Scopul acestei conferințe este de a veni în sprijinul programelor de sănătate mintală din România, având în vedere cifrele alarmante care arată creșterea incidenței tulburărilor psihice. Astfel, pe lângă personalitățile medicinei românești, vor participa specialiști din SUA, Italia, Portugalia, Serbia, Republica Moldova, fiind reprezentate șase universități de prestigiu din străinătate. Din acest motiv, pe lângă sesiunile consacrate, a fost necesară înființarea unor sesiuni noi, printre care: Filosofie, Antropologie, Psihiatrie; Interferențele inteligentei artificiale cu tulburările psihiatrice moderne – secțiune prezidată de informatician lector universitar Bogdan Pătruț, Psihiatrie medico-legală etc.

”Psihiatria este o disciplină care interferează cu aproape toate specialitățile medicinei. Este o specialitate a medicinei care, alături de psihologie, explorează complexitatea fascinantă a minții umane atât în partea sa luminoasă, cât și în zona ei tenebroasă. Psihiatria este zona în care medicul și pacientul lucrează împreună pentru ca întrebările să-și primească răspunsurile, iar problemele să-și găsească soluțiile. Tocmai de aceea, și la ediția din 2019, interdisciplinaritatea în psihiatrie este principala temă, fiind în concordanță cu trendul mondial al cercetării din acest domeniu”, a declarat Prof. Univ. Dr. Anamaria Ciubară, medic primar psihiatru, președintele conferinței.

Evenimentul este organizat de Universitatea Dunărea de Jos – Facultatea de Medicină și Farmacie și  Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” Galați, sub egida Academiei Române și a Ministerului Cercetării și Inovării.

Teme de actualitate aduse în discuție de specialiști

Specialiștii vor aborda teme extrem de actuale. De exemplu, ”Cyberbullying în adolescență. Consecințe și abordări terapeutice” este o temă care va fi dezbătută în cadrul Secțiunii de Psihologie. Având în vedere tendințele actuale privind imaginea de sine promovată în societate, „Frumusețea distructivă – Bulimia. Distorsiunile cognitive în tulburările de comportament alimentar” este un alt subiect al conferinței. Prof. Dr. Diana Bulgaru Iliescu va prezenta tema „Actualități în psihiatria medico-legală”, problematică tot mai frecventă odată cu creșterea delicvenței. În secțiunea de Sociologie, Prof. Dr. Antonio Sandu va aborda subiectul „Practica Mindfulness și meditaţia în consilierea filosofică”. Prof. Dr. Roxana Chiriță va prezenta „Valențele interdisciplinare ale sindroamelor rare în psihiatrie”. Prof. Dr. Florin Verza aduce în discuție „Relația dintre formele comunicării și structurile bazale ale personalității în performarea academică”. În secțiunea dedicată psihologiei, psihologul Aurel Lefter va arăta cum se efectuează „Evaluarea psihologică clinică în context judiciar”, în timp ce Prof. Dr. Ion Dafinoiu ne va arăta cum se realizează „Managementul psihologic al durerii”, iar psiholog Liliana Luca va pune în lumină „Stigma personalului medical în asistența medicală psihiatrică”. Prof. Dr. Mirela Manea va prezenta actualități despre „Anxietatea – opțiuni terapeutice de la trecut la prezent”.

”In memoriam Prof. Univ. Dr. Marin Burlea”

Ediția din acest an a conferinței include și o secțiune nouă. Astfel, în cadrul noii secțiuni de Filosofie, Antropologie, Prof. Dr. Dan Simbotin va prezenta subiectul „Interdisciplinaritate, Multidisciplinaritate, Transdisciplinaritate. Limite ale teoriilor privind unitatea științei”, iar Prof. Dr. Mendo Castro Henriques va vorbi despre „Consciousness – a dialogical presentation".  Alte două subiecte deosebit de interesante sunt „Placebo and Nocebo”, prezentare realizată de Prof. Dr. Michael Davidson, și „Criminalii în serie – Categorii psihopatologice”, o temă ce va fi prezentată de Prof. Dr. Călin Scripcaru.

Cele mai bune lucrări prezentate de studenți și rezidenți vor primi premiul „In memoriam Prof. dr. Marin Burlea”.

În cadrul conferinţei se vor desfăşura de asemenea cursuri, work-shop-uri, comunicări orale şi sesiuni poster, organizate la sediul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, Sala Senatului, parter, Strada Domnească nr. 47, și va fi lansată cartea „Fundamente etice în domeniul intervențiilor psihosociale" de Cornelia Margareta Gășpărel.

Organizatorii anunță că au fost deschise înscrierile online, aici, însă doritorii se pot înscrie direct în timpul con ferinței. De asemenea, studenții beneficiază de participare gratuită. Mai multe delaii pot fi găsite  accesând site-urile actaria.ro și lapsihiatru.ro, sau pe pagina de Facebook. Pentru informații suplimentare vă puteți adresa Prof. Univ. Dr. Anamaria Ciubară, medic primar psihiatru: e-mail: [email protected]

Credite pentru specialiști

Conferința Galatia 2019 va fi creditată cu: credite de Educație Medicală Continuă (EMC) de către Colegiul Medicilor din România; credite Educație Farmaceutică Continuă (EFC) – de către Colegiul Farmaciștilor din România; credite de Educație Continuă – de către Colegiul Psihologilor din România; credite Educație Medicală Continuă (EMC) – de către Ordinul Asistenţilor Medicali Geneneralişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, după cum urmează:

• Pentru medici – 30 credite de Educație Medicală Continuă (EMC) de către Colegiul Medicilor din România
• Pentru farmaciști – 24 credite Educație Farmaceutică Continuă de către Colegiul Farmaciștilor din România
• Pentru asistenți – 18 credite Educație Medicală Continuă de către Ordinul Asistenţilor Medicali Geneneralişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România
• Pentru psihologi-40 credite de către Colegiul Psihologilor din România

 

Te-ar putea interesa și: