Gâlceava Prea Fericiţilor. Război total şi sete de putere în Mitropolia Clujului

Gâlceava Prea Fericiţilor. Război total şi sete de putere în Mitropolia Clujului

Episcopiile Albei şi Oradei au anunţat că vor să se alipească Mitropoliei Sibiului, declarând practic război mitropolitului de Cluj, IPS Andrei. Criza va fi tranşată la Sfântul Sinod al Patriarhiei, pe 16 februarie

Mitropolia Clujului este în prag de scindare după ce două episcopii mari, cea de la Alba Iulia și cea de la Oradea, au cerut la sfârșitul săptămânii trecute unirea cu Mitropolia Ardealului, cu sediul la Sibiu.

Episcopii de Alba Iulia şi Oradea vor secesiune

Mitropolia de la Cluj a luat fință după ce în scaunul mitrpolitan de la Sibiu a urcat IPS Laurențiu Streza, un ierarh despre care IPS Bartolomeu credea că nu are calități să ocupe o asemenea demnitate. Certurile dintre ierarhii care conduc episcopiile din cadrul Mitropoliei Clujului s-au acutizat după ce IPS Bartolomeu Anania a trecut la cele sfinte. Totul a pornit de la dorința Arhiepiscopului Andrei Andreicuț de a ajunge mitropolit pe scaunul vacant al mitropoliei CLujului.

După moartea lui IPS Bartolomeu, cel care era dorit de cler ca urmaș a lui IPS Bartolomeu era episcopul vicar Irineu Bistrițeanul. IPS Andrei, pe atunci arhiepiscop la Alba Iulia, a anunțat că nu vrea să candideze dar s-a răzgândit în ultima clipă, la Sinodul Mitropolitan de la Cluj, unde a anunțat că totuși își dorește această demnitate. În compensație, IPS Irineu Bistrițeanul a ajuns în anul care a trecut de la moartea lui IPS Bartolomeu, arhiepiscop la Alba Iulia, în locul lui IPS Andrei, promovat mitropolit la Cluj. IPS Irineu a râvnit la tronul mitropolitului

În urma alegerilor pentru scaunul de mitropolit al Clujului, care s-au derulat în luna martie 2011, ierarhul câștigător a fost IPS Andrei. Numai că episcopii ardeleni nu au uitat gestul de culise făcut de IPS Andrei și au așteptat momentul cel mai bun pentru a acționa. 

Săptâmâna trecuta, Adunarea Eparhială de la Alba Iulia a decis unirea cu mitropolia de la Sibiu. După votul favorabil, IPS Irineu a declarat că Mitropolia de la Sibiu este foarte mică și este normal ca episcopia de Alba Iulia să facă parte componentă din cadrul acestei mitropolii. „Tot timpul, Alba Iulia a ținut de Sibiu. Când s-a înființat Mitropolia Clujului, peste noapte patru sau cinci eparhii s-au rupt de la Sibiu și au făcut o nouă mitropolie, cea a Clujului. Totul s-a făcut atunci cu mare supărare din cauza urcării pe scaunul de la Sibiu a lui IPS Streza. Acum e normal ca Alba Iulia să revină la Sibiu”, a spus IPS Irineu Bistrițeanul.

Ceea de a doua episcopie care a decis ruperea de Mitrpolia CLujului, este episcopia Oradei, condusă de episcopul Sofronie Drinceac, tot un apropiat al  fostului mitropolit de Cluj, IPS Bartolomeu. De fapt, IPS  Bartolomeu l-a promovat de la Episcopia Ortodoxă Română din Gyula, Ungaria, la Episcopia din Oradea. Decizia adunării eparhiale de la Oradea a fost luată cu unanimitate de voturi. Cele două decizii, de la Alba Iulia și cea de la Oradea, vor fi discutate și analizate în cadrul ședinței Sfântului Sinod de la București, din data de 16 februarie. IPS Andrei reacţionează cu multă diplomaţie

În fața acestei revolte a episcopilor și a preoților, IPS Andrei, Mitropolitul Clujului nu adoptă o reacţie dură. Cu îndemnuri la calm și la pace spirituală, mitropolitul Andrei pare depășit de situație. 

În urmă cu an, planul ruperii mitropoliei Clujului a scos sute de oameni în stradă, la Cluj Napoca, pentru a protesta. „Forul care decide asupra acestor decizii este Sfântul Sinod. Acest for va lua o decizie echilibrată, depinde cât de serioasă este cererea care se face. Cele două mitropolii sunt cam dezechilibrate, una foarte mare, cea de la Cluj, și alta foarte mică, cea de la Sibiu”, a spus IPS Andrei, care a ținut să adauge că realitățile sociale și economice actuale sunt altele decât cele de acum o sută de ani, când Mitropolia de la Sibiu era vârful de lance a ortodoxismului din Transilvania, ocupată de Ungaria. Mitropolitul Clujului a mai spus că este deranjat de graba episcopului de la Alba Iulia de a pune în discuţie această ruptură.

Ne puteți urmări și pe Google News