Evenimentul Zilei > Social > Gala Stelelor Baletului Rus. Doi soliști principali de la Teatrul Mariinsky vor dansa la București
Gala Stelelor Baletului Rus. Doi soliști principali de la Teatrul Mariinsky vor dansa la București

Gala Stelelor Baletului Rus. Doi soliști principali de la Teatrul Mariinsky vor dansa la București

David Zaleyev și Valeriia Martyniuk, ambii leading soloiști ai celebrei companii de balet Mariinsky din Sankt Peterburg, au acceptat invitația de a dansa pe 9 martie la București în cadrul Galei Stelelor Baletului Rus.

Cei doi sunt primii artiști ruși de la Mariinsky care dansează pe o scenă din România după ce în 2016, britanicul Xander Parish, de asemenea balerin la Mariinsky, a dansat la București.

David Zaleyev (Zeleev) s-a antrenat la Academia de Balet Rus Vaganova și a absolvit Colegiul de Dans Bashkirian la clasa maestrului Navar Sarvarov. În perioada 2008-2013 a fost solist al Teatrului Academic de Operă și Balet Tataran Musa Jalil unde a jucat roluri principale în piese precum Lacul Lebedelor, Frumoasa Adormită, Corsarul, Spărgătorul de Nuci, Spartacus etc.

Din anul 2013 s-a alăturat trupei de balerini de la Mariinsky unde dansează roluri de solist, demi-solist și solist principal.

David a obținut mai multe premii importante cum ar fi Premiul I și medalia de aur la Concursul internațional de balet coregrafie de la Moscova, Premiul pentru “Cel mai bun interpret” oferit de Teatrul Republicii Tatarstan, sau Premiul “Pentru emoție și exprisivitate” la Festivalul de la Perm. Pentru activitatea artistică de până acum a fost decorat cu ordinul “Artist de Onoare” al Republicii Osetia de Nord-Alania.

Valeriia Martyniuc este născută în Sankt Petersburg. A absolvit Academia de Balet Vaganova la clasa Tatianei Terekhova în anul 2004 și în același an a intrat în echipa de la Mariinsky. Debutul în celebra companie de balet și-a făcut-o încă de pe vremea când era strudentă, fiind distribuită în rolul Amour din opera Don Quijote. Conform presei de specialitate, Valeriia “nu are rival în rolul Amour” fiind considerată “cea mai rapidă balerină care a dansat pentru Mariinsky în acest rol”.

Valeria este nelipsită din turneele celor de la Mariinsky, dansând pe scenele din Germania, USA, Marea Britanie, China, Italia, Japonia etc.

În Gala Stelelor de la București, David și Valeriia vor dansa, în primul act, pas de deux Parting/Tango ( Piazzola, Smekalov) iar în actul secund David va interpreta solo-ul Demon (Bistrov, Alferova).

Teatrul Mariinsky este de departe cel mai prestigios teatru din Sankt Petersburg și în topul primelor zece companii de balet din lume. Aici au dansat balerinii celebri precum Mathilde Kschessinska, Anna Pavlova, Vaslav Nijinsky, Galina Ulanova, Rudolf Nureyev și Mikhail Baryshnikov.

Istoria Teatrului Mariinsky începe în anul 1783 când a fost înființat Teatrul Imperial Marea Piatră (Imperial Bolshoi Kamenny), construit după planurile arhitectului Antonio Rinaldi, în Piața Carusel. În urma celebrității pe care a căpătat-o teatrul, piața și-a schimbat numele în Piața Teatrului, așa cum este cunoscută și azi.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE