Dmitri Badin, de 29 de ani, proprietar al unui autoturism marca Kia, a comis o gafă colosală, înregistrându-și mașina acum doi ani. Pur și simplu a scăpat din vedere că baza de date a Rusiei cu plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor are acces neîngrădit.

Or, aceasta oferă o comoară de informații: numărul pașaportului, locul eliberării și mai ales adresa titularului, scrie Le Point.

Când Badin și-a înscris mașina, el a procedat ca toți colegii săi: în loc să dea adresa personală, el a dat o alta. Ultrasensibilă: bulevardul Komsomolski nr. 20, Moscova.

Adică adresa sediului filialei GRU,specializată în piraterie cibernetică și criptare. Unitatea 26165.

De la adresa acestei cazarme dezafectate, plină cu antene ca un arici, Dmitri Badin și tovarășii lui hackeri fac să tremure instituțiile occidentale.

Profitând de neglijența lui Hillary Clinton, care și-a luat de muncă acasă, ca secretar de stat, fără nici o protecție specială a calculatorului, Unitatea 25165 a aruncat pe piață mii de mesaje ale sale și ale Partidului Democrat în 2016.

Cu puțin timp în urmă, Badin luase la țintă Bundestagul.

„Scandalos”, a exclamat pe 13 mai cancelara Merkel, după ce a citit raportul serviciilor sale secrete despre atacul cibernetic rusesc dat în mai 2015 împotriva Parlamentului Germaniei.

„Sincer, îmi dă o senzație proastă”, le-a mărturisit ea deputaților. În fiecare zi încerc să am cele mai bune relații cu Rusia și, pe de altă parte, există dovezi palpabile că forțele ruse au făcut asta.”

Cinci ani le-au trebuit anchetatorilor germani să descopere atacatorii și numele lor.

Lovitura GRU din 2015 a fost colosală: sifonarea a 16 gigabiți de date și zeci de mii de mailuri ale parlamentarilor. Inclusiv pe cele din mesageria lui Merkel. O operațiune care a avut drept efect paralizarea Parlamentului pentru câteva zile.

Dmitri Badin este originar din Kursk și absolvent al facultății de informatică din Sankt Petersburg, potrivit datelor oferite de site-ul de investigații Bellincat, pe baza urmelor lăsate de mașina sa.

Indicațiile locurilor de parcare, nu departe de hotelul academiei militare, au permis aflarea numerelor sale de telefon, contul de Skype, parolele și diversele pseudonime: „Nicola Tesla”, „Scaramouche”, „Dmitri Makarov”.

„O lipsă suprarealistă” de precauții din partea agenților GRU, „când este vorba de protecția lor informatică”, observă Bellingcat. Deși tocmai asta este meseria lor.

Dmitri Badin nu este primul care este prins din cauza mașinii. În octombrie 2018, aceeași tehnică a permis identificarea a 305 membri ai GRU, cu vârste între 27 și 53 de ani. Cu toții au comis greșeala de a-și înmatricula vechiculul indicând adresa lor profesională.

De ce? Din economie. Ei evitau astfel să plătească taxele și amenzile. O meschinărie care a costat scump cel mai temut serviciu de informații al Rusiei.

Pe lângă datele din pașapoarte, adeseori apar și numere de telefon lângă nume.

La originea acestui „fiasco automobilistic” se află o altă afacere cu agenți GRU și mașini. În aprilie 2018, patru indivizi aterizează la Haga, venind de la Moscova. Închiriază un Citroen C3 și o duc în parcarea Hotelului Marriott.

Peste drum, se află sediul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice. În mașină își instalează tot echipamentul necesar: o antenă Wi Fi, camuflată sub o vestă, pe bancheta din spate, iar în portbagaj un computer, o baterie și un transformator.

Obiectivul: piratarea ultimului raport privind atacurile chimice din Siria și aflarea concluziilor afacerii Skripal, fostul spion rus otrăvit cu Noviciok cu o lună înainte.

Abia apucă să își orienteze antena către clădirea organizației. Un grup de agenți olandezi, apăruți ca din pământ, îi înhață pe cei patru.

S-a aflat repede cine sunt.Cu atât mai mult cu cât călătoresc sub identitatea lor reală.

Da, aparțin Unității 26165 a GRU.

Unul dintre ei, Alexei Moroneț, este proprietarul unui automobil Lada, înregistrat, ați ghicit, la numărul 20, pe bulevardul Komsomolski. Pista duce repede la alți 304 agenți GRU. Și mai târziu, la șeful operațiunilor din Statele Unite și Germania: Dmitri Badin.