort, unitățile de învățământ preuniversitar organizează activități din planurile de învățământ în mediul online, iar acolo unde nu este posibil acest lucru autoritățile au obligația de a asigura resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie, în conformitate cu instrucțiunile ministrului Educației și Cercetării.

Ne puteți urmări și pe Google News

În baza hotărârilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență și prin ordin comun al ministrului Educației și Cercetării se vor institui măsuri pentru desfășurarea activităților în unitățile de învățământ în scopul finalizării anului școlar 2019-2020, precum și pentru pregătirea anului școlar 2020-2021, în mod special în ceea ce privește activitățile pentru susținerea examenelor naționale și de certificare a competențelor profesionale, în perioada 2 iunie - 12 iunie 2020.

În domeniul Tineretului și Sportului sunt reglementate măsurile necesare pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus pe perioada stării de alertă. Astfel, prin ordin comun al ministrului Tineretului și Sportului și ministrului Sănătății, pe baza hotărârilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență sunt reglementate activitățile constând în cantonamente, antrenamente și competiții sportive organizate pe teritoriul României, precum și accesul la bazele sportive.

În domeniul culturii, de asemenea, prin ordin comun al Ministrului Culturii și al ministrului Sănătății, pe baza hotărârilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență sunt instituite măsurile necesare la nivelul instituțiilor muzeale, bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și a altor instituții de spectacole și/sau concerte.

Biserică

În ceea ce privește cultele religioase, potrivit proiectului de lege, activitatea acestora se exercită liber, cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite de autoritățile cu atribuții în domeniu, inclusiv de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, cu consultarea Departamentului Cultelor.

De asemenea sunt prevăzute în acest proiect de lege măsuri în ceea ce privește organizarea modului de desfășurare a procedurilor din domeniul insolvenței, precum și cu instituirea unor măsuri de decalarea unor termene pentru a permite organizarea în procedura insolvenței pentru agenții economici pe perioada stării de alertă, precum și prevederi în ceea ce privește executarea pedepselor și modul în care se pot se pot exercita drepturile deținuților pe perioada stării de alertă.

Amenzile

De asemenea, în baza acestui proiect de lege s-a schimbat regimul contravențiilor astfel încât regimul juridic al contravențiilor este asimilat și pus în acord cu prevederile Ordonanței Guvernului numărul 2/2001 pentru a evita situația ivită în contextul în care regimul contravențiilor stabilit în baza Ordonanței 1/1999 a fost declarată neconstituțională. Proiectul de lege adoptat în ședința de guvern de astăzi a fost, așa cum spuneam, transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare în regim de urgență. Accentuăm asupra faptului că este un proiect de lege pentru protejarea vieții românilor și a sănătății cetățenilor din această țară, în contextul epidemiologic provocat de pandemia COVID-19. V

De asemenea sunt prevăzute în acest proiect de lege măsuri în ceea ce privește organizarea modului de desfășurare a procedurilor din domeniul insolvenței, precum și cu instituirea unor măsuri de decalarea unor termene pentru a permite organizarea în procedura insolvenței pentru agenții economici pe perioada stării de alertă, precum și prevederi în ceea ce privește executarea pedepselor și modul în care se pot se pot exercita drepturile deținuților pe perioada stării de alertă.

De asemenea, în baza acestui proiect de lege s-a schimbat regimul contravențiilor astfel încât regimul juridic al contravențiilor este asimilat și pus în acord cu prevederile Ordonanței Guvernului numărul 2/2001 pentru a evita situația ivită în contextul în care regimul contravențiilor stabilit în baza Ordonanței 1/1999 a fost declarată neconstituțională. Proiectul de lege adoptat în ședința de guvern de astăzi a fost, așa cum spuneam, transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare în regim de urgență. Accentuăm asupra faptului că este un proiect de lege pentru protejarea vieții românilor și a sănătății cetățenilor din această țară, în contextul epidemiologic provocat de pandemia COVID-19. Vă mulțumesc pentru atenție. O zi bună!