Evenimentul Zilei > EVZ Special > Gafă majoră în Congo. Guvernul a anunțat din greșeală că a mai erupt un vulcan. Reacția președintelui
Gafă majoră în Congo. Guvernul a anunțat din greșeală că a mai erupt un vulcan. Reacția președintelui

Gafă majoră în Congo. Guvernul a anunțat din greșeală că a mai erupt un vulcan. Reacția președintelui

Guvernul de la Kinshasa a anunţat l că sâmbătă dimineaţă a avut loc o erupţie a vulcanului Murara, un crater secundar al Nyamuragira. Ulterior, Guvernul din Congo a recunoscut că a fost vorba despre o „alertă falsă”.

Guvernul din Republica Democrată Congo a anunțat sâmbătă din greșeală că a erupt încă un vulcan, în condițiile în care țara este devastată de erupția de acum o săptămână a vulcanului Nyiragongo. Gafa guvernului l-a determinat pe președinte să iasă într-o conferință de presă și să-i asigure pe oameni că „situația este sub control”, deși rămâne încă periculoasă, relatează Agerpres.

„Un avion tocmai a survolat întreaga zonă a versanţilor vulcanului. Nu a fost detectată nicio erupţie”, a comunicat ulterior Guvernul, precizând că fumul  „perceput ca fiind activitate vulcanică” provenea, de fapt, de la „arderea intensă a cărbunelui”.

Președintele Felix Tshisekedi a organizat o conferință de presă și a anunțat că situația rămâne „cu siguranță gravă, dar este sub control”, însă le-a cerut oamenilor să nu se întoarcă încă la Goma. „Nu mai este lavă în crater, dar vulcanul rămâne activ, așa că trebuie să fim precauți și de ceea nu vrem să ne pripim și să aducem înapoi acasă populația”, a explicat președintele.