Evenimentul Zilei > Actualitate > GÂLCEAVA INTELECTUALILOR. Andrei Pleșu: Rolul de guru nu-l prinde pe Dan Puric. Nu are cultura suficientă!
GÂLCEAVA INTELECTUALILOR. Andrei Pleșu: Rolul de guru nu-l prinde pe Dan Puric. Nu are cultura suficientă!

GÂLCEAVA INTELECTUALILOR. Andrei Pleșu: Rolul de guru nu-l prinde pe Dan Puric. Nu are cultura suficientă!

Critica adusă actorului Dan Puric a pornit o dezbatere aprinsă pe Facebook și a generat sute de comentarii.

Andrei Pleșu îi aduce critici lui Dan Puric. Scriitorul susține că artistul a ieșit din sfera actoriei și a devenit un „guru”, rol care nu-l prinde prea bine. Scriitorul spune că Puric recurge frecvent la nume și concepte despre care nu are decât cunoștiințe de bază, sau din auzite și că dă „o mică pompă profetică discursului”.

Andrei Plesu despre Dan Puric:
Domnul Dan Puric a ieşit din sfera [actoriei, n.n.] unde este cu adevărat competent, înalt competent. A făcut un sindrom de guru. Părerea mea sinceră este că el nu este pregătit pentru acest rol, din două motive. Unu: se simte indecent de bine în el, iar asta se vede din mica pompă profetică a discursului. Doi: n-are cultură suficientă, iar asta se vede din modul cum dă citate. Citatul este nemilos. Felul cum citezi te dezbracă. Regula e să nu citezi mai mult decât citeşti.
[…] Domnul Puric recurge frecvent, atât cât l-am urmărit, la nume, probleme şi concepte despre care nu are decât o informaţie de dicţionar, sau din auzite. Nu poţi scoate din pălărie, una-două, pe Toma din Aquino, pe Ambroise Paré, sau pe Platon, dacă nu ai avut cu ei un comerţ cât de cât consistent. Eu unul nu înţeleg de ce face asta domnul Puric. În termeni creştini, i-aş vorbi de „slavă deşartă”: vrea să pară altceva decât este.
La cât e de inteligent şi de angajat spiritual, aş fi aşteptat să-l văd mai smerit, mai aproape de discursul unui mărturisitor decât de acela al unui gânditor amator.

Dar mai e ceva: domnul Puric a adoptat o strategie pedagogică riscantă. Când vrei să educi pe cineva, nu începi prin a-l flata. Dacă vrei ca cineva să înveţe ceva, nu-i spui mereu că n-are nimic de învăţat. Or, domnul Puric încurajează un soi de legendarizare arbitrară a naţiunii, din care rezultă că ea frizează desăvârşirea. Atunci la ce bun s-o mai dăscăleşti? Suntem unici, persecutaţi de tot mapamondul, singurii creştini adevăraţi, speranţa lumii, gloria speciei! Asta e gândire de tip Becali. Domnul Puric n-ar trebui să facă posibile asemenea analogii”.