Cei doi gardieni de la închisoare, care au fost de serviciu în noaptea în care Jeffrey Epstein s-a sinucis în celula sa, au fost puşi sub acuzațiile federalilor pentru falsificarea înregistrărilor, a anunțat procurorul american pentru districtul sudic din New York.

Tova Noel, 31 de ani și Michael Thomas, 41 de ani, „s-au așezat la biroul lor” și „au răsfoit internetul”, potrivit procurorilor. Rechizitoriul susține că ambii paznici au adormit la birou timp de două ore, apoi Noel s-a uitat la vânzările de mobilă online și Thomas a căutat vânzări de motociclete și știri sportive.

Cei doi au fost arestaţi aseară și s-au declarat nevinovați când au apărut în instanța, a informat NBC News. Noel și Thomas au fost eliberați după audiere cu obligaţia de a plăti cauţiunea de 100.000 de dolari fiecare. Potrivit rechizitoriului, la scurt timp după ce l-au găsit pe Epstein în celula sa, Thomas a spus unui supraveghetor că „nu au făcut rondul obligatoriu”. Apoi, se presupune că „au semnat în mod repetat certificări false care atestau că au făcut rondul pe la deţinuţi”, determinându-i pe oficialii închisorii să creadă că deținuții erau verificați periodic de către aceştia.

De fapt, niciun paznic nu a monitorizat zona între orele 10:30 pm pe 9 august până la 6:33 am 10 august – când Epstein a fost găsit mort, potrivit rechizitoriului. „După cum se pretinde, inculpații aveau obligația de a asigura securitatea deținuților federali aflați în îngrijirea lor la Metropolitan Correctional Center (MCC)”, a declarat procurorul american Geoffrey S. Berman într-o declarație. „În schimb, au mințit semnând pe formularele oficiale pentru a ascunde că nu şi-au făcut datoria”.

Mai mult, FBI-ul a anunțat că va investiga circumstanțele din jurul morții miliardarului din New York

Procurorul general Bill Barr a spus că este „îngrozit” să afle despre aparenta sinucidere a lui Epstein. „Moartea domnului Epstein ridică întrebări serioase la care trebuie să se răspundă”, a spus Barr, adăugând că inspectorul general al Departamentului Justiției își va deschide propria anchetă. „Avem nevoie de răspunsuri”, a replicat republicana Alexandria Ocasio-Cortez.

Cu o lună înainte de moartea sa, Epstein s-a rănit în încercarea de a se sinucide. Imediat a fost mutat în celula cea mai apropiată de biroul gărzilor pentru a preveni alte tentative, potrivit procurorului american. Epstein, în vârstă de 66 de ani, a fost arestat în iulie și acuzat de abuzuri sexuale cu zeci de fete minore – unele în vârstă de 14 ani – într-o presupusă operațiune de trafic de sex între 2002 și 2005.