Game of Thrones în varianta Uniunii Europene. Macron caută în stânga și-n dreapta aliați împotriva lui Merkel!

Game of Thrones în varianta Uniunii Europene. Macron caută în stânga și-n dreapta aliați împotriva lui Merkel!

Președintele Macron nu se dă bătut. Chiar dacă protejații săi au fost înfrânți în alegerile europene de Rassemblement National, liderul francez face eforturi supraomenești să se așeze în capul mesei în Uniunea Europeană. Poziția în care se află Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE, familie politică după care și Tăriceanu și-a botezat partidul) îi convine de minune și de aceea i-a trimis pe deputații En Marche să se alăture acestei structuri politice.

Deși grupul parlamentar al acestei federații de partide europene este, în acest moment, abia pe locul trei în ce privește forța grupului parlamentar european, ALDE poate profita de faptul că o alianță între Partidul Popular European și Partidul Socialiștilor Europeni nu mai asigură majoritatea. Englezii numesc poziția în care se află acum Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa- king maker (făuritor de regi), pentru că voturile de care dispune în Parlamentul European pot fi esențiale în votul pentru șefia Comisiei Europene. Dar liderii ALDE, sprijiniți la vedere de președintele Macron, au planuri mult mai ambițioase decât să rămână king maker. Vor să-l facă chiar pe unul dintre ai lor „rege” al Europei. Macron, care a făcut campanie pe față pentru lista electorală Renaissance, l-ar vrea pe Michel Barnier, dar și alți lideri ai Alliance of Liberals and Democrats for Europe nutresc gânduri de mărire. De exemplu, Margrethe Vestager, care a declarat la scurt timp după încheierea alegerilor: „Da, vreau să devin următorul președinte al Comisiei Europene!”. Manevra ALDE a început cu un atac la adresa candidatului PPE Manfred Weber. „Ne vom arunca toată puterea pe care o avem în Parlamentul European pentru a avea fie un candidat francez, care ar putea fi Michel Barnier, fie un candidat care să fie, în orice caz, mult mai aproape de centrul de greutate al noului Parlament, mult mai puțin la dreapta decât înainte”, a spus unul dintre aleșii francezi în noul Parlament European . Cu alte cuvinte, ALDE susține că i se cuvine președinția, pentru că este în centrul politic al forțelor pro-europene, adică între populari și socialiști, ba are și o deschidere, încă dinainte de alegeri, față de ecologiști. „Nicio majoritate pro-europeană nu este posibilă fără noul grup de centru format din Familia ALDE, Renaissance și USR-Plus”.

 Trăncăneala acestor politicieni n-ar fi mare amenințare dacă în spatele acestor declarații nu s-ar afla premierul olandez Mark Rutte și, mai ales, președintele francez. Macron demonstrează încă o dată că nu degeaba a fost numit „marele manipulator” de jurnalistul Marc Endeweld. Și-a pus rapid la bătaie rețeaua de contacte și influența de care dispune ca să pună pe cine vrea el în funcția de președinte al Comisiei Europene. Chiar dacă știe că va supăra Germania, Macron acționează pe față. Potrivit ziariștilor de la Politico, Macron s-a întâlnit luni cu premierul spaniol Pedro Sánchez (socialist) pentru a discuta despre pozițiile de conducere din UE, înainte de dineul informal la care sunt invitați astă seară toți șefii de stat și de guvern din țările UE (reuniune la care se va discuta problema funcțiilor de conducere din UE). Macron știe de ce are nevoie- sprijin în Consiliul European și voturi în Parlamentul European. Sanchez le are pe amândouă, alegerile au adus partidului socialist pe care îl conduce 20 de mandate (potrivit rezultatelor provizorii). Dar Macron nu negociază numai cu socialiștii, ci și cu membri ai Partidului Popular European. Prima țintă- premierul bulgar Boyko Borisov, al cărui partid, GERB, a câștigat alegerile europene. Bulgarul a povestit fără ocolișuri ce târg i-a propus lui Macron. „Aici, în Bulgaria, îl numim comerț cu cai. (...) Când a sunat Macron, i-am spus: Bulgaria se luptă pentru a obține mutarea agenției pentru muncă la Sofia ... Cei care mă susțin pentru agenție pot să mă ceară să-i sprijin pentru altceva”.

Dacă Macron se agită serios, liderii PPE nu fac decât să-și clameze dreptul la moștenirea lui Juncker. „Am câștigat alegerile”, a declarat Joseph Daul, președintele PPE, la Bruxelles. „Pentru noi, președintele Comisiei este Manfred Weber”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liniștea popularilor europeni nu pare însă împărtășită de cancelarul german. Angela Merkel încearcă să grăbească lucrurile pentru a nu-i da timp lui Macron să formeze o majoritate ostilă lui Weber. Cancelarul german a declarat că ar dori să vadă un acord rapid cu privire la cine ar trebui să fie la conducerea Comisiei Europene. Încă de la primele declarații cu privire la rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European, Merkel a afirmat că atât blocul de centru-dreapta, cât și partenerii de coaliție de centru-stânga susțin ideea că șeful Comisiei executive a UE ar trebui să fie un politician care a candidat pentru această poziție, așadar un spitzenkandidat- condiție pe care Barnier n-o îndeplinește. „Vrem să găsim o soluție cât mai curând posibil, deoarece Parlamentul European se va întâlni la începutul lunii iulie și, desigur, ar fi de dorit să existe deja o propunere în acest moment” de la șefii de stat și de guvern.

 Merkel și Popularii îl sprijină pe conservatorul german, Manfred Weber, în timp ce social-democrații îl sprijină pe Frans Timmermans. Deși PPE are cel mai numeros grup, jocurile nu par încă făcute, cu toate că Germania poate conta și ea pe mulți aliați în Europa.