Evenimentul Zilei > Actualitate > Gașca lui Mămăligă și Paragină, hoții care au furat comoara lumii. Englezii sunt uluiți
Gașca lui Mămăligă și Paragină, hoții care au furat comoara lumii. Englezii sunt uluiți

Gașca lui Mămăligă și Paragină, hoții care au furat comoara lumii. Englezii sunt uluiți

O grupare de hoți care au furat o comoară a lumii și au îngropat-o în România au fost condamnați. Modul de acțiune i-a uluit pe englezi

La scurt timp după ce autoritățile române a anunțat că o adevărată comoară, furată din Anglia, estimată la peste 2,5 milioane de lire sterline, a fost descoperită îngropată în România, judecătorii englezi au anunțat că i-au condamnat pe membrii grupării de hoți.

Descoperirea uluitoare a fost făcută, pe 7 septembrie, într-o localitate din județul Neamț.

Este vorba despre un tezaur de neprețuit pentru istoria mondială care conține opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo Galilei și ale omului de știință Isaac Newton, precum și ale pictorului spaniol Francisco Goya.

Astfel, dosarul furtului manuscriselor unice în lume a ajuns la final. Cei 12 români implicați în furt și-au aflat pedepsele.

Printre ei se numără Marian Mămăligă și Vasile Paragină, conform celor publicate în presa din Anglia.

Presa britanică scrie că este vorba despre un furt spectaculos, ca în filme, care a avut loc în Londra şi a fost rezolvat abia după 3 ani. Anchetatorii români, italieni şi britanici au descoperit, după ani de investigaţii, cărţi şi manuscrise vechi, de o valoare inestimabilă, ascunse în subsolul unei case din judeţul Neamţ.

Comoară inestimabilă care a zăcut trei ani îngropată în România

Din datele furnizate de anchetetori reiese că operele fuseseră furate, în 2017, dintr-un depozit de lângă Londra. În total, hoții au luat peste 160 de cărţi şi manuscrise din secolele XV şi XVI, a căror valoare totală de piaţă a fost apreciată la peste 2,5 milioane de lire sterline însă având în vedere importanţa lor istorică, acestea sunt practic inestimabile. Printre cele 170 de volume găsite îngropate sub o casă din România, erau cărți de Sir Isaac Newton și Galileo, scrie Daily Mail.

Liderii grupării infracționale care au furat cărțile, acțiune numită de presa din Marea Britanie „Misiune Imposibilă”, au fost condamnați, în total la peste 23 de ani de închisoare.

Primii dintre cei 12 bărbați, condamnați la Kingston Crown Court din vestul Londrei, au fost șapte inculpați.

Ei au pledat vinovați pentru conspirație pentru comiterea spargerilor, conspirație pentru tăinuire și transfer de bunuri.

Șefii grupării, cea mai mare pedeapsă

Cei care au planificat loviturile sunt Gavril Popinciuc, în vârstă de 45 de ani, și Cristian Ungureanu, în vârstă de 41 de ani.

Hoții intrau prin acoperiș sau luminator pe care le tăiau. Apoi, prin găurile formate,  au coborât în rapel pentru a evita senzorii care ar fi declanșat alarmele.

Cea mai lungă pedeapsă, de cinci ani și nouă luni, a fost primită de Gavril Popinciuc, 45 de ani, care avea un „rol de supraveghere și control” în bandă, potrivit Daily Mail.

Cristian Ungureanu, în vârstă de 41 de ani, „prezent la locul spargerilor” și cu un „rol principal” în rețea, a fost condamnat la cinci ani și o lună. Fratele său mai mic, Ilie Ungureanu, în vârstă de 37 de ani, care supraveghea transportul cărților în afara Regatului Unit, a fost închis pentru trei ani și nouă luni.

Victor Opariuc, în vârstă de 29 de ani, unul dintre cei care au coborât în ​​depozit, a fost condamnat la trei ani și șapte luni. Narcis Popescu, în vârstă de 34 de ani, care a închiriat o casă în Balham, sudul Londrei, unde erau depozitate cărțile, a fost închis pentru patru ani și două luni.

De asemenea, au fost condamnați Marian Albu, 41 de ani, din Harrow, vestul Londrei, și Traian Mihulca, 32 de ani, care au primit sentințe de câte patru ani de închisoare.

Judecător: Operațiuni efectuate „cu abilitatea unei misiuni imposibile“

Judecătorul care a pronunțat sentința, Jonathan Davies, a declarat în instanță că infractorii fac parte dintr-o „rețea penală” care a comis o serie de „infracțiuni grave, profesionale, originari din România”.

Înainte de a pronunța condamnarea, judecătorul a spus că „fiecare și-a jucat rolul” și „și-a asumat riscuri cu ochii deschiși” cu gândul la recompensa financiară.

Magistratul englez a adăugat: „Fiecare dintre spargeri a fost o operațiune atent planificată, efectuată cu abilitatea unei misiuni imposibile”.

El le-a respins infractorilor pledoariile pentru sentințe mai blânde.

Nu mai puțin de 12 lovituri „de mare valoare și bine planificate” au fost comise de rețeaua românilor în Marea Britanie, între decembrie 2016 și aprilie 2019.

Majoritatea au vizat spații cu sute de articole scumpe și portabile, cum ar fi smartphone-uri, tablete și laptopuri.

Alte unsprezece lovituri, în care se folosea, cel mai des, aceeași metodă de pătrundere prin acoperiș, au fost date de către gruparea de români.

Valoarea mărfurilor furate în acele spargeri a fost estimată de Scotland Yard la aproximativ 2 milioane de lire sterline.

Spre exemplu, în timpul unei spargeri dintr-un depozit din Reading, în martie 2017, au fost furate aproximativ 500 de computere MacBook, 520 de iPhone, 240 de tablete Samsung și 400 de iPad-uri, valoarea mărfii fiind estimată la 340.000 de lire sterline, scrie stiridiaspora.ro.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: