„Ein Beitsim” (nu avem ouă) se putea citi, luni, pe ușile mai multor supermarketuri din Ierusalim. „Găinile sunt în carantină”, au adăugat, cu caractere mai mici, unii comercianți mai glumeți.

În Israel, ouăle fac parte din dieta zilnică a milioane de oameni și, pe măsură ce se apropie Paștele evreiesc, oamenii s-au îmbulzit la magazine pentru a cumpăra ouă reale, nu copii de ciocolată.

Această inedită penurie îi enervează pe israelieni, mai ales că oul face parte din cele șapte elemente ale platoului Sederului Paștilor, masă care marchează începutul Pesah.

Sărbătoarea comemorează, potrivit tradiției exodul poporului evreu din Egipt.

În anumite piețe, vânzarea ouălor este raționalizată și limitată la una sau două cutii de client.

În alte părți, ea este condiționată. Un jurnalist AFP a constatat, de pildă, că un vânzător cerea clienților să cumpere ouă de minimum 65 de shekeli (aproximativ 16 euro), adică o cutie cu 12 ouă.

Media locală a raportat și cazuri de creșteri bruște de prețuri. În fața penuriei, un fenomen îngrijorează autoritățile: piața neagră.

În fața emergenței acestei pieți paralele și temându-se de riscurile pentru sănătate, ministerul Agriculturii a cerut „populației să cumpere ouă numai din puncte de vânzare cunoscute și legale și nu de pe piața neagră sau cele vândute la ușă”, scrie Boursorama.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE